torstai 2. helmikuuta 2012

Elokuvaus 2   -2009         
1949:  RG Springsteenin elokuvassa The Red Menace kommunistit huijaavat kotiin palaavaa veteraania.  Käsikirjoituksessa on loputtomasti antikommunistisia repliikkejä, jotka voisivat olla peräisin Valituista Paloista.
1949:  Yhdysvaltalainen Chuck Jones luo hahmot Road-runner - Maantiekiitäjä ja Wile E Coyote - Kelju Kojootti.
1949:  Puolassa avataan Lódzin elokuvakoulu.
1949:  Torontossa Jim MacKay ja George Dunning perustavat yrityksen Graphic Associates.
1949:  Siegfried Kracauerin artikkeli National Types as Hollywood Presents Them ilmestyy lehdessä Public Opinion Quartely volyymi 13/1 (Spring).
1949:  Ingmar Bergman kirjoittaa pienoisnäytelmän, jossa Magnus pohtii: Romaanikirjailijana olemisessa on vielä toinenkin etu.  Hän ei näe, kun hänen yleisönsä ei käsitä, mitä hän on kirjoittanut.  Sitä kun joku laskee hänen kirjansa käsistään, röyhtäisee ja sanoo: Ei, nyt minä kyllä menen ja ostan Veckojournalenin.  Andreas:  Mutta sen tietää, mitä pussien rapina merkitsee.  Tai yskä ja rykiminen.  Bergman kirjoittaa proosatekstissä: Romaanikirjailija ei näe, kun hänen yleisönsä ei käsitä hänen kirjoittamaansa, ajattelemaansa tai luomaansa.  Olkoon hän siitä iloinen.  Dramaatikko saa tuntea sen täysin mitoin.  Hän tietää, mitä äkillinen yskä- ja rapinapsykoosi tarkoittaa.  Radioesityksessä Staden - Kaupunki 1951 runoilija sanoo:  -Kuten näet kadun toisella puolella on kirjapaino, jätin värssyni sinne painettaviksi... -Mikset opettele kieltä, jota kirjallinen eliitti puhuu.  Silloin sinun tulevaisuutesi olisi turvattu.  -Niinpä, minä osaan vain konttikieltä.  -Yritä sitä ensi kerralla.  Ainahan on jokin syväpainossa kiiltopaperille painettu aikakauskirja, joka on halukas avaamaan palstansa konttikielen taitajan ongelmille... Mutta olin unohtaa tärkeimmän.  Tullaksesi kuuluisaksi runoilijaksi sinun on oltava arvostelijana jossain sanomalehdessä.  -Vai sillä lailla, vai sillä lailla.  Miksi ihmeessä?  -Miksi ihmeessä!  Kaikki runoilijat ovat nykyään arvostelijoita, istuvat eri lehdissä ja ylistävät toisiaan... Sinun täytyy mennä kirjanpainajan luo ja pyytää häntä kääntämään runot takaperin ja jättämään tietyt sanat pois.  Bergmanin harjoitustyössä Näytelmän esittäminen. Kolme oppituntia 1952-58 näytelmäkirjailija Martin sanoo: En voi väittää olevani kirjailija sanan tavallisessa mielessä, mutta silloin tällöin minut valtaa aivan kuvaamaton kirjoittamisen himo.  Ja silloin minä kirjoitan näytelmiä, vain näytelmiä, aina näytelmiä - enkä minä sen tähden olekaan mikään oikea kirjailija.
1949:  USAn presidentti Harry S Truman toteaa, että Hollywood-elokuva on erittäin tärkeä ase demokratian palveluksessa.
1949:  Englannissa alkaa Sight and Sound (perustettu 1932) ilmestyä uudelleen.  Lehti yhdistyy 1991 Monthly Film Bulletinin kanssa.
1949:  Paul Rothan The Film till Now ilmestyy Richard Griffithin tarkistamana ja laajentamana painoksena.  Se on puolueellinen elokuvan historia, josta otetaan lisäpainoksia vielä 1960-luvulla.
1949:  Sir Laurence Olivierin Hamlet on ensimmäinen englantilainen filmi, joka voittaa parhaan elokuvan Oscarin.
1949:  Edvin Laine ohjaa lasten elokuvan Prinsessa Ruusunen.
1949:  Sodankylässä avataan Laakso & Salinin Kuvakota.
1949:  Helge Miettusen väitöskirja Johdatus elokuvan estetiikkaan, WSOY ilmestyy.  Se on ensimmäinen suomalainen elokuvaan liittyvä väitöskirja.
1949:  Pohjoismaisten elokuvatarkastamoiden pohjoismainen kongressi pidetään Helsingissä.
1940-luvun loppu:  VA Antinheimo rakentaa filmiprojektoreja Aktino.
1950-luku:  Japanissa on noin 6000 elokuvateatteria.
1950-luku:  Intiassa viihteellinen elokuva menestyy.  Tähtiä ovat Nargis, Waheeda Rehman, Raj Kapoor ja Dilip Kumar.
1950-luku:  Suomessa yhdysvaltalaisten elokuvien osuus on lähes 70 prosenttia ensi-illoista.
1950-luku:  Suomi-Neuvostoliitto-Seura harjoittaa säännöllistä ulkoilmateatteritoimintaa  muun muassa 1952 kesällä Helsingin Alppilassa.
1950-luvun alku:  Parla-mainos alkaa varustaa puhetekstillä elokuvateattereiden liikkumattomia dialevyjä, joita on ollut teatterien mainosohjelmistossa 1920-luvulta.
1950-luku:  Ny Tidin satunnaiset elokuva-arvostelut kirjoittaa ilmoitushankkija siinä toivossa, että saa vuokraamoilta ilmoituksia.
1950-luku:  Nya Presseniä painostetaan ja lakataan ilmoittamasta lehdessä taka-ajatuksena, että Jerker A Eriksson erotettaisiin lehdestä.  Muita painostuskohteita ovat Hufvudstadsbladet (Greta Brotherus), Suomen Sosialidemokraatti (Eugen Terttula) ja vasemmisto-opposition kaksi lehteä.
1950:  Ranskalaisen ohjaajan Robert Bresson (1901-99) elokuva Le Journal d'un curé de campagne - Maalaispapin päiväkirja valmistuu.  Se on Georges Bernanosin romaanin filmatisointi.  Filmi saa 1960-luvun tarkastuksessa Suomessa korkean leimaveron, koska sensuuri pitää sitä hitaana.
1950:  Luis Buñuel kuvaa filmissään Los Olvidados köyhiä rikollisia nuoria.
1950:  John Huston ohjaa mustan elokuvan Asfalttiviidakko.
1950:  Jules Dassinin Night and the City kielletään Suomessa.
1950:  Japanilaisen elokuvaohjaajan Akira Kurosawa (1910-98) elokuva Rashomon - Rashomon - paholaisen portti (temppeli) palkitaan Venetsiassa ja Yhdysvalloissa 1951.
1950:  Akira Kurosawa ohjaa filmin Scandal Shubun.
1950:  Billy Wilderin Auringonlaskun katu on Hollywoodin painajainen.  Erich von Stroheim esittää omaelämäkerrallisen roolin vanhana syrjäänheitettynä ohjaajana.
1950:  Neuvostoliittolaisen Boris Barnetin Antoisa kesä kuvaa kolhoosin uutta elämää.
1950:  Richard Brooks ohjaa filmin Deadline USA/Deadline.
1950:  Larry Frischin komedia Tel Aviv Taxi on ensimmäinen kokonaan Israelissa tuotettu elokuva.
1950:  Musikaalin Annie Get Your Gun - Annie mestariampuja säveltäjä on juutalainen Irving Berlin (Israel Baline) (1888-1989).
1950:  Delmer Davisin Broken Arrow - Katkaistu nuoli kielletään Suomessa kokonaan.
1950:  Norjalaiset Thor Heyerdahl ja Olle Nordemar tekevät elokuvan Kon-Tiki - Lautalla yli Tyynenmeren.
1950:  Godard perustaa Rivetten ja Rohmerin kanssa lehden La Gazette du Cinéma, jota he julkaisevat viisi numeroa.
1950:  Yhdysvaltalainen elokuvamies Walter F Wanger vaatii Hollywoodille sitä asemaa ja sitä kunniaa, jonka se hänen mielestään on ansainnut yhdysvaltalaisen kulttuurin, arvomaailman, elämänmuodon ja kulutustavaroiden markkinoijana ympäri "vapaata maailmaa".
1950:  Ruotsissa tuottajien huhutaan pysäyttävän koko elokuvatuotannon vastalauseena niin kutsutulle huviverolle.  Se olisi Ingmar Bergmanille merkinnyt taloudellista katastrofia, kuten hän kertoo Laterna magicassa.
1950:  Karlovy Varyn ensimmäiset elokuvafestivaalit.
1950:  National Film Theatre avautuu Lontoossa.
1950:  USAssa saadaan päätökseen yli vuosikymmenen kestänyt oikeuskäsittely, ja antitrustilaki astuu voimaan.  Suuret yhtiöt joutuvat myymään teatteriketjunsa ja purkamaan monopolien perustana olleen tuotannon, levityksen ja teatteriomistuksen kasautumisen yksiin käsiin.
1950:  Hannu Lemisen elokuva Ratavartijan kaunis Inkeri saa rangaistusveron, sillä edestakaisin liikkuva veturin männänvarsi tulkitaan seksuaaliseksi viittaukseksi.
1950:  Dakota Lil kielletään Suomessa kokonaan.
1950:  Ville Salminen ohjaa filmit Kaunis Veera ja Orpopojan valssi.
1950:  Adams-Filmi ja Fenno-Filmi yhdistävät valmistusosastonsa Fennada-Filmiksi.
1950:  Filmikamarin entinen asiamies tohtori Ensio Hiitonen (1900-70) tekee valtion sosialisoimiskomitealle aloitteen elokuva-alan sosialisoimisesta.  Komitea ei ehdi ottaa kantaa tähän, sillä se lopettaa toimintansa valtioneuvoston päätöksellä.
1950:  Suomessa elokuvien veroluokka 35 prosenttia poistetaan, veroa alennetaan ja kotimaiset taide-elokuvat saavat verovapauden.  Leimaveroa huojennettiin 1946 ja 1948.
1950:  Vantaalle perustetaan Rekolan kino.
1951:  Espanjalainen Luis Buñuel saa elokuvastaan Los Olvidados Cannesin parhaan ohjauksen palkinnon.
1951:  Hustonin lomafilmi The African Queen - Afrikan kuningatar valmistuu.
1951:  Elia Kazan ohjaa elokuvan Viettelysten vaunu.  Tennessee Williamsin näytelmän filmatisointi tekee Marlon Brandosta maailmankuulun.
1951:  Billy Wilder ohjaa filmin Ace in the Hole/The Big Carnival.
1951:  Frederick De Cordova tekee filmin Bedtime for Bonzo, jossa tuleva USAn presidentti Ronald Reagan esittää apinan isäntää professori Peter Boyd.  Katsojan huomautus: puhdasta apina-asiaa.
1951:  Ruotsalainen Alf Sjöberg ohjaa August Strindbergin teoksen Neiti Julie.
1951:  Saksalaisen Peter Lorren filmi Der Verlorene - Kadotettu on yksi harvoista, jonka fasismia paennut henkilö on kuvannut Länsi-Saksassa.
1951:  Television suosio alkaa kasvaa.  Niinpä Lontoossa esitellään tekninen uudistus, jolla voidaan valmistaa kolmiulotteinen värielokuva.  Niitä tehdään 1955 mennessä 16 kappaletta, mutta 1956 ei enää yhtään.  Ensimmäinen polarisoiduilla kolmiulotteisilla laseilla katsottava elokuva on Bwana Devil 1952.  Hitchcock kokeilee 1954 kolmiulotteisuutta elokuvassaan Dial M for Murder - Täydellinen rikos.  Cinerama käyttää laajaa kaarevaa valkokangasta ja kolmea projektoria.
1951:  Yhdysvaltalaisen tieteiselokuvan The Thing from Another World - "Se" toisesta maailmasta tiedemiesjoukon petturi on se, joka muistuttaa Leniniä.
1951:  Joseph Loseyn The Prowler esittelee kieron poliisin, jota Suomen tarkastamo ei voi hyväksyä.
1951:  Gordon Douglasin I Was a Communist for the FBI - Vakooja ei kelpaa ulkopoliittisesti varovaiselle Suomen sensuurille.  Tarinassa Yhdysvaltain Kommunistiseen Puolueeseen soluttautuu agentti.  J Edgar Hooverin johtama FBI jahtaa kommunisteja.
1951:  Ranskassa perustetaan elokuvalehti Cahiers du Cinéma.  Sen vakiokirjoittajia ovat Andre Bazin, Francois Truffaut, Jean-Luc Godard, Claude Chabrol, Eric Rohmer ja Jacques Rivette.  Lehdessä Truffaut julkaisee 1954 kirjoituksen Eräs ranskalaisen elokuvan suuntaus.
1951:  Päivä jolloin maailma seisahtui -elokuvassa muukalainen laskeutuu maan päälle levittämään ydinvoimanvastaista sanomaa.
1951:  Matti Kassilan Radio tekee murron saa Jusseja.
1951:  Roland af Hällström ohjaa Fennadalle elokuvan Tukkijoella Teuvo Pakkalan näytelmän mukaan.  Tämä on kolmas Tukkijoella-filmatisointi.  Sen äänityksessä käytetään ensimmäisen kerran Suomessa magnetofonia.  Se syrjäyttää pian kuvauksessa äänen tallentamiseen käytetyt valoäänilaitteet.
1951:  Valentin Vaala ohjaa elokuvan Gabriel, tule takaisin, joka perustuu Mika Waltarin samannimiseen näytelmään 1945.  Esikuvana on naistennaurattaja Ruben Oskar Auervaara.
1951:  Ville Salmisen Rovaniemen markkinoilla aloittaa rillumarei-kauden Suomessa.  Pääosissa ovat Reino Helismaa, Esa Pakarinen ja Jorma Ikävalko.  Arvostelija Eugen Terttula toteaa: "Törky on törkyä".  Hänen mielestään kyseisen tekeleen arviointi ei kuulu elokuvakriitikon tehtäviin.  Filmin osia kuvataan muun muassa Kaunispäällä.  Kuvausryhmä asuu alamajassa ja kiertelee majan ympärillä.  Sen lähellä porotokka menee 1953 natsisaksalaisten miinakenttään.
1951:  Kansan Elokuva tekee ensimmäisen pitkän elokuvansa dokumenttielokuvan Suomi maksaa, joka esittelee Suomen sotakorvausteollisuutta.
1951:  Lii-Filmi alkaa tehdä uutiskatsauksia.
1951:  Filmiyhtymä perustetaan.
1951:  Ivalossa avataan O Laakson Elokuvat.
1951:  Jerker A Eriksson on kiihtynyt, kun Hufvudstadsbladet lyhentää hänen arvostelunsa elokuvasta Yö Kuuban yllä viidestäkymmenestä kymmeneen riviin.
1952:  Suomen Rauhanpuolustajien tuoma kiinalainen elokuva First Pictures of Bacteriological War in Korea and China - Bakteerisota Korealla ja Kiinassa hyväksytään Suomessa verovapaaksi, mutta Korean Demokraattisen Kansantasavallan KDKT rauhankomitean valmistama U.S.Germ Warfare in Korea - Bakteerisotaa Koreassa joutuu leikkauspöydälle.
1952:  Japanilaisen ohjaajan Kenji Mizoguchi (1898-1956) elokuvat Saikaku ichidai onna - O-Haru - naisen tie ja Ugetsu Monogatari - Kalpean kuun tarinoita 1953 palkitaan Venetsiassa peräkkäisinä vuosina.
1952:  Japanilainen Mikio Naruse kuvaa teoksessaan Okasan - Äiti perhe-elämän päivittäistä rutiinia.
1952:  Ranskalainen Jacques Becker ohjaa elokuvan Casque d'Or - Rakastajatar.  Rakkautta ja solidaarisuutta edustavat puuseppä Manda - Serge Reggiani ja entinen gangsterin heila Casque d'Or - Simone Signoret.
1952:  Ingmar Bergman ohjaa elokuvan Kesä Monikan kanssa, 1953 Viettelysten ilta, 1955 Kesäyön hymyilyä, 1956 Seitsemäs sinetti, 1957 Elämän kynnyksellä, 1957 Mansikkapaikka, 1959 Neitsytlähde ja 1966 Persona.
1952:  René Clémentin Jeux interdits - Kielletyt leikit kertoo II maailmansodan aikana orpoutuvan pikkutytön elämästä maatalossa.
1952:  Ranskalainen Christian Francois Bouche-Villeneuve alias Chris Marker (1921-) tekee ensimmäisen elokuvansa Olympia 52 Helsingin olympialaisista.
1952:  Italialainen Renato Castellani kuvaa filmissään Due soldi di speranza - Kahdella pennillä toiveita pienen kylän elämää.
1952:  Henry Kingin (1886-1982) The Snows of Kilimanjaro - Kilimandzharon lumet perustuu Hemingwayn tekstiin.  Hemingwayn mielestä elokuvan paras näyttelijä ja esiintyjä on hyeena, paitsi että sen ääntely on Henry Kingin imitaatiota.
1952:  Charles Chaplin muuttaa Parrasvalojen jälkeen perheineen Sveitsiin.  McCarthyn aikaiset USAn viranomaiset vihjaisivat, että englannin kansalaisuutensa säilyttänyt Chaplin oli epätoivottava tapaus.  Elokuvat Nykyajasta alkaen ovat todisteita.
1952:  King Vidor ohjaa kostoelokuvan Ruby Gentry - Syntinen Ruby.
1952:  Gene Kelly ja Stanley Donen ohjaavat musicalin Singin' in the Rain - Laulavat sadepisarat.
1952:  Vincente Minelli ohjaa teoksen Särkyneiden haaveiden kaupunki, joka kertoo elokuvateollisuudesta.
1952:  Kirjoittava ohjaaja Richard Brooks käsittelee lehdistön mahtia filmissään Deadline - USA - Viimeinen uhkaus/Lehtikuolema.
1952:  Phil Karlson tekee filmin Scandal Sheet, joka perustuu Samuel Fullerin romaaniin The Dark Page.  Fuller oli toimittaja ennen filmiuraansa.
1952:  Samuel Fuller ohjaa filmin Park Row.
1952:  Fred Zinnemann ohjaa lännenelokuvan Sheriffi.
1952:  Elokuvalehti Positif perustetaan Lyonissa.
1952:  Englantilaisen lehden Sight & Sound ensimmäisessä gallupissa listataan kaikkien aikojen parhaat elokuvat.  Kärjessä ovat Polkupyörävaras, Kaupungin valot, Kultakuume ja Panssarilaiva Potemkin.  Alussa mykkäelokuvia on noin 60 prosettia, mutta 2002 mennessä noin viisi prosenttia, kun lasketaan yhteen kaikki elokuvan saamat äänet.
1952:  Norman McLarenin Neighbours - Naapurit kielletään Suomessa.
1952:  Kodak esittelee uuden Eastman-menetelmän.
1952:  Uuden Albanian Filmistudio perustetaan.  Se alkaa 1957 tehdä säännöllisesti elokuvia.  Niitä tehdään 1970-luvulla vuosittain noin neljä pitkää näytelmäelokuvaa sekä dokumentti- ja opetusfilmejä.
1952:  Yhdysvalloissa senaattorin, nykyajan suurinkvisiittorin ja Keski-Lännen Mussolinin Joseph McCarthy kommunistivainoissa annetaan vielä ilmi Hollywoodin työntekijöitä, käsikirjoittajia, ohjaajia ja näyttelijöitä.  Kongressin epäamerikkalaista toimintaa tutkivan komitean edessä yhteensä sadat nimetyt pannaan mustalle listalle, ja he menettävät työnsä.  Musta lista ulottuu kaikille elokuvateollisuuden alueille.  Osa tuomitaan vankilaan.  Monet joutuvat tekemään töitä väärällä nimellä.  Työtä saa, jos Clearing Office antaa suostumuksensa.  Paul Jarrico (1915-1997) kieltäytyy todistamasta ja nimeämästä ketään.  Hän joutuu mustalle listalle.  Jarrico käyttää elämänsä viimeiset vuodet mustalle listalle joutuneiden tekijöiden oikeiden nimien palauttamiseen elokuviin apunaan Matti Salon tutkimus Hiljaiset sankarit (1994).
1952:  Melvin Frankin ja Norman Panaman ohjaama propagandistinen Above and Beyond - Hopeasiivet kertoo mahtipontisesti tarinan everstistä Paul Tibbetts ja hänen Enola Gay -atomipommituslennostaan Hiroshiman yllä lisäten joukkoon draaman ja sankarillisuuden aineksia, joilla ei ole todellisuuspohjaa.  Ohjaajat harkitusti sivuuttavat historian.
1952:  Junior-Filmi tuottaa Erik Blombergin ohjaaman ja kuvaaman Valkoisen Peuran, jonka pääosassa esiintyy Mirjami Kuosmanen.  Einar Englund säveltää musiikin.  Elokuva palkitaan 1953 Cannesissa, 1954 Karlovy Varyssa ja 1956 Hollywoodissa.
1952:  Matti Kassila ohjaa elokuvan Radio tekee hulluksi.
1952:  Hannu Leminen vastaa olympiaelokuvan Maailmat kohtaavat ensimmäisen osan suunnittelusta, kuvausjohdosta ja leikkauksesta.
1952:  Filmituotanto Veikko Laihanen perustetaan.
1952:  Aito Mäkisen aloitteesta Helsinkiin perustetaan Elokuvakerho Studio Filmklubben.  Sen puheenjohtaja on Lasse Pöysti, ja vaikuttajia ovat Jörn Donner, Martti Savo, Jerker A Eriksson, Ritva Arvelo ja Erik Blomberg.  Kerho julkaisee vuosikirjaa Studio.  Jäseniä 1956 on 611.  Helsinkiin perustetaan Akateeminen filmikerho AFK, jossa vaikuttaa Pekka Lounela.  AFK julkaisee pari kirjaa.  Elokuvakerhoissa työskentelevät Leo Andersson, Peter von Bagh, Jeja-Pekka Roos, Timo Aarniala, Matti Kassila, Risto Jarva, Matti Ijäs ja Kaurismäen veljekset.  Pian perustetaan Helsingin Teinien Elokuvakerho HeTeK, Montaasi ja Elannon elokuvakerho sekä kerhoja Turkuun, Tampereelle ja Ouluun.
1952:  Jörn Donner (1933-) aloittaa elokuvakriitikkona Vapaa Sana -lehdessä.  Hän lopettaa 1956 ja siirtyy 1957 sosiaalidemokraattisen oppositon sanomalehteen Päivän Sanomat.
1952:  Eero Tuomikoski (1935-2009) aloittaa elokuvasta kirjoittamisen Etelä-Suomen Sanomissa.  Hän siirtyy Lahti-lehteen ja siitä Ylioppilaslehteen.  Tuomikoski sanoo Walt Disneytä perverssiksi.  Ylioppilaslehden kriitikot saavat porttikiellon Disneyn levittäjän Suomi-Filmin ennakkonäytöksiin.
1952:  Turun Elokuvakerho syntyy.  Näytökset alkavat Nyrki Tapiovaaran elokuvalla Varastettu kuolema.  Huippuvuotena 1985 esitetään päällekkäin kolmea sarjaa ja jäseniä on 1760.  Jäseniä on 2000-luvun alussa 100-150 henkeä sarjaa kohti.
1952:  Suomessa on käytössä 798 kappaletta 35 millimetrin äänielokuvakoneistoja, joista 14 kotimaista.  Projektoreita ovat saksalaiset Ernemann, Erko ja Bauer, hollantilainen Philips ja italialainen Cinemeccanican Victoria.
1952:  Suomi-Filmin Munkkisaaren studiossa syttynyt tulipalo keskeyttää yhtiön pitkien elokuvien tuotannon.
1953:  Vietnamin Demokraattisessa Tasavallassa perustetaan valtion filmituotanto.  Studioita on 1956 alkaen käytössä, ja 1959 perustetaan valtion elokuvakoulu.
1953:  Japanilaisen ohjaajan Yasujiro Ozu (1903-63) elokuva Tokyo Monogatari - Tokyo Story saa ensi-iltansa.
1953:  Japanilainen Heinosuke Gosho kuvaa teoksessaan Entotsu no Mieru Basho - 4 savupiippua Tokion esikaupungissa asuvaa työläisperhettä.
1953:  Japanilainen Keisuke Kinoshita yhdistää elokuvassaan Nihon no higeki - Japanilainen murhenäytelmä uutiskatsauksia ja yksityisen draaman.  Hän ohjaa 1954 teoksen Nijushi no Hitomi - 24 silmää.
1953:  Intialaisen ohjaajan Bimal Roy teoksessa Do Bigha Zamin - Kaksi hehtaaria maata perhe menettää maansa ja joutuu osaksi kaupunkiproletaraattia.
1953:  Brasilialainen Victor de Lima Barreto kuvaa elokuvassaan O Gangaceiro talonpoikaisia rosvoja sissisodassa feodaalisia riistäjiä vastaan.
1953:  Yhdysvaltalainen Herbert Biberman ohjaa Michael Wilsonin kirjoittaman teoksen Salt of the Earth - Maan suola, joka kertoo lakko- ja luokkaristiriidasta eteläisessä Silver Cityssä.  Kaupungin työläisistä suurin osa on meksikolaisia.  Pääomapiirien aloitteesta työryhmän jäseniä pidätetään ja pahoinpidellään kuvauksien aikana, ammattiyhdistystalo poltetaan, mukana olevien mustien työtä yritetään estää (apulaisohjaaja on musta), ja joku Kalifornian kongressin jäsen syyttää elokuvaa valmistusvaiheessa Venäjän uudeksi aseeksi.
1953:  Fritz Langin The Big Heat - Gangsterikuningas kielletään Suomessa.
1953:  Jack Arnoldin Girls in the Night esittelee suurkaupungin slummien rikollisia nuoria naisia.  Suomen sensuurin mielestä siitä ei ole moraaliseksi esikuvaksi nuorille.
1953:  George Stevens ohjaa westernin Shane - Etäisten laaksojen mies.
1953:  William Wylerin elokuvassa Roman Holiday - Loma Roomassa sanomalehden toimittaja ja valokuvaaja ovat herrasmiehiä.  He eivät tee prinsessasta juttua, vaan luovuttavat kuvat hänelle.
1953:  Englantilainen Gordon Parry tekee filmin Front Page Story.
1953:  Fred Zinnemann ohjaa sotaromanssin From Here to Eternity - Täältä ikuisuuteen, joka kuvaa USAn armeijan osaston tavallista elämää rauhanaikana Havaijilla.  USAn laivasto kieltää elokuvan.
1953:  CinemaScope-laajakangasjärjestelmä esitellään New Yorkissa.  Ensimmäinen cinemascope-elokuva on Näin hänen kuolevan.  Muita järjestelmiä ovat Cinerama ja VistaVision.  CinemaScopessa kuvattaessa linssi litistää kuvaa vaakasuunnassa.  Projektorin linssi taas leventää kuvan.  Sam Goldwyn sanoo, että laajakangas tekee huonosta elokuvasta kaksi kertaa huonomman.  Laajakangastekniikka vapauttaa filmiltä tilaa myös useiden ääniraitojen käyttöön, joten stereofonisesta äänestä tulee teatterielokuvan lisähoukutin.  Elokuvateollisuus koettaa pelastaa televisiolle menetettyjä voittojaan.
1953:  Marlon Brando -elokuva The Wild One - Hurjapäät kielletään aluksi Suomessa.
1953:  Yhdysvalloissa televisio yleistyy ja värivastaanottimet otetaan käyttöön.
1953-54:  Bernard Borderie ohjaa Lemmy Caution -elokuvia Myrkkykukka, Tämä mies on vaarallinen ja Naiset eivät häikäile, joissa näyttelee yhdysvaltalaissyntyinen Eddie Constantine (1917-93).  Elokuvat perustuvat englantilaisen Peter Cheyneyn (1896-1951) salapoliisiromaaneihin.
1953:  Alain Resnais ja Chris Marker tekevät afrikkalaisen taiteen riistokäyttöä ja kolonialismia käsittelevän lyhytelokuvan Myös patsaat kuolevat, joka on yli kymmenen vuotta Ranskan sensuurin kieltämä.
1953:  Ranskassa valtion elokuvatuen rinnalle tulee laatutukijärjestelmä.
1953:  Tshekkoslovakialainen Jiri Trnka animoi nukkefilmin Stare povesti ceské - Vanhoja tshekkiläisiä legendoja.  Trnka luo Disneystä poikkeavia lyyrisiä, paatoksellisia ja satiirisia aineksia luovasti yhdisteleviä nukkeanimaatioita.  Trnka tekee 1959 versionsa Sen noci svátojánské - Kesäyön unelma.
1953:  Disneyn tuotannossa tapahtuu käänne, kun Erämaa elää aloittaa täyspitkien "luontodokumenttien" sarjan.  Siinä on samaa antropomorfismia kuin piirretyissä eli eläimille annetaan ihmisen - yhdysvaltalaisen hyvin toimeentulevan "keskiluokan" edustajan - tavat ja piirteet.
1953:  Ernesto Che Guevara näkee kolmiulotteisen elokuvan.  Hänestä siinä ei ole mitään kumouksellista, ja se on samanlainen kuin muutkin.
1953:  Englannissa perustetaan elokuvakerho Lincoln Film Society.
1953:  Cannesin elokuvafestivaaleilla on 150 toimittajaa, 1970 heitä on 800 ja 2000-luvulla 20 000.
1953:  Edvin Laineen Niskavuoren Heta saa Jusseja ja 1956 Tuntematon sotilas.
1953:  Anneli Saulin ensimmäinen rooli on Armand Lohikosken ohjaamassa tukkilaiselokuvassa Me tulemme taas.
1953:  Toivo Särkkä ohjaa elokuvan Hilja - maitotyttö, joka perustuu Johannes Linnankosken novelliin 1913.  Pääosissa näyttelevät Anneli Sauli (Saksassa Ann Savo, syntyjään Savolainen, Anneli Helena Pakkasvirta) (1932-) ja Tauno Palo (1908-82).
1953:  Ville Salmisen helismatisointi Lentävä kalakukko edustaa rappeutunutta rallilinjaa Kari Uusitalon mukaan.
1953:  Hannu Lemisen olympiaelokuvan toinen osa Kultaa ja kunniaa valmistuu.
1953:  Reino Helismaa lainaa Ola Fogelbergiltä sarjakuvasankareiden nimet ja ulkoisen olemuksen ja kirjoittaa elokuvan Pekka Puupää.  Pääosissa ovat Feeliks Esaias Esa Pakarinen (1911-89), Martti Masa Elis Niemi (1914-60) ja Siiri Angerkoski syntyjään Palmu (1902-71).  Pekka Puupää-elokuvia tehdään 13 kappaletta.
1953:  Filmimies (Alvar Hamberg) valmistaa Pohjoismaiden ensimmäisen kolmiulotteisen elokuvan Kolmas ulottuvaisuus esiin, jota katsotaan punavihreillä silmälaseilla.
1953:  Helsingissä esitetään ensimmäinen polarisoidun valon käyttöön perustuva kolmiulotteinen elokuva Columbia Filmsin Mies pimeydestä.  Gloriaan asennetaan Suomen ensimmäinen panoraamasuurkangas.
1953:  Suomessa nimitetään Valtion Opetuselokuvatoimikunta.
1953:  Aikakauslehden Arena julkaisusarjassa ilmestyy suomeksi ja ruotsiksi Jörn Donnerin ja Mertti Savon kirjoittama Filmipulmamme.
1953:  Suomessa on 547 elokuvateatteria.
1954:  Neuvostoliitossa Vera Strojeva ohjaa Musorgskin Boris Godunovin ja 1959 Hovanshtshinan.
1954:  Ranskalainen Jean Renoir ohjaa elokuvansa French cancan - Ranskalainen cancan.
1954:  Italialaisen ohjaajan Federico Fellini elokuva La Strada - Tie saa ensi-iltansa.
1954:  Puolalaisen ohjaajan Andrzej Wajda esikoiselokuva Pokolenie - Sukupolvi valmistuu.  Kanal - Kanal - kirottujen tie 1957 ja Popiol i diament - Tuhkaa ja timanttia 1958, jossa näyttelee Puolan James Dean Zbigniew Cybulski, kuuluvat Wajdan sotatrilogiaan.
1954:  Nicholas Ray ohjaa neuroottisen lännenkuvan Johnny Guitar.  Siinä voidaan nähdä näkyjä McCarthyn aikaisesta USAsta.
1954:  Edward Dmytrykin The Caine Mutiny - Cainen kapinassa esiintyy vainoharhainen laivaston komentaja (Humphrey Bogart).  Laivasto vastusti Herman Woukin kirjan filmatisointia.
1954:  Elia Kazanin elokuva On the Waterfront - Alaston satama saa Oscareita.
1954:  George Cukor ohjaa elokuvan A Star Is Born - Tähti on syntynyt.
1954:  Joseph L Mankiewicz ohjaa teoksen The Barefoot Contessa - Paljasjalkakreivitär.
1954:  Suomen sensuuri kieltää László Benedekin filmin The Wild One 1953 - Hurjapäät.  Se sallitaan 1966.
1954:  Don Siegelin Riot in Cell Block 11 - Mellakka sellissä 11 kielletään Suomessa.
1954:  Englantilainen Alfred Hitchcock ohjaa USAssa elokuvan Takaikkuna.
1954:  Luis Buñuel (1900-83) ohjaa elokuvan Las aventuras de Robinson Crusoe - Robinson Crusoen seikkailut.  Defoen 1719 kirjoittama romaani sovitetaan lukuisia kertoja elokuvaksi.
1954:  Akira Kurosawan Shichinin no samurai - Seitsemän samuraita kestää 3,5 tuntia.
1954:  Luchino Viscontin Senso on historiallinen analyysi.
1954:  Jules Dassinin Du rififi chez les hommes - Rififi kielletään Suomessa, mutta sallitaan 1959 leikattuna 260 metrillä.
1954:  Neuvostoliittolainen M Tshehanovski ohjaa lähes tunnin pituisen kansantaruanimaation Tsarevna-ljagushka - Sammakkoprinsessa.  Neuvostoliitossa kansantarut jatkuvat elokuvissa.  Länsimaissa saduissa on tapahtunut katkos verrattuna perinteisiin vanhoihin kansanperinteen satuihin.  Disneyn animaatioissa harvoja poikkeuksia lukuunottamatta valkonkankaan singahtelevat hahmot ovat irvikuvia kansansatujen eläinhahmoista.
1955:  Englantilaiset John Halas ja Joy Bachelor tekevät George Orwellin  aiheen mukaan animaation Animal Farm - Eläinten kapina.
1954:  Puolassa perustetaan riippumattomia tuotantoyksikköjä, joissa on ohjaajia, käsikirjoittajia, kuvaajia ja muita.  Tunnetut ohjaajat ovat vastuussa: Aleksander Ford ja Studio, Wanda Jakubowska ja Start, Jerzy Kawalerowicz ja Kadr.  Puolassa 1955 tuotetaan kahdeksan ja 1960 jo 20 pitkää elokuvaa.
1954:  USAssa Adolfas Mekas ja Jonas Mekas perustavat lehden Film Culture.
1954:  Yhdysvalloissa valmistuu enemmän väri- kuin mustavalkoelokuvia.  Eastman ohittaa 1955 Technicolorin markkinaosuudessa.  Euroopassa värielokuvat yleistyvät vasta 1960-luvulla.
1954:  Ranskassa säädetään laki, jolla turvataan kotimaisille elokuville tuotantotukea.
1954:  Japanilaisen ohjaajan Inoshiro Honda hirviöelokuva Gojira - Godzilla menestyy maailmalla.
1954:  Marilyn Monroe käy Koreassa esiintymässä USAn sotilaille.
1954:  Kansan Elokuva tuottaa Maria Jotunin novelleihin pohjautuvan elokuvan Kun on tunteet.  Käsikirjoittaja on Mirjami Kuosmanen ja ohjaaja-kuvaaja Erik Blomberg.  Pääosissa ovat muun muassa Emmi Jurkka (1899-1990) ja Maija Karhi (1932-).
1954:  Matti Kassila ohjaa Sinisen viikon.  Siinä Toivo Mäkelä näyttelee faktoria Bertel Forss.
1954:  Aarne Tarkas ohjaa teoksen Olemme kaikki syyllisiä.
1954:  Kari Uusitalon mielestä Armand Lohikoski salaa huolellisesti kaikki korkeimmat tavoitteensa elokuvissaan Hei rillumarei, joka onneksi merkitsee tämän suuntauksen kuolinkorahdusta, sekä Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä.
1954:  Helsingin Metropolissa ja Tampereen Hällässä saa Suomen ensimmäinen cinemascope-elokuva Fox Filmsin Näin hänen kuolevan ensi-iltansa.  Cinemascope leviää Vaasaan, Lahteen, Kotkaan, Turkuun ja Karhulaan.
1954:  Mainostajien Liitto (entinen Suomen Ilmoittajat) alkaa järjestää joka kolmas vuosi kotimaisten mainoselokuvien kilpailut.
1955:  Ranskalainen Alain Resnais (1922-) tekee dokumenttielokuvan Nuit et brouillard - Yö ja usva natsien keskitysleireistä.  Nimi viittaa Hitlerin Nacht und Nebel -direktiiviin.  Kirjailija Jean Cayrol kirjoittaa tekstin ja Hanns Eisler säveltää musiikin.
1955:  Ranskalaisen etnografisen elokuvan tekijä Jean Rouch (1917-2004) ohjaa Hauka-kultista kertovan elokuvan Les Maîtres fous - Hullut mestarit.  Se kielletään ensin kolonialistisena ja sitten sallitaan antikolonialistisena.
1955:  Neuvostoliittolainen Juli Raizman ohjaa teoksen Elämän oppitunti ja 1958 Kommunisti.
1955:  Kuubalaiset Tomás Gutiérrez Alea ja Julio García Espinosa tekevät 20-minuuttisen kriittis-realistisen elokuvan El Megano.  Batistan kaudella se kielletään heti.
1955:  Yhdysvaltalainen näyttelijä James Dean (1931-1955) kuolee autokolarissa, kun elokuvan The Giant - Jättiläinen 1956 kuvaukset ovat päättyneet ja East of Eden - Eedenistä itään on saanut ensi-iltansa.  Elokuva Rebel Without Cause - Nuori kapinallinen on leikkausvaiheessa.  George Stevens saa Jättiläisestä ohjaajan Oscarin.
1955:  Nicholas Ray ohjaa elokuvan Rebell Without A Cause - Nuori kapinallinen pääosassa James Dean.  Mattisen Teollisuus ottaa 1958 tuotantoonsa James-farmarit.
1955:  Robert Aldrich (1918-83) ohjaa elokuvan Kiss Me Deadly - Kohtalokas tapaaminen, joka pohjautuu äärioikeistolaisen Mickey (Frank Morrison) Spillanen (1918-2006) samannimiseen kirjaan.  Ralph Meeker näyttelee etsivää Mike Hammer.
1955:  William Witney tekee elokuvan Headline Hunters.
1955:  Intialainen Satyajit Ray (1921-92) ohjaa Apu-trilogiansa ensimmäisen osan Pather pancali - Tien laulu, joka on intialaisen elokuvan kansainvälinen läpimurto. Se kertoo Apu-pojan lapsuudesta pienessä kylässä.  Muut ovat Aparajito - Voittamaton 1956, jossa Apu siirtyy Kalkuttaan, ja Apur sansar - Apun maailma 1959, joka kertoo Apusta ja hänen lapsestaan.  Trilogia perustuu Bibhutibhushan Banerjin teoksiin.
1955:  Ruotsalaisen ohjaajan Ingmar Bergman elokuva Sommarnattens leende - Kesäyön hymyilyä saa ensi-iltansa.  Tätä ennen teatteriohjaajana aloittanut Bergman oli vuodesta 1945 lähtien ohjannut 15 elokuvaa.
1955:  Saksalainen Max Ophüls ohjaa filmin Lola Montès, jonka tuottaja silpoo.  Teos sijoittuu sirkukseen.
1955:  Charles Laughtonin The Night of the Hunter - Räsynukke kielletään Suomessa, mutta sallitaan 1959 leikattuna 60 metrillä.
1955:  King Vidorin (1894-1982) Man Without a Star - Mies ilman kohtaloa kielletään suomessa.
1955:  Englantilainen Valmond Val Guest (1911-2006) ohjaa elokuvan The Quatermass Xperiment.  Hän toimi 1930-luvulla lehtien Hollywood Reporter ja Los Angeles Examiner Lontoon kirjeenvaihtajana sekä käsikirjoittajna.
1955:  Saul Bass tekee animaatioilla pitkien elokuvien alkutekstejä muun muassa Premingerin Kultaisen käsivarren ja Hitchcockin Punaisen kyyneleen alkutekstit.
1955:  Guinealainen Mamadou Touré tekee elokuvan Maoumani.  Pariisin afrikkalaiset tekevät lyhytelokuvan Afrique-sur-Seine, jonka tuottaa senegalilaisen Paulin Saoumanou Vieyran johtama kollektiivi.
1955:  Mikki Hiiren keksijä Walt Disney nimitetään taideinstituutin Chouinard (perustettu 1921 Los Angelesiin) johtoryhmään.  Instituutti koulutti Disneyn työntekijöitä.  Disneyn ehdotuksesta koulu nimittää instituutin johtajaksi ystävänsä Mitchell Wilder, joka lopettaa heti kursseja ja irtisanoo henkilökuntaa.  Wilder tulee instituutissa tunnetuksi Disneyn kirvesmiehenä.  Chouinard on 1960 Disneyn taloudellisen kontrollin alaisena.  Disney päättää 1962 yhdistää Chouinardin ja Los Angelesin musiikkiopiston Conservatory of Music oppilaitokseksi California Institute of the Arts CalArts, joka tulee tunnetuksi nimellä The House That Walt Built tai Disneyn akateeminen huvipuisto (Disneyn ensimmäinen huvipuisto avattiin 1955).  Lapsiviihteentekijä Disney kuolee 1966 ja testamenttaa CalArtsille 15 miljoonaa dollaria.  CalArts hankkii uuden tontin, erottaa kaikki Disneylle uskolliset työntekijät ja kehittyy kunnolliseksi taideoppilaitokseksi.
1955:  Viisi pariisilaista elokuvateatterin johtajaa ja muutama kriitikko perustavat yhdistyksen esittämään filmejä, joita muissa teattereissa ei nähdä.  Syntyy Association Francaise des Cinémas d'Art et d'Essai AFCAE.
1955:  Suomi-Kiina-Seura järjestää Kiinalaisen kulttuurin ja elokuvataiteen viikon.
1955:  Edwin Laineen Väinö Linnan romaanista ohjaama elokuva Tuntematon sotilas tulee sensuroituna elokuvayleisön katsottavaksi.  Sen näkee kolmisen miljoonaa katsojaa, ja se on Suomen katsotuin elokuva.  Särkkä tekee sen rillumarei-elokuvien rahoilla.  Tuntematon sotilas voittaa seitsemän Jussi-palkintoa.
1955:  Roland af Hällström ohjaa Ryysyrannan Joosepin.
1955:  Suomessa on 111 cinemascopeteatteria, 1956 tasan 200 ja 1963 jo 430.  Cinemascopen mukana tulee nelijuovainen magneettinen stereoääni.  Suomessa on 1957 vasta 39 magneettiääniteatteria, mutta 1963 jo 53.
1955:  Työväenyhdistysten elokuvateatterien keskusjärjestö Kansan Elokuva omistaa 56 jäsenteatteria.  Sen työtä jatkaa 1958 Elokuvapalvelu.
1955:  Elokuvakerho Studio alkaa julkaista vuosikirjaa Studio.  Siihen kirjoittaa valtion elokuvalautakunnan jäsen vuodesta 1949 Raoul Palmgren elokuvasensuurista jutun Valtion elokuvapolitiikka.
1955:  Federico Fellinin Il Bidone - Huijarit saa Suomessa rangaistusveron, koska rikolliset eräässä jaksossa naamioituvat papeiksi.
1955:  Suomessa leimaverolain muutos nostaa kotimaisen elokuvan rangaistusveroluokan 25 prosentista 30 prosenttiin.
1955:  Suomessa lisenssivirasto vapauttaa raakafilmin tuontirajoituksista.
1955:  Espoossa aloittaa Kino Tapiola.  Se komistaa 2005 juhlaohjelmalla 50-vuotista historiaansa.
1956:  Leningradin optomekaaninen tehdas valmistaa laajakangaskoon elokuvakameran.
1956:  Neuvostoliittolaisen ohjaajan Grigori Tshuhrai (1921-2001) esikoiselokuva Sorok pervyi - Tyttö ja vanki kertoo punaisen naissotilaan ja valkoisen upseerin rakkaudesta.  Teoksesta tulee uuden neuvostoelokuvan ensimmäinen tunnusfilmi.
1956:  Ranskalaisen filmintekijän Roger Vadim elokuva Et Dieu... créa la femme - Ja jumala loi naisen nostaa Brigitte Bardotin (Camille Javal) tähdeksi.
1956:  Elia Kazanin Tennessee Williams -teos Baby Doll - Nukkevaimo on draama omaisuudesta.
1956:  King Vidor (1894-1982) ohjaa elokuvan War and Peace - Sota ja rauha Leo Tolstoin romaanista.  Elokuva epäonnistuu tuottajan Dino De Laurentiis vuoksi.
1956:  Stanley Kubrickin (1928-99) The Killing - Peli on menetetty kielletään Suomessa, mutta sallitaan 1960 leikattuna.
1956:  George Stevens (1904-75) kuvaa filmissään Giant - Jättiläinen maatalouskapitalismin muuttumista öljykapitalismiksi Teksasissa.
1956:  Alexander MacKendrick ohjaa filmin Sweet Smell of Success - Menestyksen huuma.
1956:  Fritz Lang tekee elokuvan While the City Sleeps.
1956:  Frank Tashlin tekee rock and rollista satiirin The Girl Can't Help It - Minkäpä tyttö sille voi.
1956:  Dick Powell (1904-63) ohjaa elokuvan The Conqueror - Valloittaja, jossa päähenkilönä Tsingis Kaani on John Wayne.  Se kuvataan Nevadan autiomaassa lähellä paikkaa, jossa tehdään atomipommikokeita.  Suurin osa kuvausryhmästä sairastuu myöhemmin syöpään.
1956:  Saksalaisten poikien Max ja Moritz (Wilhelm Busch 1865) seikkailut filmataan värielokuvaksi.
1956:  Don Siegelin Invasion of the Bodysnatchers - Varastetut ihmiset on verhottu sotaelokuva.  Muukalaiset avaruusoliot muistuttavat stereotypiaa kommunisteista: he ovat jumalattomia, kylmiä, säälimättömiä, näennäisesti kaikkivoipia ja uhka yhdysvaltalaiselle yhteiskunnalle.
1956:  Montréaliin perustetaan National Film Board of Canadan ranskankielinen osasto.  Myös elokuvakerhotoiminta käynnistyy.
1956:  Kiinassa perustetaan elokuvakoulu Pekingin elokuva-akatemia ja suljetaan 1966, mutta avataan uudelleen 1978.
1956:  Ernesto Che Guevara pääsee kameramieheksi pieneen yhtiöön ja edistyy elokuvataiteen saralla.
1956:  Ernesto Che Guevara sanoo kirjeessään äidille, että Che on kuin Paul Muni, joka sanottuaan sanottavansa pateettisella äänellä katosi varjoihin, jotka yhä tummuivat musiikin pauhatessa.  (Muni esittää pääosaa elokuvassa Olen vainottu kahlekarkuri.)
1956:  Matti Kassila ohjaa Sillanpään romaanin Elokuu.
1956:  Ensimmäinen suomalainen värillinen näytelmäelokuva Juhani Ahon romaaniin perustuva Toivo Särkän ohjaama Juha saa ensi-iltansa Helsingissä.  Se valmistetaan AgaScope-laajakuvamenetelmällä.
1956:  Erkki Oksasen 1952 kaitafilmille kuvaama matkaelokuva Yli merten ja mannerten levennetään Hollywoodissa normaaliksi värifilmiksi.
1956:  Aarne Tarkas ohjaa Mika Waltarin novelliin 1944 perustuvan elokuvan Jokin ihmisessä, jonka elokuvatarkastamo ensin kieltää ja sitten muutosten jälkeen sijoittaa sen 30 prosentin veroluokkaan.  Anneli Sauli (1932-) näyttelee elokuvassa.
1956:  Valentin Vaalan Nummisuutarit (Aleksis Kivi 1864) kuvataan Sovcolor-värifilmille.
1956:  Ville Salminen ohjaa Unto Seppäsen romaanin mukaan elokuvan Evakko.
1956:  Suomessa tehdään liki 30 pitkää elokuvaa.
1956:  Risto Hannula (1936-2008) alkaa kirjoittaa Rihlana Ylioppilaslehdessä.  Hän teilaa Hannu Lemisen Vieraan miehen.  Ohjaajan vaimo Helena Kara nimeää Hannulan "siksi Ylioppilaslehden perkeleeksi".
1956:  (Suomen) Elokuvakerhojen Liitto (S)EKL perustetaan.  Sen puheenjohtajia ovat muun muassa Eugen Terttula, Erkka Lehtola ja Bengt Pihlström.  Se alkaa 1960 julkaista jäsenlehteä Projektio.
1956:  Työväen Sivistysliiton Elokuvatoimikunta järjestää kesäkursseja ja syksyisin elokuvapäivät.
1956:  Puolustuslaitoksen Tutkimuskeskuksen Kuvalaboratorio hankkii elokuvakameran, jonka suurin kuvausnopeus on 8000 kuvaa sekunnissa.
1957:  Ranskalainen Louis Malle ohjaa elokuvan Ascenseur pour l’echafaud - Hissillä mestauslavalle.
1957:  Charles Chaplin ohjaa Englannissa teoksensa Kuningas New Yorkissa.  Siinä hän käsittelee antiamerikkalaista toimintaa tutkivan komitean työskentelyä.  Mainonta tunkeutuu joka paikkaan. Kovaäänisistä kadulla kuuluu laulu Kun ajattelen miljoonaa dollaria, silmäni täyttyvät kyynelistä.
1957:  Neuvostoliittolaisen ohjaajan Mihail Kalatozov elokuva Letjat zhuravli - Kurjet lentävät tulee kansainväliseen tietoisuuteen, ja saa 1958 Cannesin pääpalkinnon.  Teos kuvaa Suuren isänmaallisen sodan vuosia.
1957:  Neuvostoliittolainen Grigori Kozintsev ohjaa Don Quijoten (Miguel de Cervantes 1605 ja 1615).
1957:  Sputnikin vuonna ilmestyy neuvostoliittolaisen ohjaajan Pavel Klushantsev elokuva Doroga k zvyezdam - Kohti avaruutta.
1957:  Leipzigiin perustetaan valo- ja elokuva-alan kustantamo VEB Fotokinoverlag.
1957:  Tshekkoslovakialainen Zdenêk Miler alkaa tehdä animaatiota Krtek - Myyrä.  YLE esittää sitä myöhemmin.  Myyrän video- ja DVD-tallenteita myydään 2007 mennessä Suomessa 300 000 kappaletta.
1957:  Ranskalainen Robert Bresson saa elokuvastaan Un condamné à mort c'est echappé - Kuolemaan tuomittu on karannut Cannesin parhaan ohjauksen palkinnon.
1957:  Henry Kingin (1886-1982) The Sun Also Rises - Ja Aurinko nousee pohjautuu Hemingwayn romaaniin.  Motion Picture Code of Production estää impotenssin käsittelyn.
1957:  Yhdysvaltalainen Nicholas Ray ohjaa elokuvan Bitter Victory - Katkera voitto.  Loppukuvassa Brand (Curd Jürgens) laittaa kunniamitalinsa tappamisharjoituksissa käytetyn ihmisnuken päälle.  Tätä jaksoa ei esitetä USAssa.
1957:  Yhdysvaltalainen Samuel Fuller näyttää elokuvassaan China Gate - Sissipartio USAn olevan jo Vietnamin sodassa.
1957:  David O Selznickin (1902-65) tuottamassa Hemingway-elokuvassa Farewell to Arms - Jäähyväiset aseille vaimo Jennifer Jones (Phyllis Flora Isley) (1919-2009) näyttelee Catherinea.  Hemingwayn mielestä elokuva, jossa lähes nelikymppinen Selznickin vaimo esittää 24-vuotiasta, on taloudellinen katastrofi.  Selznick oli 1930-49 naimisissa Louis B Mayerin tyttären Irene kanssa, josta tulee sanonta the son-in-law also rises - ja lanko nousee.
1957:  Stanley Kubrickin (1928-99) sotaelokuva Paths of Glory - Kunnian polut kuvaa I maailmansotaa.  Se kielletään Ranskassa 20 vuoden ajan.  Elokuva perustuu tositapahtumaan ranskalaisen kenraalin Réveilhac tykistöhyökkäyskäskystä omien sotilaidensa asemiin.
1957:  Douglas Sirk eli Detlef Sierck ohjaa elokuvat Teksas-kuvaus Written on the Wind - Tuuleen kirjoitettu ja Faulkner-filmatisoinnin The Tarnished Angels - Paholaisen enkelit.
1957:  Rouben Mamoulian ohjaa Ninotchka-aiheesta musikaalin Silk Stockings - Silkkisukat.  Sen Suomen elokuvatarkastamo hyväksyy.
1957:  Englantilainen David Lean ohjaa elokuvan The Bridge on the River Kwai - Kwai-joen silta, 1962 Lawrence of Arabia - Arabian Lawrence ja 1965 Doctor Zhivago - Tohtori Zhivago.
1957:  Argentiinalainen ohjaaja Leopoldo Torre-Nilsson kuvaa elokuvissaan La Casa del Angel - Enkelten talo ja Fin de fiesta - Juhlan loppu valtaapitävän luokan ja poliittisen johdon rappiota.
1957:  Intialainen Ritwik Kumar Ghatak kuvaa teoksessaan Ajantrik taksinkuljettajan suhdetta autoonsa.
1957:  Intialaisen ohjaajan Mehboob Khan filmissä Mother India nainen edustaa itseään ja kotiaan.
1957:  Ranskassa myydään 412 miljoonaa elokuvalippua, 292 miljoonaa 1963, 211 miljoonaa 1967 ja 170 miljoonaa 1977.  Tämän jälkeen lippumyynti vaihtelee ylös ja alas, mutta keskimäärin laskee vähemmän kuin muissa maissa.
1957:  Arthur Knightin Elävät kuvat ilmestyy, suomeksi 1960.
1957:  William Markuksen Rakas varkaani joudutaan leikkaamaan ennen esitystä, samoin Aarne Tarkaksen Herra sotaministeri.
1957:  Jörn Donnerin (1933-) ja Aito Mäkisen (1927-) aloitteesta perustetaan yksityinen yhdistys Suomen Elokuva-arkisto - Finlands Filmarkiv.  Ensimmäinen puheenjohtaja on Jack Witikka ja toiminnanjohtaja Ywe Jalander.  Se järjestää syksyllä ensimmäisen elokuvien esityssarjansa.  Arkisto julkaisee 1958 elokuvakerholta Studio sen haltuun siirtyneen vuosikirjan ja 1959 Theodore Huffin teoksen Chaplin (Tammi), joka on sarjan Suomen Elokuva-arkiston julkaisuja ensimmäinen nide.  SEA liittyy 1958 elokuva-arkistojen kansainväliseen liittoon FIAF.  SEA valtiollistetaan 1979.
1957:  Teknillisen korkeakoulun TKK ylioppilaskunnan TKY alayhdistys Montaashi perustetaan.  Sen isänä on tuleva ohjaaja Risto Jarva.
1957:  Jouko Tyyri toimittaa Akateemisen Filmikerhon viisvuotisjulkaisun Elokuvan maailmat, Gummerus.
1957:  Suomessa värifilmi alkaa tilaustöissä syrjäyttää mustavalkoisen filmin.  Felix-Filmin värilyhytkuva 1957 Suomi sahaa saa Torinon teollisuuselokuvafestivaaleissa 1959 palkinnon.
1957:  Suomessa Gallup-kyselyn maaseutuvastaajista 40 prosenttia asettaa etusijalle kotimaisen elokuvan ja 22 ulkomaisen, kun kaupungeissa 22 prosenttia kannattaa kotimaista ja 52 ulkomaista elokuvaa.
1957-58:  Suomessa syksyllä ja talvella Suomen Filmiteollisuus sanoo henkilökunnastaan irti yli puolet, Fennada kolmanneksen ja Suomi-Filmi neljäsosan.
1958:  Neuvostoliittolaisen ohjaajan Aleksandr Dovzhenko (1894-1956) leski Julia Solntseva (1901-89) ohjaa elokuvatrilogian ensimmäisen osan Poema o more - Runoelma merestä, 1961 toisen osan Povest plamennyh let - Liekehtivän taivaan alla ja 1964 kolmannen osan Zatsharovannaja Desna - Lumottu Desna.
1958:  Neuvostoliittolainen dokumenttien kuvaaja ja ohjaaja Roman Lazarevitsh Karmen (1906-78) tekee Neuvostoliiton ensimmäisen laajakangaselokuvan Shiroka strana moja - Avara on maani.
1958:  Neuvostoliitossa Roman Tihomirov ohjaa Tshaikovskin Jevgeni Oneginin ja 1960 Patarouvan.
1958:  Neuvostoliitossa tehdään 108 taide-elokuvaa, kun niitä 1952 tehtiin 29.  Neuvostoliiton Elokuvatyöntekijäin liitto perustetaan.  Siihen kuuluu 1964 noin 3500 jäsentä.  Sillä on paikallisia järjestöjä liittotasavalloissa.
1958:  Richard Brooks (1912-92) ohjaa elokuvan Brothers Karamazov - Karamazovin veljekset Dostojevskin romaanista ja 1965 Lord Jim Joseph Conradin romaanista.
1958:  Fred Zinnemann alkaa ohjata Hemingway-elokuvaa The Old Man and the Sea - Vanhus ja meri, mutta kyllästyy.  Tilalle tullut John Sturges (1911-92) siirtää kuvaukset vesialtaaseen, jonka apuna on taustakuva merestä, kumikala ja tekoaallokko.
1958:  Orson Wellesin Touch of Evil - Pahan kosketus esittää ihmiset pystyvinä pelottaviin tekoihin ja poliisit korruptoituneina.
1958:  Ranskalaisen elokuvan nouvelle vague - uusi aalto alkaa elokuvilla Claude Chabrol: Le beau Serge - Ystävykset 1958, Francois Truffaut: Les quatre cents coups - 400 kepposta 1959, joka saa Cannesin parhaan ohjauksen palkinnon, Alain Resnais: Hiroshima mon amour - Hiroshima rakastettuni 1959 (Marguerite Durasin kirjoittama), Jean-Luc Godard: A bout de souffle - Viimeiseen hengenvetoon 1959, Eric Rohmer: Le signe du lion - Leijonan merkki 1959, Jacques Demy: Lola 1960, Agnès Varda: Cléo de 5 à 7 - Cleo viidestä seitsemään 1961 ja Jacques Rivette: Paris nous appartient - Pariisi kuuluu meille 1961.
1958:  Louis Mallen filmistä Les Amants - Yö kuuluu rakkaudelle suomalainen sensuuri poistaa sen olennaisimman kohtauksen.
1958:  Ranskalaisen ohjaajanäyttelijän Jacques Tati (1907-82) Mon oncle - Enoni on toista maata ihmettelee porvarinousukkaita designinsa ja kitschinsä keskellä.
1958:  Brasiliassa myydään 300 miljoonaa elokuvien pääsylippua, joista 250 miljoonan pääsylipun tuotot menevät Yhdysvaltoihin.
1958:  William Markuksen elokuvaan Autuas eversti joudutaan tekemään 600 metrin leikkaukset.  Hänen Mika Waltarin pienoisromaaniin Ei koskaan huomispäivää perustuvan elokuvan Verta käsissämme elokuvatarkastamo kieltää leikkauksien jälkeenkin, mutta elokuvalautakunta vapauttaa sen.
1958:  Perustetaan kaksi mainoselokuvavalmistamoa Filmitalo ja Fennada-Filmi Junior.
1958:  Helsingissä perustetaan Kulttuuritalon Elokuvakerho.
1958:  Elokuva- ja televisiokasvatuksen keskus ETKK perustetaan.  Se alkaa 1977 julkaista lehteä Peili ja järjestää 1988 tapahtumaa Minun elokuvani.
1958:  Adams-Filmi lahjoittaa Suomen elokuva-arkistolle SEA vanhojen elokuvien varastonsa.  Siellä syttyy 1959 tulipalo, joka tuhoaa lahjoituksen.
1958:  Suomessa leimaverolain muutos antaa kotimaiselle kokoillan elokuvalle verovapauden, mutta alinta pohjasakkaa eli siveelliseltä ja taiteelliselta tasoltaan heikkoja elokuvia rangaistaan 10 prosentin verolla.
1958:  Suomessa kielletään neuvostovastainen elokuva Der Arzt von Stalingrad - Stalingradin lääkäri.
1958:  Kehitetään tekniikka suoraan äänitettävää dokumenttia varten.
1959:  Kuuban elokuvateollisuuden ja -taiteen instituutti el Instituto Cubano de Arte e Industria Cinematográficos ICAIC ja elokuva-arkisto Cinemateca de Cuba perustetaan pian vallankumouksen jälkeen.  Fidel Castro: "Elokuva on taidetta".  Arkistossa on 2003 jo 35 000 elokuvaa.  ICAIC järjestää heti projektin Ciné móvil, joka vie syrjäkyliin liikkuvia elokuvateattereita.  Elokuvien tekijät ja yleisö kohtaavat koulujen, tehtaiden ja varuskuntien elokuvaväittelyissä.  Esitysautoja on pian satakunta.  Instituutin johtaja Alfredo Guevara painottaa, että elokuvasta on tultava dekolonisaation väline: on taisteltava imperialismin eri muotoja vastaan, joista yksi on yleisön mielikuvituksen ja taiteellisen maun turmeleminen.
1959:  Englantilaisen ohjaajan Tony Richardson (1928-91) elokuvassa Look Back in Anger - Nuori viha näyttelee Richard Burton.
1959:  Ranskalainen Alain Resnais ohjaa elokuvan Hiroshima, mon amour - Hiroshima, rakastettuni, jonka Marguerite Duras käsikirjoittaa.
1959-61:  Japanilainen Masaki Kobayashi (1916-96) tekee maailman pisimmän elokuvan Ningen no joken - Paljain jaloin läpi helvetin, joka on yhdeksäntuntinen sotaelokuva.
1959:  Robert Bresson (1901-99) ohjaa elokuvan Pickpocket - Taskuvaras löyhästi Dostojevskin romaanin Rikos ja Rangaistus mukaan.  Elokuva kielletään Suomessa poliisin sorvatessa kiellon sanamuotoja asiantuntijoina.  Romaanista tehdään ainakin 23 elokuvaa.
1959:  Sveitsiläissyntyinen Jean-Luc Godard ohjaa teoksensa A bout de souffle - Viimeiseen hengenvetoon, jossa näyttelevät Jean-Paul Belmondo ja Jean Seberg.
1959:  Marcel Camus ohjaa sambakarnevaalimusikaalin Orfeu negro - Musta Orfeus.
1959:  Claude Chabrol tekee elokuvan Les bonnes femmes, joka suomennetaan Kuumat suhteet.
1959:  Ranskalainen Jean-Marie Maurice Schérer alias Eric Rohmer (1920-2010) ohjaa filmin Le Signe du lion - Leijonan merkki.
1959:  Otto Preminger ohjaa musikaalin Porgy and Bess, joka perustuu juutalaisen George Gershwinin (Jacob Gerschowitz) (1898-1937) saman nimiseen oopperaan 1935.
1959:  Jack Webb tekee filmin 30/Deadline Midnight.
1959:  Billy Wilderin Some Like It Hot - Piukat paikat kuvaa kieltolain aikaa USAssa.
1959:  John Cassavetes ohjaa elokuvan Shadows - Varjoja.
1959:  Yhdysvaltalaisen ohjaajan Irving Lerner Murder by Contract - Palkkamurha kielletään Suomessa.
1959:  William Wylerin raamatun juutalaisten historiaa kuvaava Ben-Hur voittaa 11 oskaria.
1959:  Julien Duvivier ohjaa elokuvan La femme et le pantin - Nainen ja sätkynukke, joka on sovitus Pierre Louÿsin romaanista.  Aiheesta on von Sternbergin ja Buñuelin elokuva.
1959:  Jean Renoir ohjaa elokuvan Le Testament du docteur Cordelier - Tohtori Cordelierin testamentti RL Stevensonin aiheesta Jekyll ja Hyde 1886.
1959:  Rossellini kuvaa teoksessaan Il Generale Della Rovere - Kenraali Della Rovere, kuinka pikku huijarista tulee sankari.
1959:  Federico Fellini ohjaa teoksen La Dolce Vita - Ihana elämä.
1959:  Errol Flynn tekee Kuuban vallankumouksesta ja Fidel Castrosta dokumentin Cuban Story, kun tämä vielä piileskelee.  Elokuvaa ei esitetä USAssa.
1959:  Yhdysaltalainen Lionel Rogosin (1924-2000) tekee Etelä-Afrikan apartheidia arvostelevan dokumentin Come Back, Africa, jossa Miriam Makeba (1932-2008) esiintyy.  Etelä-Afrikka sulkee 1960 Makebalta rajansa mitätöimällä hänen passinsa.
1959:  Suomi-Filmi ja Mosfilm valmistavat Kalevalan runoihin perustuvan värielokuvan Sampo.  Ohjaaja on Aleksandr Ptushko ja apulaisohjaaja Holger Harrivirta.  Ptushkon esikuva on Walt Disney, ja filmistä tulee tämän mallin mukainen.  Työtä valvovaa kansatieteilijää Kustaa Vilkuna ei kuunnella.
1959:  Tammi julkaisee teoksen Theodore Huff, Chaplin, Komedian kuningas.
1959:  Jack Witikan komedia Virtaset ja Lahtiset on kuvattu Eastmancolor-filmille.  Elokuva on ensimmäinen suomalainen kokoillan värielokuva, jonka laboratoriotyöt tehdään kotimaassa.
1950-luvun loppu:  Markkinoille tulevat kevyet 16 millimetrin käsivarakamerat, joissa kvartsikide mahdollistaa kuvan ja äänen synkronoinnin.  Samaan aikaan tulevat pienet äänityslaitteet.  Näitä käyttävät Direct Cinema -tyylin kehittäjät The Drew Association -ryhmän Richard Leacock, Robert Drew, DA Pennebaker sekä veljekset Albert ja David Maysles.  Heidän ensimmäinen elokuvansa on 1960 televisiolle tehty Kennedyn ja Humphreyn vaalikampanjoista kertova Primary.
1950-luvun loppu:  Länsi-Saksassa on yli 7000 valkokangasta ja lippuja myydään yli 750 miljoonaa, joista saksalaisten elokuvien osuus on lähes puolet.  Yhdysvaltalaiset elokuvat tuottavat neljänneksen.  Lippuja myydään 1975 enää 128 miljoonaa ja valkokankaita on 3200.  USAn osuus tuloista on 41 prosenttia ja Saksan 13.  USAn osuus 1981 on 53 prosenttia, 1984 vähän suurempi 66 ja 1992 jo 83 prosenttia.
1950-luvun loppu:  Maisteri Aito Mäkinen tuo maahan elokuvia, joita muut eivät uskalla tuoda eivätkä esittää kaupallisen kannattamattomuuden pelossa.  Kari Uusitalon mukaan tämänkaltaiset ja -tyyppiset elokuvat ovat elokuvataiteellisesti merkittäviä.  Filmikerhotoiminta lisää kaupallisessa ohjelmistossa tämänkaltaisten ja -tyyppisten elokuvien lukumäärää.
1950-luvun loppu:  Kari Uusitalon mielestä Ragnar Öllerin, Olavi Paavolaisen ja Hans Kutterin viitoittamaa linjaa raivaavat edelleen Jerker A Eriksson, Jörn Donner ja Bengt Pihlström sekä Martti Savo (Modest Savtschenko), Eugen Terttula, Ywe Jalander ja Inkeri Lius sekä myöhemmin Risto Hannula, Jaakko Tervasmäki, Eero Tuomikoski, Matti Salo, Leo Andersson, Peter von Bagh ja Sakari Helander.  Näille elokuvatuottajat ja -vuokraajat antavat yhteisnimen vihaiset nuoret miehet, joille on tunnusomaista silloin tällöin havaittava tahallinen tyylikeikarointi.  Elokuvajournalistien rivit joutuvat epäjärjestykseen, kun vihaisten nuorten miesten falangi liittyy yhdistykseen ja tuo omat kannanottonsa kärjistettyinä esille.  Jussi-patsaiden jaossa vanhan ja nuoren polven käsitykset menevät ristiin.  Vanhemman jäsenjoukon kärsittyä äänestyksissä tappion se sanoutuu irti yhdistyksen toiminnasta.  Jussi-skisman seurauksena muodostetaan Filmiaura.
1960-luku:  Laajakangasmenetelmä Panavision yleistyy.
1960-luku:  Euroopan EEC-maat Ranska, Italia, Espanja ja Saksan liittotasavalta alkavat laajamittaisen yhteistyöelokuvien tuotannon tarkoituksella luoda muuria USAn vaikutusvaltaa vastaan.  Tässä ei onnistuta.  USAn elokuvateollisuuden ulkomailla rahoitettu tuotanto nousee 35 prosentista 60 prosenttiin.  USA saa yli 50 prosenttia kaikista elokuvien vuokraustuloista ulkomailta.
1960-luku:  Argentiina tuottaa 30-35 elokuvaa vuodessa.
1960-luvun alku:  Suomessa näyttelijälakko lamaannuttaa elokuvatuotannon.
1960-luku:  Godardin jokainen elokuva saa Suomessa, ainoana maana Ranskan ulkopuolella, kaupallisen esityksen.
1960-luku:  Suomessa on 50 elokuvakerhoa ja niissä 10 000 jäsentä.
1960-70-luvut:  Elokuvakulttuuri ei ehdi tulla Suomeen, vaikka läheltä pitää.
1960:  Kuubassa perustetaan elokuvauutisosasto Noticiero ICAIC Latinoamericano.  Sitä johtaa Santiago Álvarez.  Lehdistöpohdinta alkaa, kun ilmestyy ensimmäinen numero elokuvalehteä Cine Cubano.
1960:  Kuubalainen Tomás Gutiérrez Alea (1928-96) ohjaa elokuvan Historias de la revolucion - Vallankumouksen kertomuksia.  Hänen filminsä La Muerte de un burocrata - Byrokraatin kuolema 1966 on musta farssi ja Memorias del subdesarrollo - Muistoja alikehityksen ajoilta kertoo "epäpoliittisesta" intellektuellista.
1960:  Intialainen Ritwik Ghatak (1925-76) ohjaa filmin Meghe Daka Thara.
1960:  Tunisiassa perustetaan kulttuuriministeriön elokuvaosasto.  Se saa myöhemmin aikaan lain, jonka mukaan kotimaisia elokuvia on pakko esittää joka kolmas kuukausi.  Yhdysvaltalaiset jakeluyhtiöt boikotoivat, koska kaupan vapautta rajoitetaan, CIA parjaa Tunisian kulttuuriministeriä julkisuudessa, eikä Hollywood-elokuvia tule vuoteen Tunisiaan.  Lain kumoamisen jälkeen tunisialaisissa elokuvateattereissa ei enää pystytä esittämään tunisialaisia elokuvia.  USAn hallinto tukee Hollywoodin maailmanvalloitusta.
1960:  Mustan Afrikan elokuva syntyy.  Niitä tuotetaan 1970-luvun alkuun mennessä noin 50 pitkää elokuvaa.
1960:  Tuoksuva elokuva Smell-O-Vision esitellään, mutta yleisö tuskin haistaa sitä.
1960:  Neuvostoliittolainen Josif Heifitz (1905-95) ohjaa elokuvan Dama s sobatshkoi - Nainen rannalta, joka perustuu Tshehovin novelliin Nainen ja sylikoira.
1960:  Englantilainen tshekinjuutalainen Karel Reisz (1926-2002) ohjaa elokuvan Saturday Night and Sunday Morning - Lauantai-illasta sunnuntaiaamuun.
1960:  Samuel Fullerin Underworld USA - Alamaailma USA käsittelee kostoa.
1960:  Joseph Loseyn The Concrete Jungle - The Criminal - Sementtiviidakko on vankilakuvaus ja pienoiskuva yhteiskunnasta.
1960:  Italialaisen ohjaajan Michelangelo Antonioni elokuva L'Avventura - Seikkailu saa Cannesin erikoispalkinnon.
1960:  Billy Wilder (1906-2002) saa elokuvasta The Apartment - Poikamiesboksi Oscareita.  Hän ohjaa 1961 farssin One, Two, Three - Yks' kaks' kolme Coca-Cola -yhtiön johtajasta Berliinissä.  Ulkopoliittisista syistä elokuva esitetään Suomessa vasta 1980-luvulla.  Näyttelijä Jack Lemmon (1925-2001), alkuaan John Uhler Lemmon III, esiintyy 1963 Wilderin elokuvassa Irma la Douce - Pikku Pariisitar.  Wilder oli 1920-luvulla rikostoimittajana ensin Wienissä ja sitten Berliinissä.
1960:  Kreikassa Thessalonikissa aletaan järjestää näytelmäelokuvan festivaaleja.  Ne kansainvälistyvät 1992 ja myöhemmin esitetään lähes 300 elokuvaa festivaalilla.
1960:  USAn itärannikolla ryhmä elokuvantekijöitä New American Cinema Group NAC esittää periaatteensa: Emme halua vääriä, siloteltuja, kiiltäviä elokuvia, haluamme niiden olevan karheita, siloittelemattomia mutta eläviä, emme halua ruusuisia elokuvia - haluamme, että niissä on veren väri.
1960:  Ingmar Bergman (1918-2007) ohjaa elokuvan Jungfrukällan - Neidonlähde, jonka Suomen sensuuri kieltää liian raakana.  Sensuuri hyväksyisi sen leikkauksen jälkeen, mutta ohjaaja kieltää leikkauksen.  (Hannu Kautto näkee 1966 filmin Wienissä.)  Samoin käy 1963 Bergmanin elokuvalle Tystnaden - Hiljaisuus.  Bergman sanoo, ettei halua kirjailijaksi.  Hän haluaa tehdä vain elokuvia.  Bergman on elokuvantekijä, ei kirjailija.  Kuitenkin hän 1991 kirjoittaa käsikirjoituksen ja 1993 romaanin Hyvä tahto.
1960:  Kari Uusitalon mukaan Ville Salmisen Oho, sanoi Eemeli on kavalkadi Reino Helismaan burleskia komiikkaa, nimiosassa suomalaisen yleisön uusi ihastus rahvaanomaisen huumorin viljelijä Eemeli (Esko Olavi Toivonen).
1960:  Matti Kassila ohjaa elokuvan Komisario Palmun erehdys, jossa pääroolin esittää Joel Rinne (1897-1981).  Apulaiset ovat Kokki (Leo Jokela) ja Virta (Matti Ranin).  Kassila ohjaa neljä Palmun seikkailua, jotka perustuvat Mika Waltarin tuotantoon.
1960:  Allotria-Filmi valmistaa lyhytelokuvan Suomalaista muotoa, joka saa toisen palkinnon ILFIn festivaaleissa Tukholmassa.  Allotria-Filmin varastossa tulipalo tuhoaa elokuvia.
1960:  Perustetaan Studio A, joka erikoistuu piirrettyihin mainospaloihin.
1960:  Fennada-Filmi kutsuu maahan yhdysvaltalaisen animaattorin Robert Bob Balser ja koettaa perustaa animaatiostudion.
1960:  Helsingissä Savoy muutetaan Todd-AO -teatteriksi ja 1961 Bristol.  Todd-AO -kopioita esitetään Suomessa muutama.  Savoy muutetaan 1963 cineramateatteriksi.
1960:  Suomen Televisiolla on käytettävissään Aho & Soldanin koko lyhytfilmituotanto noin 210 lyhytfilmiä.
1960:  Kajaanin teinien elokuvakerho KaTeKino perustetaan.  Kai Linnilä toimii Teiniyhdistyksen puheenjohtajana.  Kerhon alkuvaiheessa jäseniä ovat muun muassa Mikael Fränti, Sakari Toiviainen, Vesa Suomalainen, Marjatta Koivulehto ja Tapio Suominen.  Kerho julkaisee muutaman numeron elokuvalehteä Méliès, josta tulee 1968 kerhon nimi, kunnes 1972 perustetaan Kajaanin elokuvakerho.
1960:  Elokuvakerhojen Liitto alkaa julkaista lehteään Projektio.
1960:  Akateeminen Filmikerho AFK julkaisee suomennettuna teoksen Arthur Knight, Elävät kuvat
1960:  Peter von Bagh (1943-) kirjoittaa Oulun teinilehdessä: "Lapsenmielinen on ehkä liian lievä sana Puupää-filmien ystävästä: olettaisin, että lastenkin joukossa on monia niiden järjettömyyden tajuavia".
1960:  KF Koistinen (1904-) omistaa Kouvolassa kolme teatteria.  Hannu Kautto on kesän Koistisen työssä, vaihtaa elokuvien mainosjulisteet ja kuljettaa näytösten loputtua filmilaatikot rautatieasemalle.  Kautto saa palkaksi katsoa kaikki elokuvat ilmaiseksi ja taskurahaa.  Hän ehtii silti käydä vielä GE Petson Kinotähden esityksissä.  Kautto on Kouvolan elokuvakerhon jäsen.  (Myöhemmin Kinotähti joutuu hihhuleiden haltuun, ja nimeksi muutetaan Kointähti, jotta ei tarvitse hankkia uusia neonvalokirjaimia.)
1961:  Nasser kansallistaa osan Egyptin elokuvatuotantoa.
1961-69:  Malilainen Souleymane Cissé (1940-) opiskelee Moskovassa elokuvantekoa.  Hän ohjaa 1978 elokuvan Baara - Työ.
1961-63:  Puolalainen Andrzej Munk (1920-61) kuvaa elokuvassaan Pasazerka - Matkustaja keskitysleirin virkailijan ja hänen uhrinsa tapaamista laivalla.
1961:  Neuvostoliittolainen ohjaaja Vladimir Tshebotarev (1921-2010) tekee Aleksandr Beljaevin samannimisen romaanin mukaan elokuvan Tshelovek-amfibija - Meren paholainen.  Se on ensimmäinen neuvostoliittolainen veden alla kuvattu elokuva.  Kuvaajana on Eduard Aleksandrovitsh Rozovski (1926-2011) ja tuottajana Lenfilm.
1961:  John Ford ohjaa elokuvan Man Who Shot Liberty Valance - Mies joka ampui Liberty Valancen.
1961:  Ranskalainen ohjaaja Alain Resnais (1922-) tekee elokuvan L'année dernière à Marienbad - Viime vuonna Marienbadissa, joka on Alain Robbe-Grilletin kirjoittama.  Naispääosaa esittää Delphine Seyrig.
1961:  Ranskalaisen Chris Markerin dokumentaari Cuba Si! kertoo sosialistisen maan voitontunnelmista aina Sikojen lahden maihinnousun epäonnistumiseen saakka.  Markerin ensimmäinen elokuva on Helsingin olympiakisoista.
1961:  Italialainen Ermanno Olmi ohjaa teoksen Il Posto - Paikka nuorelle miehelle ja 1962 I fidanzati - Kihlautuneet.
1961:  Robert Wise ohjaa musikaalin West Side Story.  Juutalainen Laonard Bernstein sävelsi 1957 teoksen.  Tekstin kirjoittaja on Stephen Sondheim ja koreografi Jerome Robbins.
1961:  Ivan Sutherland kehittää ensimmäisen interaktiivisen tietokonegrafiikkaohjelman Sketchpad.
1961:  Elokuvaperhe Shaw avaa Hongkongissa studiot Movie Town muutettuaan 1958 Singaporesta.  Alueella on näyttelijöiden asuntoja, jälkiäänitysyksiköitä, laboratorioita, studioita ja Qing-dynastian aikaisen kaupungin lavaste.  Työtä tehdään kolmessa vuorossa, studion palkkalistoilla on 1500 näyttelijää, sillä on 120 oppilaan draamakoulu ja 80 000 puvun vaatevarasto.  Hongkongista tulee Dongfang Haolaiwu - Idän Hollywood.
1961:  Elokuvakerho Montaashi valmistaa Risto Jarvan lyhytelokuvan Työtä Ylioppilasteatterissa.
1961:  Veikko Itkosen ohjaama ja tuottama Mullin mallin - ikään kuin kaikkien iskelmätarinoiden ja keveimmän luokan elokuvien rappiotilan tiivistelmä (Kari Uusitalo).
1961:  Suomalainen Jörn Donner kirjoittaa Studio-vuosikirjaan 6 elokuvakirjoituksen Suomalainen elokuva vuonna 0.
1961:  Suomessa perustetaan valtion elokuvapalkintojärjestelmä.
1961:  Ruotsin liikenteen autolauttaan Skandia asennetaan teatteri ja 1962 autolauttaan Nordia.
1961:  Helsingissä perustetaan Elannon Elokuvakerho.
1961:  Suomessa toimii 44 elokuvavuokraamoa, kun niitä 1933 oli 11.  Vuokraamoita 1963 on 29.
1961:  Helsinkiin perustetaan Bristol.
1962:  Neuvostoliittolainen Andrei Tarkovski (1932-86) kertoo elokuvassaan Ivanovo detstvo - Ei paluuta nuoresta partisaanista.
1962:  Neuvostoliittolainen Mihail Romm (1901-71) ohjaa tiedemiehiä käsittelevän elokuvan Devjatj dnei odnogo goda - Vuoden yhdeksän päivää, jossa atomifyysikko on saanut liikaa säteilyä.  Romm kokoaa 1965 viimeiseksi elokuvakseen dokumentin Obiknovennyi fashizm - Arkipäivän fasismi tuhansista tunneista kansallissosialistisen Saksan aineistoa sekä nykyhetkestä Moskovan kaduilta, Länsi-Saksan jälleenvarustautumisesta ja asekaupoista.
1962:  Ruotsalainen Ingmar Bergman esittää elokuvassaan Tystnaden - Hiljaisuus sodan läsnäolon.  Skammen - Häpeä 1967 on Bergmanin puheenvuoro Vietnamin sodasta.
1962:  Palle Kjaerulff-Schmidtin Weekend - Viikonloppu kielletään Suomessa, mutta sallitaan 1963.
1962:  Orson Welles (1915-85) ohjaa elokuvan Le Procés - Oikeusjuttu Franz Kafkan romaanista.
1962:  Puolalainen Roman Polanski (1933-) ohjaa esikoiselokuvansa Nóz w wodzie - Veitsi vedessä Puolassa.  Hän tekee 1965 Englannissa filmin Repulsion - Inho ja USAssa 1968 Rosemary's Baby - Rosemaryn painajainen.
1962:  Stanley Kubrick (1928-99) ohjaa elokuvan Lolita Vladimir Nabokovin romaanista.
1962:  Yhdysvaltalainen Richard Leacock tekee elokuvan The Chair - Sähkötuoli.
1962:  Kanadalainen kirjailija Pierre Perrault ohjaa kuvaajanaan Michel Brault kalastusharrastuselokuvan Pour la suite du monde.
1962:  RoGoPaGin raamattuelokuvien tekemistä parodioiva episodi La ricotta tuottaa Pier Paolo Pasolinille (1922-75) muutaman kuukauden vankeustuomion valtiouskonnon rienaamisesta.
1962:  Italialainen Francesco Rosi tekee mafiaa käsittelevän elokuvan Salvatore Giuliano - Rosvopäällikkö Salvatore Giuliano ja 1963 Mani sulla citta - Kaupungin valtias, joka kuvaa vallankäyttöä ja asuntokeinottelua.
1962:  Gualtiero Jacopettin Mondo Cane - Kova maailma kielletään Suomessa, mutta sallitaan 1963 leikattuna.
1962:  Neuvostoliittolainen ohjaaja Marlen (nimistä Marx ja Lenin) Martynovits Hutsijev (1925-) ohjaa elokuvan Mne dvadtsat let - Olen 20-vuotias Gorkin studiolla.  Hrutshev hyökkää elokuvaa vastaan, ja Hutsijev kirjoittaa ja leikkaa elokuvaa uusiksi.  Se pääsee 1965 ensi-iltaan ja palkitaan Venetsiassa.  Hänen elokuvaansa Ijulski dozhd - Heinäkuun sade, Mosfilm 1967, sensuroidaan myös.
1962:  Neuvostoliitossa satuelokuva, Natalia Nikolaevna Kotsheverovan ohjaama Kain XVII hyllytetään vuosiksi, eikä sitä myöhemmin näytetä yleisölle.
1962:  Neuvostoliittolainen Sergei Jutkevitsh kokeilee animaatiota muunnelmalla Majakovskin näytelmästä Banja - Sauna.
1962:  Englantilainen Terence Young ohjaa ensimmäisen James Bond (Sean Connery) -elokuvan Dr. No - Salainen agentti 007 ja tohtori No, joka menestyy Englannissa.  No on maailman kommunistisalaliitolle työskentelevä mestariterroristi.
1962:  Tanskassa tehdään farssi Det tossede paradis - Pukki paratiisissa.  Samaa typeryyttä edustaa De röde heste - Punainen hevonen 1950.
1962:  USAssa perustetaan riippumattomien elokuvantekijöiden Film Makers' Cooperative, joka välittää elokuvia.  Sinne kuka tahansa voi ilmoittaa työnsä.  Keskus antaa 75 prosenttia vuokratuloista tekijöille.
1962:  Espanjassa avataan elokuvakoulu.
1962:  Helsingin nuorisofestivaalien yhteydessä tuodaan maahan ja esitetään runsaasti elokuvia.  Festivaaleista julkaistaan ainakin kaksi elokuvaa.  Toinen neuvostoliittolaisten Leonid Mahnatsin ja Jekaterina Vermishevan Solntse, dozhd i ulybki - Aurinkoa, sadetta ja hymyä ja toinen suomalaisen Erik Blombergin Festivaali -62.
1962:  Moskovan elokuvakoulussa opiskellut Mikko Niskanen (1929-90) ohjaa Paavo Rintalan romaaniin perustuvan elokuvan Pojat.  Siinä esiintyvät Matti Kalervo Peltsi Pellonpää (1951-95) ja Vesa-Matti Loiri (1945-).
1962:  Risto Jarva (1934-77), Juhani Kolehmainen ja Jaakko Pakkasvirta (1934-) perustavat Filminor-yhtiön, jonka osakekannasta Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunta TKY omistaa puolet.  Risto Jarva ja Jaakko Pakkasvirta ohjaavat elokuvan Yö vai päivä yhtiön ensimmäisenä tuotantona.
1962:  Maunu Kurkvaara (entinen Mauno Sakari Heikkonen) (1926-) perustaa yhtiölleen uuden elokuvalaboratorion, joka ryhtyy toisena Suomessa käsittelemään 35 millimetrin värifilmiä.  Hän ohjaa elokuvan Yksityisalue.
1962:  Teuvo Tulio ohjaa eräänlaisen Tabe Slioorin omaelämäkerran Se alkoi omenasta.  Se hyväksytään esitettäväksi korkeimmassa hallinto-oikeudessa.  Armand Lohikoski ohjaa parodian Taape tähtenä.
1962:  TJ Särkän elokuva Kuu on vaarallinen leikataan ennen teatteriesityksiä.
1962:  Peter von Bagh saa elokuvien arvostelukortin, kun hän aloittaa Suomen Sosialidemokraatin toisena arvostelijana Inkeri Liuksen rinnalla.  Aikaisemmin von Bagh kirjoitti Ylioppilaslehteen kuten Risto Hannula, Matti Salo, J Sakari Helander ja Eero Tuomikoski.
1962:  Filmiaura syntyy toimittajan Paula Pimpula Talaskivi (1914-90) aloitteesta.  Se jatkaa 1963 Jussi-palkintojen jakoa.  Elokuvajournalistit hajosi 1959 eikä palkintoja jaettu 1960-61.  Jussia aletaan 1970 jakaa myös televisioelokuville.
1962:  Ruotsissa ilmestyy Jörn Donnerin Ingmar Bergmanin elokuvia käsittelevä teos Djävulens ansikte, Aldus/Bonniers.  Se ilmestyy myös englanniksi ja tanskaksi.
1962:  Suomen Elokuva-arkisto SEA järjestää Saksalaisen elokuvaviikon.
1963:  Neuvostoliitossa tehdään noin 900 elokuvaa, joista 102 taidefilmiä ja 33 pitkää tieteis- tai uutis- ja dokumenttielokuvaa.  Lisäksi tehdään opetuselokuvia, animaatioita ja muita elokuvia.  Mosfilmin ja Lenfilmin lisäksi kullakin 15 liittotasavallalla on omat studionsa.  Elokuvateattereita on 129 300, kun niitä 1914 oli 1500.  Elokuva-alan lehtiä ovat Sovetski film - Neuvostoelokuva, joka ilmestyy englanniksi, ranskaksi, espanjaksi ja muilla kielillä, Iskusstvo kino - Elokuvataide, Sovetski ekran - Neuvostovalkokangas ja Kinomehanik - Kinomekaanikko.
1963:  Italialaisen ohjaajan Luchino Visconti (1906-76) elokuva Il Gattopardo - Tiikerikissa kuvaa feodalismin vaihtumista kapitalismiksi.  Elokuva saa Cannesin pääpalkinnon.  Se on Giuseppe Tomasi di Lampedusan romaanin filmatisointi.
1963:  Samuel Fullerin filmissä Shock Corridor - Shokkikäytävä lehtimies menee mielisairaalan potilaaksi  paljastaakseen rikollisen.
1963:  Yhdysvaltalainen Emile de Antonio kokoaa elokuvan Point of Order - Välihuomautus televisiotaltioinneista, joita 1954 tehtiin 188 tuntia senaattorin Joseph McCarthy antikommunististen noitavainojen loppuvaiheista.
1963:  Luis Buñuelin Viridiana kuvaa muun muassa kerjäläisten orgiat, jonka illallinen muistuttaa välähdyksessä Leonardo da Vincin Viimeistä ehtoollista.  Filmi palkitaan Cannesissa.
1963:  Ranskalainen Alain Resnais (1922-) kuvaa elokuvassaan Muriel Algerian sodan huonoa omaatuntoa.  Filmissä esitetään II maailmansodassa ja Algerian sodassa korruptoitunutta keskiluokkaa ja kuvataan pikkuporvaria.
1963:  Chris Marker esittää ensimmäistä rauhan kevättä Pariisissa Algerian sodan päättymisen jälkeen elokuvassaan Le joli mai - Ihana toukokuu.  Hän aloittaa sen sitaatilla, jonka Jean Girandoux kirjoitti 1923 Eiffel-tornissa: Silmieni alla on ne 5000 hehtaaria, joilla on eniten maailmassa ajateltu, kirjoitettu ja puhuttu - tuo planeettamme tyylikkäin ja teeskentelemättömin paikka.  Allani lepäävän tyhjyyden täyttävät henkevyyden, älyn ja maun kerrostumat, todennäköisemmin täällä kuin muualla porvareiden ja käsityöläisten selät ovat koukistuneet Descartesia ja Pascalia lukiessa, painaessa tai sitoessa.  Tässä Watteaun katseleminen on eniten rypyttänyt silmäkulmia, Corneillen, Racinen tai Hugon läpikahlaaminen on aiheuttanut eniten suonikohjuja.  Dantonin laatan kunnostaja katkaisi täällä jalkansa.  Täällä on se neliömetri, jolla aikaisemmin taisteltiin despotismia vastaan.  Täällä on se neliömetri, jolla virtasi kuolevan Molièren veri.
1963:  Ranskalainen sveitsiläissyntyinen Jean-Luc Godard (1930-) ohjaa elokuvan Le Mépris - Keskipäivän aave/Sen täytyi tapahtua, joka on sovitus Moravian romaanista Il Disprezzo - Keskipäivän aave (sananmukaisesti halveksunta).  Hänen elokuvansa Les Carabiniers - Karabinieerit kuvaa kaikkia sotia.
1963:  Brasilialainen Nelson Pereira dos Santos kuvaa elokuvassaan Vidas Secas - Kuiva elämä alkeellisen maalaiselämän ankeutta.
1963:  Brasilialainen ohjaajan Carlos Diegues teos Ganga Zumba on elokuva Amerikkojen historian ensimmäisestä gerillasta ja vapautuksen myytistä.
1963:  Senegalilainen kirjailija Ousmane Sembene tekee 20-minuuttisen lyhytelokuvan Borom Sarret.
1963:  Yhdysvaltalais-englantilainen Joseph Losey (1909-84) ohjaa elokuvan The Servant - Palvelija Robin Maughamin romaanista, jonka sovittaa Harold Pinter (1930-2008).  Loseyn ja Pinterin yhteistyö jatkuu filmeissä 1967 Accident - Onnettomuus ja 1970 The Go-Between - Sanansaattaja.
1963:  Puolalainen Andrzej Munk (1920-61) kuvaa tapaturmaisen kuolemansa takia kesken jääneessä elokuvassaan Pasazerka - Matkustaja keskitysleiriä vartijan näkökulmasta.
1963:  Puolalainen Walerian Borowczyk tekee animaation Renaissance - Uudelleensyntyminen, 1968 Goto, L'Ile d'amour - Goto, rakkauden saari ja 1972 Blanche.
1963:  Japanilainen Kon Ichikawa (1915-2008) kertoo teoksessaan Yukinojo henge - Näyttelijän kosto historiallisen perhetarinan.  Ichikawan olympiafilmiä Tokyo Orimpikku - Tokion olympialaiset 1965 kuvaa 164 kuvaajaa 1031 kameralla.  Sen director's cut näytetään vain kerran olympiakomitealle, joka ehdottaa muutoksia. Ichikawa sanoo: "Esiintyjät ovat jo palanneet kotiin".
1963:  Englantilainen Lindsay Anderson (1923-94) tekee filmin This Sporting Life - Miehen hinta.
1963:  Englantilainen  Tony Richardson (1928-91) ohjaa elokuvan Tom Jones - hulivilihurmuri, joka perustuu Henry Fieldingin (1707-54) romaaniin Tom Jones.
1963:  Tshekkoslovakialainen Milos Forman (1932-) ohjaa elokuvan Cerny Petr - Musta Pekka.
1963:  Yhdysvaltalainen Jack Smith tekee elokuvan Flaming Creatures - Liekehtivät olennot, josta tulee undergroundin klassikko.  Se esitetään 1968 Bio Bostonissa Helsingissä ja Otaniemen Dipolissa.
1963:  Yhdysvaltalainen Kenneth Anger esittää elokuvassaan Scorpio Rising homoseksuaalisia viittauksia.
1963:  Terence Youngin James Bondin (Sean Connery) kylmä sota -filmi From Russia with Love - Salainen agentti 007 Istanbulissa on täynnä militaristista myönteisyyttä.  Filmi kielletään 1964 Suomessa, mutta saadaan elokuvateattereihin ulkopoliittisesti sopimattomien kohtien leikkausten jälkeen.
1963:  Aloitetaan New Yorkin elokuvafestivaali, joka toimii merkittävänä epäkaupallisen elokuvan tapahtumana vuoteen 1980 saakka.
1963:  Filmoteca Española eli Madridin elokuva-arkisto aloittaa julkiset näytökset, jotka keskeytetään 1967, mutta jatkuvat 1972.
1963:  Totuuselokuvan - cinéma vérité tekijöiden kokous pidetään Lyonissa.  Käsitteen isä on Dziga Vertov.  Ranskalainen totuuselokuvaaja Jean Rouch on koulutukseltaan sosiologi ja antropologi.
1963:  Mikko Niskasen Pojat saa Jussin.
1963:  Mikko Niskasen sotaelokuva Sissit pohjautuu Paavo Rintalan romaanikäsikirjoitukseen, joka julkaistaan romaanina Sissiluutnantti.  Sissit saa 1964 neljä Jussia ja Valtion elokuvapalkinnon.
1963:  Åke Lindmanin Jengi leikataan ennen levitystä.  Filmin alkuperäinen nimi oli Ota minut nuorena.
1963:  Suomalainen monitoimimies Jörn Donner aloittaa Ruotsissa pitkien elokuvien ohjaajana.  Tällöin Ruotsiin saadaan filmiuudistus, joka takaa ruotsalaisen tuotannon jatkuvuuden.  Tuotantoyhtiö maksaa suurimman osan kustannuksista, mutta jälkeenpäin annetaan tunnustusta taiteellisten kriteerien perusteella.  Vähitellen järjestelmä muuttuu ennakkotueksi, jonka periaatteena on ulkopuolinen riskirahoitus.
1963:  Suomen Elokuva-arkistossa SEA on 1208 jäsentä, sen kirjastossa 1700 nidettä ja 50 000 valokuvaa ja 300 kokoillan elokuvakopiota.  Dokumenttiaineistoa vuosilta 1920-40 on 800 kelaa.
1963:  Väritelevisio alkaa yleistyä.  Suomessa elokuvissa käy 15,3 miljoonaa henkeä, kun 1955 kävijöitä oli 37 miljoonaa.  Television lisäksi muut vapaa-ajanviettotavat pienentävät elokuvien yleisömäärää kuten tanssit, baareissa tapaaminen ja moottoriajoneuvojen kasvanut määrä eli niillä ajelu.  Levysoittimien ja äänilevyjen myynti kasvaa.
1963:  Suomen Näyttelijäliitto kieltää jäseniään ottamasta vastaan uusia elokuvaussopimuksia, ennen kuin sen ja Suomen Filmivalmistajien Liiton kesken aikaansaadaan uusi sopimus palkkiotariffeista.  Kesän elokuvat tehdään näyttelijöiden liittoon kuulumattomien ja amatöörien voimin paitsi uusi yritys Tommi Rinteen perustama Keskus-Elokuva.  Kysymys on myös televisiokorvauksista.
1963:  Kajaanin teinien elokuvakerho KaTe-Kino (perustettu 1960) julkaisee kaksi numeroa lehteä Méliès.
1963:  Suomessa on noin 35 elokuvakerhoa.
1963:  Magna-Filmin toimitusjohtaja Leo Karni tekee eduskunnan oikeusasiamiehelle elokuvatarkastamon toimintaa koskevan kantelun, jossa hän kiinnittää huomiota tarkastamon työssä esiintyneisiin virheellisyyksiin ja epäjohdonmukaisuuksiin.  Asiamies toteaa 1964 tarkastamon toimineen useassa kohdin lainvastaisesti, virheellisesti ja periaatteellisessa mielessä oikeusturvallisuutta vaarantavasti.
1963:  Suomen ulkoministeriö on toimittanut ulkomaille 1922 alkaen noin 40 dokumenttielokuvaa yhteensä parina tuhantena kopiona ruotsin-, englannin-, saksan-, ranskan-, venäjän- ja espanjankielisinä versioina.
1963:  Suomen Filmiteollisuuden SF TJ Särkkä myy televisio-oikeudet yhtiönsä kaikkiin 1961 loppuun mennessä valmistamiin yhteensä 220 kokoillan elokuvaan yhtiön tytäryhtiölle Elosalama, jonka osakekannan ostaa Yleisradio.  Elosalama eli Suomen Televisio ostaa Veikko Itkosen ja hänen Filmi-Kuvansa koko tuotannon 18 kokoillan elokuvaa, lyhytelokuvia ja kuvauskaluston sekä Lii-Filmiltä ja Filmimieheltä tuhatkunta uutiskatsausta ja muuta lyhytelokuvaa.  SF siirtyy mainoselokuvien valmistukseen, ja Suomi Filmi lopettaa pitkien elokuvien tuotannon.
1963:  Suomessa on 529 kiinteätä yleisöelokuvateatteria.  Lisäksi toimii sotilas-, sairaala-, koulu- ja koeteattereita 93 kappaletta.  1939 niitä oli 29 teatteria.  Elokuvakiertueita järjestetään 72, kun 1954 niitä oli 131 ja 1939 vain 21.
1963:  Suomessa on käytössä 42 kotimaista projektoria, joista 40 Aktinoa ja kaksi YTJ-merkkistä.
1963:  Suomessa on neljä elokuvalaboratoriota: Suomi-Filmi (Eastmancolor), Suomen Filmiteollisuuden Laboratorio ja Televisio Filmi, Aarne Syväpuro (16 millimetrin mustavalkoinen filmi muun muassa Suomen Televisiolle ja Tesvisiolle) sekä Kurkvaara-Filmi.
1963:  Suomessa 1930 lähtien eniten esitettyjen äänielokuvien alkuperämaa on USA 5260 elokuvaa, Saksa 1042, Ranska 819, Englanti 742, Suomi 538, Ruotsi 531, Neuvostoliitto 408, Italia 306, Itävalta 100, Tanska 85, Unkari 58, Puola 32, Tshekkoslovakia 29, Meksiko 18, Japani 16, Norja 16, Sveitsi 14 ja Espanja 14.
1963:  Helsingin Sanomat jättää elokuvan kulttuuritoimituksen ulkopuolelle.
1964:  Mihail Romm tekee dokumentin Obiknovennyi fashizm - Arkipäivän fasismi.
1964:  Neuvostoliittolainen Mihail Kalatozov ohjaa elokuvan Soy Cuba/Ja Kuba - Olen Kuuba.
1964:  Brasilialainen Glauber Rocha (1939-81) tekee läpimurtoelokuvansa Deus e o diabo na terra do sol - Musta jumala ja valkoinen paholainen.  Hänen filminsä Terra em transe - Valta ja kumous 1967 hävittää myyttejä, jotka hämärtävät kansan tietoisuuden.  Antonio das Mortes on tappajan ja cangaceiron kuvaus.
1964:  Mosambikilainen Pariisissa elokuvaa opiskellut Ruy Guerra ohjaa Brasiliassa elokuvan Os Fuzis - Kiväärit.  Se kuvaa sotajoukkojen ja kansan yhteenottoa.
1964:  Italialainen Bernardo Bertolucci ohjaa elokuvan Prima della rivoluzione - Ennen vallankumousta ja 1970 Conformista - Fasisti, jossa 1930-luvulla porvari liukuu fasismiin.
1964:  Italialaisen mykkäelokuvien ohjaajan Vicenzo Leone poika Sergio Leone ohjaa ensimmäisen lännenelokuvansa Per un pugno di dollari - Kourallinen dollareita.
1964:  Yhdysvaltalainen Russ Meyer saa mainetta elokuvallaan Lorna.
1964:  Sotaelokuva Joseph Losey, King & Country - Kuningas ja isänmaa kuvaa I maailmansotaa luokkasotana.
1963:  Stanley Kubrick (1928-99) ohjaa elokuvan Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb - Tri Outolempi eli: kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia.  Se perustuu romaaniin Peter Bryant, Two Hours to Doom/Red Alert.  Bryant on Royal Air Forcen lentäjäkapteeni Peter George (1924-66), jonka Kubrick kiinnittää apusovittajakseen.  Filmin esikuvana on Herman Kahn, Albert Wohlstetter tai Henry Kissinger.
1964:  Sidney Lumet esittää filmissään Pommin varjossa mahdollisuuden USAn ja Neuvostoliiton välille syttyvään ydinsotaan.  Pentagon onnistui 1950-luvun kieltämään aiheen.
1964:  George Cukor ohjaa musikaalin My Fair Lady, jonka näytelmän Pygmalion kirjoittaja on George Bernard Shaw ja musikaalin säveltäjä juutalainen Frederick Loewe 1956.
1964:  Kanadalainen Don Owen ohjaa elokuvan Nobody Waved Goodbye - Miksi hylkäsitte minut?
1964:  Ranskalainen Jacques Demy tekee musikaalin Parapluies de Cherbourg - Cherbourgin sateenvarjot, jossa kaikki vuorosanat lauletaan.  Se lienee ensimmäinen "oikea" musikaali.
1964:  Puolalaisen ohjaajan Wojciech Has elokuvassa Rekopis znaleziony w Sarogossie - Saragossan salaisuus näyttelee Zbigniew Cybulski.
1964:  Disneyn tuottama Mary Poppins - Maija Poppanen on yhtiön suurimpia taloudellisia menestyksiä.
1964:  Japanissa katsojamäärä on pudonnut alle puoleen vuodesta 1956.  Elokuvia valmistuu 345, kun niitä 1956 tehtiin 514 pitkää elokuvaa.  Elokuvateattereita on alle 5000, kun niitä 1960 oli noin 7500.  Yleisöä käy 1972 kuudesosa verrattuna vuoteen 1958. 1993 kävijämäärä on 1/10 huippuvuosista, ja elokuvia tuotetaan noin 350 vuodessa.
1964:  Heikki Partanen aloittaa pala-animaation Hinku ja Vinku -lastenanimaatiollaan.
1965:  Roman Karmen kokoaa dokumenttinsa Suuresta isänmaallisesta sodasta Velikaja otetshestvennaja - Läpi teräsmyrskyjen 236 sotakuvaajan aineistosta.  Heistä 40 kaatui rintamalla.
1965:  Neuvostoliittolaisen ohjaajan Andrei Mihailkov-Kontshalovski esikoiselokuva Pervyi utshitelj - Ensimmäinen opettaja perustuu Tshingis Aitmatovin romaaniin ja käsittelee neuvostovallan alkuaikoja.
1965:  Kodakin filmiprojektorit M105 ja M109 julkistetaan.  Kodak esittelee Super-8 -kasettijärjestelmän.  Super-8 on pinta-alaltaan 50 prosenttia suurempi kuin tavallinen kaitafilmi.
1965:  Kuubalainen Santiago Álvarez ohjaa uutiselokuvan - noticiero Now! - Nyt!, joka on kollaasi USAn rotusorrosta.  Se esittää viisi minuuttia stillkuvia taustalla Lena Hornen laulu.  Álvarez tekee yli 600 noticieroa eli uutiskatsausta.
1965:  Saksalaiset ohjaajat Walter Heynowski (1927-) ja Gerhard Scheumann (1930-98) valmistavat yhteistyössä kuvaaja Peter Hellmichin ja vakituisen filmiryhmän kanssa dokumenttielokuvia.  He ohjaavat 1988 mennessä yli 50 pitkää, keskipitkää tai lyhyttä dokumenttia muun muassa sarjoja Chilestä, Vietnamista ja Kamputseasta.  Heidän elokuvakatsauksensa Chilen tapahtumista Pinochetin vallankaappauksen jälkeen esitetään yli 70 maassa.  Molemmat ohjaajat ovat Saksan demokraattisen tasavallan DDR taideakatemian jäseniä.
1965:  Kanadalainen Jean-Pierre Lefebvre ohjaa elokuvan Le Révolutionnaire - Vallankumouksellinen.
1965:  Gillo Pontecorvon La Battaglia di Algeri - Taistelu Algeriasta on pitkään Ranskan sensuurin kieltämä.
1965:  Unkarilaisen ohjaajan Miklós Jancsó (1921-) elokuvat Szegénylegények - Miehet ilman toivoa (Kapinalliset) ja hänen ensimmäinen värielokuvansa Fényes szelek - Vapauden tuulia 1968 palkitaan monilla festivaaleilla.
1965:  Puolalaisen ohjaajan Tadeusz Konwick filmi Salto - Hyppy tuntemattomaan kuvaa toteutumatonta rakkautta ja teloistusta.
1965:  Jugoslavialainen Dushan Makavejev ohjaa esikoistyönsä Covek nije tica - Ihminen ei ole lintu.
1965:  Barcelonan koulukunnan Vicente Aranda ohjaa elokuvan Fata Morgana.
1965:  Tukholmaan perustetaan Svenska Filmindustrin Filmskola.
1965:  Risto Jarvan Onnenpeli saa Jussin.
1965:  Maunu Kurkvaara ohjaa elokuvan Kielletty kirja, joka lähtee Hannu Salaman Juhannustanssit-oikeudenkäynnistä.  Elokuvassa on otteita Markku Lahtelan romaanista Jumala pullossa 1964, joka ilmestyi vähän ennen Juhannustansseja ja olisi pitänyt viedä oikeuteen jumalanpilkasta.  Pertti Lumirae (1939-) linkkaa kainalosauvoilla Pekka Haukisen (1940-66) esittämää ahdistettua kirjailijaa vastaan.  Kurkvaara pelkää, että elokuva kielletään, ja pyytää Pentti Pajukalliota hankkimaan oikeussalikohtaukseen elokuva-arvostelijoita, koska kielletyn elokuvan saa lain mukaan esittää sen tekijöille.  Sensuuri ei iske elokuvaan.
1965:  Lähikuva perustetaan Suomessa.
1965:  Turussa alkaa toimia kerho Kinokopla.
1965:  Helsingissä Kino Palatsi puretaan.
1966:  Kuubalainen Gutiérrez Alea ohjaa elokuvan La muerte de un burócrata - Byrokraatin kuolema ja 1968 Memorias del subdesarrollo - Muistoja alikehityksen ajoilta.
1966:  Neuvostoliittolainen Andrei Tarkovski ohjaa elokuvan Andrei Rublev, joka käsittelee 1400-luvun ikonimaalaria.
1966:  Neuvostoliittolainen Boris Rytsarev tekee satuelokuvan Volshebnaja lampa Aladina - Aladdinin taikalamppu.
1966:  Liv Ullman näyttelee Ingmar Bergmanin elokuvassa Persona.
1966:  Jean-Luc Godard ohjaa filmin Pierrot le fou - Hullu Pierrot.
1966:  Elokuvan Loin du Vietnam - Kaukana Vietnamista tekemiseen osalistuu 150 elokuvatyöntekijää.  Se panee alulle ryhmän SLON - Société pour le lancement des oeuvres nouvelles, jonka perustajana pidetään ohjaajaa Chris Marker.  Hän alustaa SLONin seuraavan suunnitelman Rhodiacétan tekstiilitehtaiden lakkoa käsittelevän lyhytelokuvan À bientot, j'espère - Toivon että tapaamme pian.  Seuraava teos on Classe de lutte - Taisteluluokka.
1966:  Tshekkoslovakialaisen ohjaajan Jiri Menzel elokuva Ostre sledované vlaky - Tarkoin vartioidut junat saa ensi-iltansa.
1966:  Senegalilainen Ousmane Sembene (1923-2007) ohjaa ensimmäisen pitkän elokuvansa La Noire de ..., joka on ensimmäinen mustan afrikkalaisen ohjaama pitkä merkittävä afrikkalainen kertomuselokuva.  Se kertoo mustasta tytöstä, joka on orjan asemassa ranskalaisperheessä.  Ousmane opiskeli 1960-luvulla Moskovassa elokuvaohjaajaksi.  Hänen elokuvassaan Mandabi - Maksumääräys 1968 puhutaan ulufia (wolofi).
1966:  Nigerialainen ohjaaja  Mustapha Alassane (1942-) satirisoi teoksessaan Le retour d'un aventurier - Seikkailijan paluu nuorukaisia, jotka toteuttavat lännen elokuvien maailmaa kotikylässään.­
1966:  Italialainen Pier Paolo Pasolini tekee koomikon Totò kanssa filmit Uccellacci e uccellini - Haukat ja varpuset sekä elokuvan Streghe - Nykypäivän noitia episodin Terra vista dalla Luna - Maa kuusta katsottuna.
1966:  Italialaisen ohjaajan Gualtieri Jacopetti kolonialismia puolustava ja rasistinen Africa Addio - Hyvästi Afrikka! kielletään Suomessa, mutta poistojen jälkeen saa ensi-iltansa 1968.
1966:  Yhdysvaltalainen DA Pennebaker tekee musiikkielokuvan Don't Look Back, jossa Bob Dylan on kiertueella, 1968 Monterey Pop ja 1971 Keep on Rockin', joka alkaa Jimi Hendrixin ja Janis Joplinin esiintymisillä.
1966:  Hongkongilainen King Hu (alkujaan Hu Jinquan) (1931-97) tekee taistelulajielokuvan Long me ke zhen - Dragon Gate Inn, jossa esitetään kung-fu -taitoja.  Hän riitaantuu yhtiön kanssa ja tekee seuraavat elokuvansa Taiwanissa muun muassa Xia nu - Kultainen hämähäkki 1969.
1966:  Unkarilainen Vilmos Zsigmond (1930-) elokuvaa USAssa ensimmäisen kerran Techniscopelle filmin Psycho a Go-Go.
1966:  Gulf + Western hankkii Paramountin.  Nimeksi tulee 1989 Paramount Communications.
1966:  Mikko Niskanen ohjaa elokuvan Käpy selän alla palkkaamalla ammattinäyttelijöiden lakon vuoksi teatterikoululaisia.  Elokuva saa Jusseja.
1966:  Risto Jarva tekee lyhytelokuvat Asuminen ja luonto sekä Kaupungissa on tulevaisuus 1967, jotka Postisäästöpankki rahoittaa.
1967-71:  Argentiinalaisen ohjaajan Fernando Ezequiel Solanas (1936-) teos La hora de los hornos - Polttouunien aika jakautuu kolmeen osaan.  Octavio Getino on käsikirjoittaja.  Elokuvan ensimmäinen osa Uuskolonialismi ja väkivalta on omistettu Che Guevaralle ja indoamerikkalaisessa vapautustaistelussa kaatuneille isänmaanystäville.   Argentiinan historiaa, nykyhetkeä ja riippuvuutta imperialistisista riistäjistä käydään läpi 13 jaksossa.  Toinen osa on peronistisen kauden 1945-55 historia.  Kolmas osa on uudelle ihmiselle omistettu ja taistelukutsu.  Sensuuri on Argentiinassa voimakasta.  Elokuvainstituutin johtaja on ilmavoimien komentaja.
1967:  Kuubalainen Julio García Espinosa ohjaa elokuvan Las Aventuras de Juan Quin Quin - Juan Quin Quinin seikkailut.  Espinosa tekee 1970 Vietnam-dokumentin Tercer Mundo, Tercera Guerra Mundial - Kolmas maailma, kolmas maailmansota.
1967:  Kuubalainen Octavio Cortázar kuvaa lyhytkuvassaan Por primera vez - Ensi kerran elokuvaesitystä, jonka katsojat näkevät eläviä kuvia ensimmäistä kertaa.
1967:  Kuubalainen Santiago Álvarez (1919-98) ja hänen kuvaajansa Ivan Napoles tallentavat Pohjois-Vietnamissa aineiston elokuvaan Hanoi martes 13 - Hanoi tiistaina 13. päivänä, joka esittää sodan terrorisoimia ihmisiä (espanjaa puhuville päivä on onnettomuuden päivä kuten meillä perjantai 13. päivä).  Poliittinen sanoma on El odio en energía! - Viha energiaksi!  Ho Tshi Minhin hautajaisia kuvaa 79 primaveras - 79 kevättä, jossa on katkelmia Ho Tshi Minhin ja hänen kansansa vaiheista.  Elokuva valmistuu parissa viikossa.
1967:  Roman Karmen kokoaa elokuvan Grenada, Grenada, Grenada moja - Granada, Granada... minun  Granadani Espanjan sisällissodassa kuvaamistaan otoksista, jotka hän yhdistää samoilla paikoilla 30 vuotta myöhemmin turistina kuvaamiinsa otoksiin.
1967:  Neuvostoliittolainen Sergei Gerasimov (1906-85) ohjaa filmin Zhurnalist - Toimittaja.
1967:  Neuvostoliittolainen Sergei Bondartshuk (1920-94) ohjaa kolmiosaisen spektaakkelin Leo Tolstoin romaanista Vojna i mir - Sota ja rauha.
1967:  Neuvostoliittolaisen ohjaajan Kira Muratova filmit Lyhyitä kohtaamisia ja 1971 Pitkiä jäähyväisiä päätyvät hyllylle.
1967:  Neuvostoliittolainen Larisa Shepitko (1938-79) tekee lyhytfilmin Rodina elektritshestva - Sähkön kotimaa Andrei Platonovin (1899-1951) kertomuksesta.  Filmi on hyllyllä Brezhnevin valtakauden.
1967:  Neuvostoliitossa Aleksei Germanin ohjaama Seitsemäs Sputnik saa 18 sensorin allekirjoittaman kieltävän päätöksen elokuvan näyttämiseksi valkokankailla.
1967:  Ohjaajat Jean-Luc Godard, Joris Ivens, William Klein, Claude Lelouch, Chris Marker, Alain Resnais ja Agnès Varda tekevät episodielokuvan Loin du Vietnam - Kaukana Vietnamista vastalauseeksi USAn ulkopolitiikalle.
1967:  Chris Marker kuvaa Besanconin lakkolaisia.  Philippe Labro ja Henri de Turenne antavat hänelle aikaa television ohjelmassa Camera 3, mutta Ranskan televisioyhtiön ORTF johto kieltää lähetyksen.  Labro ja Turenne uhkaavat lopettaa ohjelman, jolloin johto antaa esitykselle luvan edellytyksellä, että sitä seuraa vakavien ihmisten "keskustelu".
1967:  Erwin Leiserin Herää Saksa on dokumentti natsielokuvapropagandasta.
1967:  Puolalainen Jerzy Skolimowski (1938-) esittää teoksessaan Rece do góry - Kädet ylös pilan, jossa suuri Stalin-kangas esittää hänestä kaksoiskuvan.  Elokuva kielletään Puolassa ja esitetään 1985.
1967:  Kanadalainen Allan King ohjaa psykiatrisen dokumentaarin Warrendale - Warrendale - lasten tähden.
1967:  Ranskalaissyntyinen Algerian sodan välttääkseen Saksaan muuttanut Jean-Marie Straub täyttää osuutensa vietnamilaisten taistelussa yhdysvaltalaisia vastaan elokuvallaan Chronik der Anna Magdalena Bach - Anna Magdalena Bachin kronikka.
1967:  Juutalainen Mel Brooks (Melvin Kaminsky) (1926-) ohjaa elokuvan The Producers - Kevät koittaa Hitlerille.  Brooksin Blazing Saddles - Villiä hurjempi länsi saa ensi-iltansa 1974.
1967:  Italialaiset veljekset Paolo ja Vittorio Taviani ohjaavat elokuvan Sovversivi  - Kumoukselliset.
1967:  Italialaisen ohjaajan ja kirjailijan Pier Paolo Pasolini (1922-75) elokuva ja romaani Teorema ilmestyvät samanaikaisesti.
1967-72:  Espanjassa yli puolen miljoonan asukkaan keskuksissa toimii taide-elokuvateattereita, jotka tarjoavat turisteille vieraskielistä katsottavaa.
1967:  Kanadassa perustetaan Canadian Film Development Corporation CFDC, joka ottaa tavoitteekseen pitkän elokuvan tuotannon elvyttämisen.
1967:  Ken Russellin Miljardin dollarin aivoissa Suomenlinna näyttelee latvialaista kasarmialuetta.
1967:  Elokuvateattereiden istumapaikkoja 1000 asukasta kohti: Afrikka 5, Pohjois-Amerikka 44, Etelä-Amerikka 29, Itä-Aasia (ei Kiina) 19, Etelä-Aasia 7, Eurooppa 58, Oseania 55 ja Neuvostoliitto 89.
1967:  Risto Jarvan (1934-77) ohjaama elokuva Työmiehen päiväkirja saa valtion elokuvapalkinnon ja Jussin.  Elokuva johtaa äänestyksiä 1960-luvun parhaasta suomalaisesta elokuvasta.
1967:  Eino Ruutsalo (1921-2001) on 1960-luvulla keskellä elementtivyöryä, jonka eräs tärkeimmistä tekijöistä on kirjain ja montaasi.  Ruutsalo luo sarjan kineettisiä kirjainteoksia.  Ruutsalo toteuttaa yhteistyössä Väinö Kirstinän kanssa Ihmisen merkit, jossa on merkkikuvien rinnastuksia.  Ruutsalo käsittelee kirjaimia ja numeroita graafisina kuvina elokuvassaan ABC 123.
1967:  Finnkino perustetaan Helsingissä hoitamaan elokuvien myymistä elokuvateattereille.  Yhtiö on 1986 kaikkiaan 34 elokuva-alan yrityksen yhteenliittymä.  Finnkino kuuluu 1994 alkaen Rautakirjaan.  Sanoma myy 2011 Finnkinon ruotsalaiselle Ratos-pääomasijoitusyhtiölle.
1968 mennessä:  Kuubassa on tuotettu 44 pitkää filmiä, yli 200 dokumenttifilmiä, 77 opetusfilmiä, 50 piirroselokuvaa, "kansan tietosanakirjaa" 100 osaa ja lähes 500 uutiskatsausta, jotka ovat maailman huipputasoa.  Maaseudun syrjäkyliin lähetettäviä elokuva-autoja on yli 100, joilla 16 millimetrin elokuva viedään syrjäisimpäänkin maankolkkaan.  Elokuvateattereita on rakennettu 50 lisää.
1968:  Yhdysvaltalaisen ohjaajan Emile de Antonio elokuva In the Year of the Pig - Sian vuosi on kuin Vietnamin sota.
1968:  Yhdysvaltalaisen näyttelijäohjaajan Dennis Hopper ohjaama Easy Rider - Easy Rider - matkalla menestyy hyvin.
1968:  Stanley Kubrick saa elokuvastaan 2001: A Space Odyssey - Avaruusseikkailu 2001 ainoan Oskarinsa sen erikoistehosteista.
1968:  Elsassin juutalainen William Wyler (1902-81) ohjaa elokuvan Funny Girl, joka kertoo juutalaisesta laulajasta Fanny Brice (Fannie Borach) (1891-1951).  Häntä näyttelee juutalainen Barbra Streisand.
1968:  Yhdysvaltalainen ohjaaja George Andrew Romero (1940-) saa valmiiksi elokuvansa Night of the Living Dead - Elävien kuolleiden yö.  Musta sankari Ben jää ainoana henkiin zombie-yön jälkeen, mutta valkoinen seriffi tappaa hänet.  Romero ohjaa 1978 zombie-elokuvan Dawn of the Dead - Kuolleiden aamunkoitto ja 1985 Day of the Dead - Elävien kuolleiden päivä.
1968:  Yhdysvaltojen elokuva-alan itsesäätelyohjeisto Production Code - Tuotantokoodi kumotaan virallisesti ja pornoelokuvien tehtailu alkaa.  Elokuville oli 1952 taattu sananvapaus.  Elokuviin liitetään ikärajaluokittelu.  Ikärajamerkinnät ovat G - sallittu, M - ei lapsille, R - alle 16-vuotiaat vain aikuisten seurassa ja X - kielletty alle 16-vuotiailta.  M-luokka vaihtuu myöhemmin merkinnäksi PG (parental guidance) - vanhempain opastuksella.  X-luokasta luovutaan 1990, ja se korvataan merkinnällä NC-17. 
1968:  Saksalainen Rudolf Noelte (1921-2002) ohjaa elokuvan Das Schloss - Linna Franz Kafkan romaanista.
1968:  Yhdysvaltalaisen taiteilijan Andy Warhol elokuva Lonesome Cowboys johtaa siveettömyyssyytöksiin.  FBI laatii 71-sivuisen raportin Warholin rappiollisesta taiteesta.  Warhol tuottaa ja Paul Morrissey ohjaa filmin The Flesh.  Se kelpaa Euroopan teattereihin, mutta kielletään Suomessa ja sallitaan sensuurin saksimana.
1968:  Ruotsalainen Jan Troell kuvaa kouluympäristöä filmissään Ole Dole Doff.
1968:  Pariisissa syntyy elokuvallisia lentolehtisiä ciné-tract ja perustetaan elokuvakollektiiveja Medvedkin-ryhmä, SLON, Dziga Vertov -ryhmä ja muita.
1968:  Egyptiläinen ohjaaja Hussein Kamal ohjaa elokuvan Al-boustaguy - Postinkantaja.
1968:  Egyptiläisen ohjaajan Ali Abdel Khalek teos Ognia Al Mamarht - Laulu kohtauspaikalla arvioi sodan 1967 häviön syitä.
1968:  Algerialainen ranskalaisten keskitysleireillä kuusi vuotta viettänyt ohjaaja Mohammed Slim Riad kuvaa teoksessaan La voie - Tie itsensä ja 200 000 maanmiehensä elämää 1954-62.
1968:  Iranilainen Dariush Mehrjui (1939-) ohjaa filmin Gav - Lehmä, jossa mies menettää lehmänsä.  Mehrjuin Postschi - Postinkantaja 1971 kuvaa alistettuja ja lyötyjä työläisiä arkisesti.
1968:  Senegalilainen Ousmane Sembene (1923-2007) tekee filmin Mandabi - Maksumääräys wolofin- eli ulufinkielellä, jota puhuu 80 prosenttia senegalilaisista.
1968:  Norsunluurannikkolainen Désiré Ecaré kuvaa elokuvassaan Concerto pour un exil - Konsertto maanpakolaiselle afrikkalaisia opiskelijoita.  Ecaré on Pariisin elokuvakoulun käynyt.
1968:  Brasilialaisen ohjaajan Gustavo Dahl elokuvassa O Bravo Guerreiro nuori "radikaali" poliitikko tuhoutuu omaan petokseensa.
1968:  Kuubalainen Humberto Solás käsittelee teoksessaan Lucia naisen asemaa 1895, 1933 ja nykyhetkellä.
1968:  Kanadalainen Norman McLaren tekee animaation Pas de deux.
1968:  Suomeen tuodaan John Waynen ohjaama elokuva The Green Berets - Vihreät baretit.  Elokuva ihannoi yhdysvaltalaisten erikoistappajien sodankäyntiä Vietnamissa.  Wayne esittää everstiä, joka taistelee Vietkongia vastaan ja opettaa armeijan mukana kulkevalle toimittajalle, kuinka välttämätöntä kommunistivihollisen lyöminen on.  Ensi-illassa helsinkiläiset pasifistit koettavat häiritä näytöksiä ja sen jälkeen jaetaan elokuvateatterin edustalla lentolehtisiä, mielenosoittajia kannetaan poliisiautoon ja yksi saa oikeuskäsittelyssä kuritushuonetuomion, yksi vankeutta ja muutamat sakkoja.  Suomessa voidaan käyttää poliisia turvaamaan USAn sotapropagandan esittäminen eli paljastuu poliisin luokkaluonne.  Päähenkilön esikuva on Mannerheim-ristin ritari Lauri Törni - Larry Thorne.  USAssa ja Euroopassa Vihreät baretit kerää mielenosoittajia.
1968:  Suomessa perustetaan Filmihullu-lehti.  Ensimmäisenä päätoimittajana on elokuvaohjaaja ja -kriitikko Eero Tuomikoski (1935-2009).  Hänen lentävä lauseensa on: Emme tee mitään TV:llä ja elokuvalla ellemme tee niillä jotain.  Tuomikoskelta kuulostaa: Me emme tiedä mitään mitä emme tiedä elokuvasta!  Tuomikoski aloitti elokuvakriitikkona Lahdessa lehdessä Lahti ja jatkoi Helsingissä Ylioppilaslehdessä.  Hän siirtyi Kauppalehteen, johon kirjoitti myös elokuvasta.  Kauppalehteen tehtiin kuvataiteita, etupäässä elokuvaa käsittelevä liite Näkökulma.
1968:  Jaakko Pakkasvirta ohjaa lähiöelokuvan Vihreä leski.  Nuori perheenäiti elää ahdistavassa tyhjiössä.
1968:  Edvin Laineen Väinö Linnan trilogian kahdesta ensimmäisestä osasta ohjaama Täällä Pohjantähden alla saa yli miljoona katsojaa.
1968:  Reijo Noukka (1945-2010) perustaa Tampereelle elokuvakerhon Monroe.  Kerho järjestää 1970-luvun alussa elokuvan opintopiirin Tampereen työväenopistossa.  Noukka vetää Suomen elokuva-arkiston Tampereen sarjaa 1970-luvun lopulla.
1968:  Järvenpään työväenopiston elokuvakerho perustetaan.
1969:  Kuuban elokuvainstituuttiin ICAIC perustetaan kokeellinen äänikollektiivi Grupa de Experimentación Sonora.
1969:  Egyptiläisen ohjaajan Shadi Abdelsalam (1930-86) teos Vuosituhansien yö tapahtuu 1881, kun pimeille markkinoille ilmestyy vanhoja esineitä.  Elokuvan julkinen ensi-ilta kotimaassaan kestää vuosia.
1969:  Egyptiläinen Youssef Chahine (1926-2008) kuvaa teoksessaan Al-ard - Maa talonpojan elämää.
1969:  Mauretanialainen Med Hondo (1936-) tekee elokuvansa Soleil ô - Huuto Afrikasta Ranskassa.
1969:  Intialainen Mrinal Sen (1923-) ohjaa filmit Bhuvan Shome ja 1982 Kharij.
1969:  Brasilialaisen ohjaajan Pedro de Andrade (1932-88) teos Macunaíma kuvaa groteskisti kurjaa.
1969:  Bolivialainen Jorge Sanjinez kuvaa elokuvassaan Yawar Mallku - Kondorin veri yhdysvaltalaisia "rauhanjoukkoja", jotka tekevät sterilisaatioita intiaaneille "ihmiskunnan hyvän" nimissä.  Hänen filminsä El Coraje del Pueblo - Pyhän Johanneksen yö 1971 on kuvaus verilöylystä 1967, jossa tapettiin työläisiä.
1969:  Lyhytelokuva TVenezuela esittää, kuinka USAn tiedotusmonopolit ovat saattaneet Venezuelan ja Latinalaisen Amerikan radiotoiminnan riippuvuuteen.
1969:  Kreikkalainen Constantin Costa-Gavras aloittaa poliittisten jännityselokuvien sarjansa elokuvallaan Z - Z - hän elää, jossa tutustutaan Kreikkaan.  L'Aveu - Tunnustus 1970 kertoo Tshekkoslovakiasta ja L'Etat de siège - Hälytystila latinalaisesta Amerikasta.
1969:  Ranskalainen Marcel Ophuls ohjaa elokuvan Le chagrin et la pitié - Suru ja sääli, joka kuvaa Ranskan miehitysaikaa 1940-44.  Ranskalaiset pikkuporvarit toimivat yhteistyössä saksalaisten kanssa.  Elokuva kielletään Ranskan televisiossa.
1969:  Saksalainen Werner Herzog tekee kääpiöiden kanssa elokuvan Auch Zwerge haben klein angefangen - Kääpiötkin aloittavat pieninä ja 1971 Land des Schweigens und der Dunkelheit - Hiljaisuuden ja pimeyden maa, joka kuvaa sokeita kuuromykkiä.
1969:  Yhdysvaltalainen Woody Allen ohjaa esikoiselokuvansa Take the Money and Run - Ota rahat ja juokse.
1969-71:  Italialaisen ohjaajan Pier Paolo Pasolini (1922-75) elokuvat Medea, Il Decameron- Decamerone 1971 ja I racconti di Canterbury - Canterburyn tarinoita 1971 perustuvat löyhästi alkuteoksiin.
1969:  Marxin sanoihin Porvaristo loi maailman omaksi kuvakseen Godard lisää: Toverit, meidän täytyy tuhota tämä kuva.  Näin alkaa British Sounds, ja nyrkki tunkeutuu Englannin lipun läpi.
1969:  Neuvostoliitossa Vladimir Motylin ohjauksessa, Eduard Rozovskin kuvaamana ja Mosfilmin tuottamana valmistuu Beloje solntse pustyni - Aavikon laki.  Siitä tulee heti kulttieastern, jonka kosmonautit katsovat aina ennen lentoa tänäkin päivänä.  Elokuva näytetään vähän väliä televisiokanavilla.
1969-85:  Neuvostoliitossa tuotetaan animaatiosarjaa Nu pogodi - ...Sinut vielä nappaan.  Susi koettaa saada kiinni jäniksen.  Animaation käsikirjoittaja ja ideoija on lastenkirjailija Sergei Mihalkov (1913-), joka on neuvostokulttuurielämän vaikuttaja.
1969:  Neuvosto-Viron kulttielokuva on Grigori Kromanovin Viimne reliikvia - Taistojen mies/Viimeinen pyhäinjäännös.
1969:  Perustetaan Yleisafrikkalainen elokuvantekijöiden liitto Fédération Panafricain des Cinéastes FEPACI.
1969:  John Hustonin filmissä The Kremlin Letter - Kremlin kirje näkyy Vanhan kirkon puistoa ja Katajanokka.
1969:  Erkko Kivikosken Kesyttömät veljekset saa Jusseja.
1969:  Lasse Naukkarinen kuvaa Antti Peipon ja Pertti Maisalan kanssa Peter von Baghin Joulukuun, joka on modernin poliittisen lyhytelokuvan avauksia Suomessa.
1969:  Jörn Donner ohjaa elokuvan Mustaa valkoisella.
1969:  Poliisi tuhoaa Peter Widénin filmin Taiteen kuolema kotietsinnöissä, ja filmin tekijä lähetetään lapiohommiin Seutulan työsiirtolaan.
1969:  Yhdysvalloissa elokuvateattereissa käy 15 miljoonaa katsojaa viikossa, kun 1945 katsojia oli 87 miljoonaa viikossa.  1960-luvulla Yhdysvalloissa elokuvia valmistetaan lähes 150 vuodessa, kun 1950-luvun alussa niitä valmistui lähes 400 vuodessa.  Monet studiot tekevät televisioelokuvia 1950-luvun lopulta alkaen.
1969:  Suomen ensimmäinen lyhytelokuvafestivaali Tampereen elokuvajuhlat alkaa.  Se on Pohjoismaiden vanhin alallaan.
1969:  Kouvolassa perustetaan Pohjois-Kymenlaakson Teiniyhdistyksen elokuvakerho, jonka nimeksi 1970 otetaan Elokuvaryhmä Edvin.  Sen jäsenmäärä 1970-90 vaihtelee 100-230, 1990-luvun lopulla noin 80 ja 2000-luvun alussa alle 50.  (Tekijä Hannu Kautto oli 1950-luvun lopulla elokuvakerhon jäsen Kouvolassa.)
1969:  Suomen historian suurin elokuvateatteri helsinkiläinen 1200 paikan Aloha lopettaa toimintansa.
1969:  Suomen opetusministeriön ja neljän elokuva-alan liikejärjestön välisellä sopimuksella perustetaan Suomen elokuvasäätiö.  Aluksi maksetaan jälkikäteen laatutukea, mutta 1973 aletaan myöntää varsinaista tuotantotukea.
1970-luku:  Italiassa tehdään yli 200 pitkää elokuvaa vuodessa, kun 1960 tehtiin 141 ja 1950 vain 74.
1970-luku:  Intiassa luodaan curry-western ja antisankarit, joiden esittäjänä kunnostautuu Amitabh Bachchan.
1970-luvun alku:  El Caudillo ja diktaattori Franco (1892-1975) sulkee Espanjan elokuvakoulut.
1970-luvun alku:  Hollywood alkaa tuottaa halpoja väkivaltaisia blaxploitaatio-elokuvia .  Shaft-filmit ovat niistä ensimmäisiä.
1970-luvun alku:  Australiassa perustetaan elokuvan kehitysrahasto Australian Film Development Corporation AFDC, järjestetään televisiotuki ja koulutus sekä viimeistellään tuotantomalleja.
1970-luku:  Suomalainen käy noin kaksi kertaa vuodessa elokuvissa.
1970-luku:  Suomessa on noin 200 elokuvakerhoa ja niissä 20 000 jäsentä.
1970:  Neuvostoliitossa on 20 pitkiä elokuvia tuottavaa studiota.  Mosfilm tuottaa vuosittain noin 25, Lenfilm 15, ukrainalainen ja gruusialainen studio kumpikin kymmenkunta.  Vuosituotanto 1970 on 134 pitkää elokuvaa, kymmeniä pitkiä tieteellisiä elokuvia, yli 50 animaatiota ja yli 1000 lyhytelokuvaa.  Elokuvateattereita ja kiertäviä esityskoneistoja on yli 150 000 ja vuotuiset katsojaluvut henkeä kohti kaupungissa 27 ja maaseudulla 17 kertaa.
1970:  Italialainen Bernardo Bertolucci koskettelee elokuvassaan Il conformista - Fasisti nuorukaisen poliittista kehitystä.
1970:  Japanilaisen ohjaajan Nagisa Oshima filmi Gishiki - Seremonia käsittää sodanjälkeisen aikakauden ja on analyysi perheestä.
1970:  Japanilainen Akira Kurosawa (1910-98) ohjaa teoksen Dodes'ka-den - Köyhän pikajuna.  Kun se epäonnistuu kaupallisesti, yrittää Kurosawa itsemurhaa.  Hänen elokuviensa rahoitus tulee tämän jälkeen Neuvostoliitosta, Yhdysvalloista tai Ranskasta.
1970:  Brasilialaisen ohjaajan Miguel Faria teos Peccado mortale - Kuolemansynti käsittelee yläluokan elämää kouristuksissaan.
1970:  Chileläinen Miguel Littin kertoo teoksessaan El Chagal de Nahueltoro - Nahueltoron shakaali historiallisesta henkilöstä Jorge del Carmen Valenzuela Torres, joka elää köyhässä ympäristössä.
1970:  Chileläinen Helvio Soto pohtii elokuvassaan Voto más fusil - Äänestys plus kivääri ongelmaa, kuinka edistyksellinen hallitus voi ottaa vallan Chilessä, jossa kapitalismin ja imperialismin ote on tiukka.
1970:  Yhdysvaltalainen Robert Altman saa elokuvallaan MASH pääpalkinnon Cannesissa.
1970:  Yhdysvaltalainen Dalton Trumbo ohjaa 65-vuotiaana ainoan elokuvansa, sodanvastaisen Johnny Got His Gun - Sotilaspoika, joka perustuu hänen 1939 kirjoittamaansa tosipohjaiseen romaaniinsa I maailmansodassa torsoutuneesta ja sairaalassa säilytettävästä sotilaasta.  Trumbo joutui 1950-luvun alussa Hollywoodissa mustalle listalle.
1970:  Kaikkien aikojen kanadalaiseksi elokuvaksi useaan kertaan äänestetty Claude Jutran Mon oncle Antoine kertoo yksitoikkoisen pikkukaupungin elämästä.
1970:  New Yorkissa Anthology Film Archives avaa ovensa.
1970:  Presidentti Richard Nixon katsoo Panssarikenraali Pattonin useaan kertaan harkitessaan joukkojen lähettämistä Kamputseaan.
1970:  Lasse Naukkarinen ohjaa elokuvan Solidaarisuus, jota esitetään järjestötilaisuuksissa, ja joka esitetään syksyllä Venetsiassa.  Naukkarinen lähtee 1971 Filminorista, koska hän kieltäytyy kuvaamasta työnantajamyönteisiä elokuvia ja sanoo ei työnantajaliitolle.  Hän paikkaa 1971 Filmityön Rakennuslakkoa 1971/Lakkoaapista.  Laulu Leninistä 1972 on Agit-Propin kappale Eislerin musiikkiin.  Tasavallan päiväkirjassa 1972 lähtökohtana on Persian shaahin vastainen mielenosoitus 1970, jossa kaupunginvaltuutettu Ilkka Taipale ja kansanedustaja Erkki Tuomioja viedään poliisiautoon: parlamentarismia 1930-luvun tyyliin.  Suomen luokka-armeija kuuluu elokuvan päämaalitauluihin.  Tasavallan päiväkirjassa arvostellaan porvarillista lehdistöä, joka on täynnä salakavalia sudenkuoppia ja tahallisia väärennöksiä.  Armon vuonna/Anno Domini 1974 ottaa kohteekseen uskonnollisen propagandan.  Kristinuskoa verrataan taikauskoon ja huuhaahan,  Elokuva tuo esiin valtiosidonnaisen kristillisyyden luokkajuuret luokkasodasta ja lapuanliikkeestä lähtien ja etenee markkinataloutta harjoittavan kirkon tähän hetkeen.  Filmissä on salaa kuvattu jakso herätyskokouksesta.  Naukkarinen on työryhmässä ammattiyhdistysten ja kaupungin tai kunnan työntekijöiden kanssa tehdyissä elokuvissa Rakennuslakko 1971/Lakkoaapinen, Työturva 1972, Metallilakko 1972, Jos työ herkkua olis 1979 ja Vireästi kehittyvä Hymylä 1982.
1970:  Edvin Laine ohjaa elokuvan Akseli ja Elina, joka pohjautuu Väinö Linnan trilogian Täällä Pohjantähden alla viimeiseen osaan.
1970:  Suomen elokuvasäätiö aloittaa toimintansa.  Mukana ovat Suomen Elokuvateatterinomistajain Liitto, Suomen Elokuvatoimistojen Liitto, Suomen Filmivalmistajien Liitto sekä opetusministeriö.
1970:  Suomessa elokuva-alan järjestöt perustavat yhdistyksen Elokuvakontakti, joka levittää yhteiskunnallisia lyhytelokuvia.
1971:  Sveitsiläinen Alain Tanner kritisoi elokuvassaan Le Salamandre - Salamanteri sveitsiläistä yhteiskuntaa.
1971:  Emile de Antonion Millhouse, A White Comedy - Millhouse: valkoinen komedia on poliittinen dokumentti, joka menestyy kaupallisesti.  Se on dokumentti Richard Millhouse Nixonista (1913-94) ja tutkielma tavarasta.  Miten tavara esimerkiksi liikemiespresidentti Nixon tuotetaan ja myydään?
1971:  Yhdysvaltalainen elokuva alkaa väkivaltaistua kuten elokuvat Stanley Kubrick: A Clockwork Orange - Kellopeli appelsiini, Don Siegel: Dirty Harry - Likainen Harry, jossa Clint Eastwood (1930-) näyttelee, ja John Boorman: Deliverance - Syvä joki 1972.
1971:  Neuvostoliitossa hyllytetään Aleksei Germanin (1938-) sotafilmi Proverka na dorogah - Teiden vartiointi 14 vuodeksi kunnes Gorbatshov vapauttaa 1985 sen.  Suomalaiset eivät uskalla tehdä II maailmansodanaikaisista keskitysleireistä eikä luokkasodasta 1918 elokuvia.  Näistä ajoista on 2009 kulunut 65 ja 91 vuotta.
1971:  Marcel Ophulsin Le chagrin et la pitié - Suru ja sääli on dokumentti Ranskan saksalaismiehityksen aikaisesta yhteistoiminnasta.  Se kielletään Ranskan televisiossa 10 vuodeksi.
1971:  Norman Jewison ohjaa musikaalin Fiddler on the Roof - Viulunsoittaja katolla, joka perustuu Venäjän juutalaisen Sholem Aleikhem (oikeastaan Shalom Rabinovitsh) (1859-1916) kirjoihin Tevje der milkhiqer - Tevje, maitomies ja Tevjen tyttäret.
1971:  Senegalilainen ohjaaja Babacar Samb-Makharam esittää työssään Kodou perinteen ja uuden kulttuurin ristipaineita.
1971:  Hongkongilainen Raymond Chow, yhtiön Golden Harvest perustaja, ottaa päätähdekseen yhdysvaltalais-hongkongilaisen kungfu-taiturin Bruce Lee.  Ensimmäinen elokuva Tang shan da xiong - The Big Boss - Lohikäärmeen nyrkki tuottaa 500-kertaisen voiton sijoitukselle.
1971 mennessä:  Algeria on tuottanut 17 elokuvaa, Tunisia 13, Marokko neljä, Irak parikymmentä, Libanon muutamia kymmeniä ja Egypti 1500 pitkää elokuvaa.
1971:  USAn viikottainen katsojaluku on 16 miljoonaa, kun 1946 se oli 80 miljoonaa.  Elokuvien vuosituotanto on 100-150, kun se sotien jälkeen oli 300-400 filmiä.
1971:  Intiasta tulee Japanin sijaan maailman eniten elokuvia tuottava maa.  Yhdeksänneksi suurin teollisuudenala työllistää 2,25 miljoonaa ihmistä.  Päivittäin myydään 13 miljoonaa lippua 13 000 elokuvateatteriin.  Kuitenkin suuri osa väestöä maalla on kiertävistä elokuvateattereista huolimatta elokuvien ulottumattomissa.  Intiassa tuotetaan 1970-luvun lopussa yli 700 elokuvaa ja 1990-luvulla lähestytään tuhatta elokuvaa.
1971:  Ranskan eräät suuret elokuvateatterit perustavat elokuvateatteriketjun Union Générale Cinématographique UGC, jolla 2006 on Ranskassa 37 teatteria ja 367 valkokangasta.  UGC on myös elokuvatuottaja.
1971:  Japanilainen elokuvayhtiö Daei tekee konkurssin.
1971:  Jörn Donnerin dokumentti Perkele! Kuvia Suomesta sisältää suomalaisen elokuvasensuurin kieltämiä epäsiveellisiä filminpätkiä.  Tarkastamo leikkaa elokuvaa sata metriä, ennenkuin se saa ensi-iltansa.
1971:  Mikko Niskasen Kahdeksan surmanluotia saa Jusseja.
1971-73:  Riitta Nelimarkka ja Jaakko Seeck ohjaavat Kalevalaan perustuvan animaation Sammon tarina.
1971:  Peter von Bagh (1943-) ohjaa naistennaurattajan Pertti Ylermi Lindgren eläämään pohjautuvan elokuvan Kreivi, joka saa vanhoillisilta arvostelijoilta tyrmäävän vastaanoton.  Paula Pimpula Talaskivi kertoo, että hänet käskettiin teilaamaan Kreivi.  Helsingin Sanomien juorutoimittaja kertoo myöhemmin, että ennen elokuvan valmistumista päätettiin, että se täytyy tuhota.  von Bagh tekee 1972 dokumentin Olavi Virrasta.  von Baghin aiheita ovat Otto Wille Kuusisesta ja II maailmansodan vuosista Rauli Badding Somerjokeen, Mikkelin panttivankidraamaan ja taiteeseen: Sininen laulu - Suomen taiteiden tarina 2003.  Hän on materiaalin esillepanija ja jättää kannanotot katsojien omaksi asiaksi.
1972:  Venäläinen Andrei Tarkovski (1932-86) ohjaa elokuvan Solaris puolalaisen Stanislav Lemin tieteiskuvitelmaan perustuen.
1972:  Roman Karmenin Pyilajushij kontinent - Liekehtivä manner on hänen matkakertomuksensa latinalaisesta Amerikasta.
1972:  Mark Osepjan ohjaa filmin Ivanov kater - Ivanin moottorivene, joka hyllytetään 15 vuodeksi.
1972:  Kreikkalainen Theo Angelopoulos (1935-) ohjaa Kreikan historiasta trilogian Meres tou '36 - Vuoden 1936 päivät, O thiassos - Näyttelijöiden matka 1975 ja I kynighi - Metsästäjät 1977.
1972:  Egyptiläinen Tewfik Salah (1926-) tekee Syyriassa elokuvan Al-Makhdu'un - Huijatut tai Houkkiot, joka käsittelee Palestiinan kysymystä.
1972:  Kartagon elokuvafestivaalien jälkeen perustetaan palestiinalainen elokuvarintama.  Al Fatah, PFLP ja PLO osallistuvat siihen elokuvaryhmineen.  Rintama tuottaa Palestiinan kysymystä käsitteleviä elokuvia, jotka voisivat ulkomailla murtaa Israel-keskeisen tiodottamisen ylivaltaa.  Rintama kokoaa filmi- ja valokuva-arkistoa.
1972:  Guadalupesta kotoisin oleva Sarah Maldoror ohjaa Angolaa käsittelevän elokuvan Sambizanga.  Hän kuvaa maanosan vapautustaisteluja Mosambikissa, Guinea-Bissaussa ja Algeriassa.
1972:  Intialainen Mrinal Sen (1923-) perustaa elokuvansa Calcutta '71, Chorus 1974 ja Ek din pratidin - Kohta on jo aamu kansallisiin perinteisiin.
1972:  Luis Buñuel ohjaa teoksen Le charme discret de la bourgeoisie - Porvariston hillitty charmi.
1972:  Sveitsiläinen Alain Tanner (1929-) ohjaa elokuvan La salamandre - Salamanteri.
1972:  Saksalainen Hans-Jürgen Syberberg (1935-) tekee kollaasin Ludwig, Requiem für einen jungfräulichen König - Ludwig, requiem neitsytkuninkaalle, 1974 elokuvan Karl May - auf der Suche nach dem verlorenen Paradies - Karl May - kadonnutta paratiisia etsimässä ja 1977 seitsentuntisen teoksen Hitler - ein Film aus Deutschland - Hitler, elokuva Saksasta.
1972:  Yhdysvaltalaisen ohjaajan Francis Ford Coppola elokuva The Godfather - Kummisetä menestyy.
1972:  Yhdysvaltalainen Martin Scorsese ohjaa elokuvan Boxcar Bertha - Vapauden verinen laulu.
1972:  Kanadalainen Denys Arcand (1941-) tekee elokuvan Quebecin pääministeristä Quebec: Duplessis et après...  Se saa hänet vaikeuksiin National Film Boardin kanssa.  Hänen elokuvansa tekstiilityöläisistä On est au coton 1970 kiellettiin.  Se antaa huonon kuvan tekstiilitehtaan johtajistosta.  Arcandia sensuroidaan koko ajan.
1972:  Kanadalainen Gilles Carle kuvaa elokuvassaan La vrai nature de Bernadette kansallista lintukotoa.
1972:  Yhdysvaltalainen Gerard Damiano kerää kassatuloja elokuvallaan Deep Throat - Syvä kurkku, jossa esiintyy Linda Lovelace (syntyään Boreman) (1949-2002).  Kovan pornon aika alkaa USAssa.  Elokuva kielletään USAssa 23 osavaltiossa 2005 saakka ja Englannissa 2000 asti.  Lovelacesta tulee myöhemmin feministi, joka vastustaa pornoteollisuutta.
1972:  Yhdysvaltalainen Ralph Baksh tekee animaation Fritz the Catia - Fritz - kova kolli.
1972:  Länsi-Saksassa esitetyistä 255 ulkomaisesta elokuvasta yhdysvaltalaisia on 86 eli 1/3.  Vuonna 1991 esitetyistä 262 ulkomaisesta elokuvasta 162 eli lähes 2/3 on yhdysvaltalaisia.
1972:  Intiassa valmistuu 428 pitkää elokuvaa, kun niitä 1967 tehtiin 337.
1972:  Emile de Antonio sanoo Peter von Baghin haastattelussa: Valkoisen talon lehdistötilaisuudet ovat täysin manipuloituja.  Nixon tutkii etukäteen kaikki kysymykset: lehtimiehet elävät siellä aivan kuin hänen taskussaan, eivätkä he yllätä erilaisilla kysymyksillä.  Ja sitten hän yhtäkkiä on täysin valtava tv-ruudussa miljoonien ihmisten edessä; eikä ihme, kun kaikki on valmisteltu pr:ää ja ulkoista tehoa silmälläpitäen.
1972:  Risto Jarva ohjaa Antti Peipon aloitteesta tutkielman sensaatiolehdistöstä Kun taivas putoaa...  Se kuvataan super 16 millimetrillä ja levennetään 35 millimetrin filmille.  Hymy-lehti myöntää Risto Jarvalle kulttuuripalkinnon sensaatiojournalismia vastaan hyökänneestä elokuvasta.  Jarva tuumii: "Osaan arvostaa palkinnon antajien huumorintajua ja nokkeluutta.  Tarkoituksena on luonnollisesti tällä keinolla pyrkiä vesittämään elokuvan sanoma".  Jarva luovuttaa rahat Filmihullulle, joka hänen mukaansa on "suomalaisen elokuvakirjoittelun ainoa henkireikä".
1972:  Mikko Niskasen Kahdeksan surmanluotia tiivistää ajankuvaa rakennemuutoksen jalkoihin polkeutuvasta ihmisestä.
1972:  Erkko Kivikosken Laukaus tehtaalla saa Jussin.
1972:  Elokuvasäätiö aloittaa tilastoinnin.  Tuulen viemää ensi-iltansa 1950 saaneena lienee Suomen katsotuin elokuva.  Sen arvioidaan nähneen noin kaksi miljoonaa katsojaa.
1972:  Otava julkaisee MMM-Elokuvakirjan.
1973:  Chilen sotilasvallankaappauksen jälkeen nähdään pian Euroopassa chileläisten emigranttien ja Chileen jääneiden salaa työskentelevien elokuvatyöläisten pitkä analyyttinen elokuva Le Septembre chilien - Chilen syyskuu.
1973:  Chilessä Santiagon yliopistossa elokuvaosasto suljetaan.
1973:  Kuubalainen Santiago Álvarez tekee kunnianosoituksen Chilen everstiklikin murhaamalle kansanlaulajalle Victor Jara: El Tigre Salto Y Mato, Pero Morira... Morira... - Tiikeri hyppäsi ja tappoi.  Álvarez toteaa elokuvallaan: El pueblo unido jamás será vencido - Yhtenäistä kansaa ei voi milloinkaan voittaa.
1973:  Kuubassa on tehty 1959 lähtien noin 50 pitkää elokuvaa, 300 dokumentaarista lyhytkuvaa ja 600 uutiskatsausta - noticieros.
1973:  Kuubalainen Jorge Fraga tekee dokumentin La Nueva Escuela - Uusi koulu.
1973:  Kodak Ektasound -kamera tallentaa super 8 -elokuvafilmille sekä kuvan että äänen.  Filmi on kasetissa ja varustettu magnetoituvalla juovalla.
1973:  Espanjalainen Carlos Saura (1932-) nousee tietoisuuteen elokuvallaan La prima Angélica - Serkku Angélica, joka käsittelee Espanjan sisällis- eli luokkasotaa.
1973:  Espanjalaisen ohjaajan Victor Erice (1940-) elokuva El espiritu de la colmena - Mehiläispesän henki saa ensi-iltansa.
1973:  Ranskalainen Bertrand Tavernier (1941-) ohjaa Simenon-elokuvan L'horloger de Saint-Paul - Sain-Paulin kelloseppä.
1973:  Norman Jewisonin musikaalia Jesus Christ Superstar syytetään antisemitismistä.
1973:  Ranskalainen Just Jaeckin aloittaa sarjan Emmanuelle tähtenään Sylvia Kristel ja tuo pehmeän pornon isoihin elokuvateatterihin.
1973:  Ingmar Bergman ohjaa filmin Scener ur ett äktenskap - Kohtauksia eräästä avioliitosta.
1973:  Ruotsalainen elokuvaaja Sven Nykvist (1922-2006) saa parhaan kuvaajan Oscarin Ingmar Bergmanin Kuiskauksista ja huudoista sekä 1982 Bergmanin Fannysta ja Aleksanderista.  Uransa 1945-99 aikana Nykvist työskentelee Bergmanin (22 elokuvaa) lisäksi Woody Allenin, Roman Polanskin, Louis Mallen, John Hustonin, Norman Jewisonin ja Philip Kaufmanin kanssa.
1973:  Risto Jarvan Yhden miehen sota on eräänlainen Niskasen Kahdeksan surmanluodin sisarteos.
1973:  Rauni Mollbergin Maa on syntinen laulu saa Jusseja.  Filmi perustuu Timo K Mukan romaaniin.
1973:  Työryhmä Timo Aarniala, Kirsti Brandt, Tarmo Koivisto, Gua Vainio, Hannu Virtanen ja Antti Peränne valmistavat Suomen Elokuvaosuuskunnan tilaaman kolmiminuuttisen animaation elokuvaan Herra Huu: jestapa jepulis.  Se liittyy MA Nummisen lauluun Apina ja gorilla.
1973:  Dagens Nyheters ostaa Svensk Filmindustrin.
1974:  Ingmar Bergman ohjaa Mozartin Taikahuilun.
1974:  Kaikki ranskankielisen Afrikan 315 teatteria ovat suoraan tai epäsuorasti ranskalaisessa omistuksessa.
1974:  Robert Altmanin elokuva Nashville saa ensi-iltansa.
1974:  Billy Wilder tekee filmin The Front Page - Etusivu uusiks'.
1974:  Alan J Pakula ohjaa filmin The Parallax View.
1974:  Saksalainen Werner Herzog ohjaa elokuvan Jeder für sich und Gott gegen alle - Kaspar Hauserin tapaus, jonka ironinen nimi on sananmukaisesti Jokainen itsensä puolesta ja jumala kaikkia vastaan.
1974:  Jaakko Pakkasvirran Jouluksi kotiin saa Jussin.
1974:  Toinen suomalainen elokuvaan liittyvä väitöskirja Jaakko Kedon Elokuvalippujen kysyntä ja siihen vaikuttaneet tekijät Suomessa 1915-1972 ilmestyy.
1974:  Veli-Pekka Silius kirjoittaa tiedotusopin pro gradu-tutkielman Valkokankaan jatkosota. Puolustusvoimain elokuvakatsausten kuva todellisuudesta 1941-44.
1974:  Just Jaeckinin Emmanuellen hyväksyminen järkyttää kristillistä kansanedustajaa Olavi Ronkainen.  Hän katsoo filmin, sillä himot ne on hiirelläkin.  Hän vaatii eduskunnan oikeusasiamiehelle lähettämässään kirjoituksessa syytettä elokuvatarkastamon sensoreille virkavelvollisuuksien vastaisesta toiminnasta.
1975:  Neuvostoliittolainen Roman Karmen sanoo elokuvastaan Serdtse Korvalana - Corvalanin sydän: syytös niitä kohtaan, jotka tuhoavat totuuden.  Filmi saa ensi-illan Suomessa.
1975:  Kuubalainen Sergio Giral sovittaa elokuvan El otro Francisco - Toinen Francisco orjuuden vastaisesta Anselmo Suárez y Romeron romaanista Francisco, El ingenio o las delicias del campo, jota sanotaan Kuuban Setä Tuomon tuvaksi.
1975:  Neuvostoliittolainen Elem Klimov (1933-2003) tekee historiallisen elokuvan Agonia - Rasputinin tarina - Rasputin, joka hyllytetään Neuvostoliitossa.  Se esitetään 1981 ensimmäisenä maailmassa ohjelmistossa Suomessa.
1975:  Neuvostoliittolainen Gleb Panfilov (1934-) ohjaa mestariteoksen Proshu slova - Pyydän puheenvuoroa.  Hänen filminsä Tema - Teema 1979 yritetään aluksi kieltää.
1975:  Kirgisialainen Dinara Asanova (1942-85) tekee filmin Ne bolit golova u djatla - Tikan päätä ei särje.
1975:  John Huston (1906-87) ohjaa elokuvan The Man Who Would Be King - Seikkailujen sankarit Kipling-tulkintana.
1975:  Stanley Kubrick (1928-99) ohjaa elokuvan Barry Lyndon William Makepeace Thackerayn romaanista.
1975:  Marguerite Durasin (1914-96) elokuva India Song ei ole samanaiheisen romaanin Le vice-consul 1966 elokuvallinen esitys.  Elokuvassa puhujia ei koskaan nähdä, eivätkä näkyvät henkilöt koskaan puhu.
1975:  Belgialainen Chantal Akerman (1950-) ohjaa yli kolmetuntisen teoksen Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles.  Leskikotirouvaa ja apaattisen koulua lopettelevan pojan äitiä näyttelee Delphine Seyrig, joka esiintyi elokuvassa Alain Resnais, Muriel 1963.
1975:  Italialainen elokuvaohjaaja, runoilija ja kirjailija sekä kommunisti, homo ja ateisti Pier Paolo Pasolini (1922-75) ammutaan epäselvissä olosuhteissa Ostiassa Rooman lähellä.  Hänen viimeiseksi elokuvakseen jää fasismia kuvaava Salò o le 120 giornate di Sodoma - Sodoman 120 päivää tai Salo.  Suomen sensuuri kieltää sen epäsiveellisenä ja mielenterveyttä vahingoittavana.
1975:  Michelangelo Antonioni ohjaa filmin Profession: Reporter/The Passenger.
1975:  Francon kuollessa elokuvien sensuuri lakkaa Espanjassa.
1975:  Espanjalainen Basilio Martín Patino tekee elokuvan Caudillo.
1975:  Portugalilainen Manoel de Oliveira (1908-) ohjaa teoksen Benilde ou a Virgem Mãe - Benilde eli Neitsytäiti.
1975:  Saksalainen Volker Schlöndorf kertoo Nobelkirjailija Heinrich Böllin romaaniin perustuvassa elokuvassa Die verlorene Ehre der Katharine Blum - Katharina Blumin menetetty maine naisesta, jonka elämän keltainen lehdistö pilaa.
1975:  Milos Forman saa elokuvastaan One Flew Over the Cuckoo's Nest - Yksi lensi yli käenpesän Oscareita.
1975:  Australialainen Ken Hannam (1929-2004) tekee lakosta 1955 kuvauksen Sunday Too Far Away - Sunnuntai on liian kaukana.
1975:  Australialainen Peter Weir (1944-) kokoaa kansallista elokuvaa teokseensa Picnic at Hanging Rock - Huviretki hirttopaikalle.
1975:  Elokuvahistorioitsijan Peter von Bagh (1943-) Elokuvan historia ilmestyy.  Se saa yliopistopiireissä tuomitsevan vastaanoton: "Miksi edetään maittain ja aikakausittain - eikö olisi parempi käsitellä elokuvan lajeja?  Miksi Jumala on kirjoitettu pienellä kirjaimella?"  Elokuvayleisö ottaa teoksen omakseen.  Suomen elokuvakerhojen liitolle tulee valtava määrä ennakkotilauksia ja kirjoja paketoidaan urakalla postitettavaksi ympäri Suomea.  Kirja otetaan yliopiston oppikirjaksi.  Historia saa valtion 1975 Tiedonjulkistamispalkinnon.  von Bagh nimitetään 2000 Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osaston elokuvahistorian professoriksi.  Hän on muun muassa Sodankylän kansainvälisten elokuvajuhlien taiteellinen johtaja.  Elokuvan historia ilmestyy 1998 uusittuna ja ajanmukaistettuna.
1975:  Helsingin kaupungin työntekijäin elokuvatoimikunta valmistaa filmin Musta liitto, joka kritikoi kunnallisen asuntorakentamisen epäkohtia.
1976:  Moskovassa Elokuvan ja valokuvan tutkimuslaitoksessa NIKFI esitetään 70 millimetrin holografinen elokuva.  Sen tekijä on Viktor Komar.  Elokuva kestää 47 sekuntia.  Komar tekee 1984 viiden minuutin värillisen holografisen elokuvan.  Hänellä ei ole rahoitusta Neuvostoliiton lakkaamisen jälkeen.
1976:  Suomen Elokuva-arkisto SEA esittää kuubalaisen elokuvan sarjan Helsingissä.
1976:  Yhdysvaltalaisen Alan J Pakula elokuva All the President's Men - Presidentin miehet perustuu Watergate-tapahtumiin.
1976:  Sidney Lumet ohjaa filmin Network.
1976:  Martin Scorsesen (1942-) läpimurtoelokuva on Taxi Driver - Taksikuski.  Siinä tutkitaan kotiin palanneen Vietnamin veteraanin elämää ja maailmaa.
1976:  USAn johtavat elokuvayritykset ovat MCA/Universal, Warner Communications, Columbia, 20th Century Fox, Paramount, United Artists, MGM ja Walt Disney.
1976:  Tshekkoslovakialainen Ivo Dvorák ohjaa Ruotsissa elokuvan Förvandlingen - Muodonmuutos Franz Kafkan romaanista.
1976:  Puolalainen Andrzej Wajda tekee uuden Puolan historiasta filmin Czlowiek z marmuru - Marmorimies.  Siitä moraalisen huolen elokuva tulee käsitteeksi.
1976 asti:  Italiassa tuotetaan vuosittain lähes 250 elokuvaa.  Vuosituotanto laskee 150 elokuvaan, ja 1994 tehdään 95 elokuvaa.  Katsojia 1970-luvun alussa oli yli 500 miljoonaa, kun 1955 niitä oli 819 miljoonaa.  Katsojaluvut 1983 ovat runsaat sata miljoonaa.
1976:  Italialainen Ettore Scola (1931-) kuvaa groteskisti elämää teoksessaan Brutti, sporchi e cattivi - Likaiset, pahat ja ilkeät.
1976:  Espanjalaisen Ricardo Francon (1949-98) filmissä Pascual Duarte puhutaan Extremaduran murretta.
1976:  Japanilainen Nagisa Oshima (1932-) kuvaa teoksessaan Ai no corrida - Aistien valtakunta erotiikkaa ja kuolemaa.  Se kielletään Suomessa.  Filmi esitetään Elokuva-arkistossa ja pääsee levitykseen 1992.
1976:  Dolby Laboratories julkistavat Dolby-stereoäänen elokuvia varten.  Lucasfilm tekee ensimmäisen Dolby-stereoelokuvan Star Wars.
1976:  Suomessa kielletään kirjailijan, runoilijan ja elokuvaohjaajan Pier Paolo Pasolini viimeinen elokuva Salò eli Sodoman 120 päivää.  Korkeimman hallinto-oikeuden lausunto toteaa: "Kielletään hyvien tapojen vastaisena ja epäsiveellisenä.  On omiaan vaikuttamaan mielenterveyttä vahingoittavasti".  Suomen elokuva-arkisto saa esittää 1984 filmin kahdesti.  DVD-elokuva julkaistaan 2004, ja filmin esittäminen vapautuu.
1977:  Italialaiset veljekset Vittorio ja Paolo Taviani kuvaavat elokuvassaan Padre padrone - Isäni, herrani italialaista kasvatusta.  Elokuva saa Cannesin pääpalkinnon.
1977:  Espanjalainen Gonzalo Herralde ohjaa elokuvan Raza, el espíritu de Franco - Rotu, Francon henki.
1977:  Ranskalainen Chris Marker tekee elokuvan Le fond de l'air est rouge - Ilman pohjaväri on punainen.
1977:  Brasilialainen Nelson Pereira dos Santos ohjaa filmin Tenda Dos Milagres - Ihmeiden markkinat.
1977:  Sveitsiläisen Claude Gorettan (1929-) La dentellière - Pitsinnyplääjä kertoo nuoren naisen osattomuudesta.
1977:  Saksalainen Rainer Werner Fassbinder esittää elokuvassaan Die Ehe der Maria Braun - Maria Braunin avioliitto sodan jälkiseurauksia.
1977:  Saksalainen Hans Jürgen Syberberg (1935-) ohjaa kahdeksantuntisen elokuvan Hitler - ein Film aus Deutschland - Hitler - elokuva Saksasta.
1977:  Franklin J Schaffnerin (1920-89) elokuva Islands in the Stream - Saaret ja virta saavuttaa jossain määrin hemingwayläisyyden.
1977:  Yhdysvaltalaisen ohjaajan George Lucas (1944-) elokuvasta Star Wars - Tähtien sota tulee vuosikymmenen katsotuin elokuva.  Se on videokasettioikeuksineen elokuvahistorian toiseksi tuottoisin filmi.  Tuottoisin on Steven Spielbergin tieteisseikkailu E.T. 1982.
1977:  USAn juutalainen Woody Allen (Allen Stewart Königsberg) (1935-) saa elokuvastaan Annie Hall neljä Oscaria.
1977:  Yhdysvaltalaisen ohjaajan John Badham elokuva Saturday Night Fever - Lauantai-illan huumaa kerää runsaasti katsojia.  Se on John Travoltan läpimurto.
1977:  Michael Pattaki ohjaa Tuhkimosta pehmopornografisen komedian Cinderella - Tuhkimon eroottiset seikkailut, joka jää Suomessa sensuuriin.  Tarinan Cendrillon ou la petite pantoufle de verre julkaisi 1697 ranskalainen Charles Perrault (1628-1703).
1977:  Kiinassa tuotetaan 19 elokuvaa, kun 1966-76 levitykseen pääsi kahdeksan elokuvaa.  1986 tuotetaan 125 elokuvaa.
1977:  Don Siegelin Puhelinta kuvataan Katajanokan kaduilla.
1977:  Helsingissä Spartakiadit 77 esittää elokuvasarjan ja järjestää seminaarin Lokakuun vallankumous ja neuvostoelokuva.
1977:  Elokuvaohjaaja Risto Jarva (1934-77) kuolee auto-onnettomuudessa Helsingissä.  Hän palasi 11. elokuvansa Jäniksen vuosi (saa postuumisti Jussin) kutsuvierasnäytännöstä.  Jarva nimitettiin 1970 taiteilijaprofessoriksi.
1978:  Love Kirjat julkaisee teoksen Sergei Eisenstein, Elokuvan muoto.
1978:  Saksalaisen ohjaajan Rainer Werner Fassbinder elokuva Die Ehe der Maria Braun - Maria Braunin avioliitto menestyy kaupallisesti.
1978:  Saksassa tehdään yhteiselokuva Deutschland im Herbst - Terrorin ja kauhun syksy.  Siinä ovat mukana muun muassa Rainer Werner Fassbinder, Aleksander Kluge, Maximiliane Mainka, Edgar Reitz ja Volker Schlöndorf.
1978:  Yhdysvalloissa Vietnamin sota innoittaa elokuvaohjaajia Michael Cimino: The Deer Hunter - Kauriinmetsästäjä, Hal Ashby: Coming Home - Kotiinpaluu, Francis Coppola: Apocalypse. Now! - Ilmestyskirja. Nyt! 1979, joka saa Cannesin pääpalkinnon, Oliver Stone: Platoon - Platoon - nuoret sotilaat 1987 ja Stanley Kubrick: Full Metal Jacket 1987.
1978:  Malilainen Souleymane Cissé (1940-) ohjaa elokuvan Baara - Työ 1980, jossa hän kuvaa malilaisen työväestön arkea ja nousua yhteiseen kamppailuun parempien työolojen puolesta.
1978:  Australialainen Phillip Noyce (1950-) kunnioittaa elokuvassaan Newsfront - Elämän uutiset uutiskuvaajia ja käsittelee 1945-56 historiaa.
1978:  Australialainen Fred Schepisi (1939-) kertoo filmissään Chant of Jimmie Blacksmith sopeutumaan pyrkivästä aboriginaalista, joka serkkunsa kanssa tappaa kaksi valkoihoista, ja hänet teloitetaan.
1978:  Intialaisessa elokuvaklassikossa Don laulaja Kishor Kumar omistaa laulun Khaike paan banaras wala paanille.  Se on betel-puun lehdistä, areka-pähkinästä ja tupakasta tehty mälli.
1978:  Espooseen perustetaan Kino Tuomarila.
1979:  John Hustonin Wise Blood - Levoton veri/Ehdoton totuus perustuu Flannery O'Connorin teokseen.
1979:  Saksalainen Volker Schlöndorff ohjaa elokuvan Die Blechtrommel - Peltirumpu, joka perustuu Günter Grassin tarinaan.
1979:  Ruotsalainen Stefan Jarl kuvaa huumenuorten elämää teoksessaan Ett anständigt liv - Huumeinen elämä.  Trilogian edellinen osa on Dom kallar oss mods 1968 ja jälkimmäinen Det sociala arvet 1993.
1979:  Australialainen Bruce Beresford (1940-) muistaa elokuvassaan "Breaker " Morant - Kunnian kentät  buurisotaa.
1979:  Australialainen George Miller (1945-) ohjaa elokuvan Mad Max ja 1981 sen jatko-osan Mad Max 2: The Road Warrior - Mad Max 2: Asfalttisoturi sekä 1985 Mad Max Beyond Thunderdome - Mad Max - ukkosmyrsky.
1979:  Australialainen Michael Thornhill (1941-) tekee filmin The Journalist - Toimittaja.
1979:  Terry Jonesin ja Monty Pythonin satiiria Life of Brian - Brianin elämä syytetään jumalanpilkasta ja antisemitismistä.  Filmin esittäminen kielletään monissa Englannin kaupungeissa.  Järjestetään bussiretkiä kaupunkeihin, joissa filmiä esitetään.
1979:  Muhammad Reza Shah Pahlevin valta päättyy islamilaiseen vallankumoukseen.  Ajatolla Khomeinin fundamentalistinen hallinto johtaa siihen, että elokuvateattereita poltetaan, useat elokuvantekijät lähtevät maasta, ja 1979-85 tehdään noin sata elokuvaa.  Sensuuri keskittyy länsimaisiin vaikutteisiin.  Ulkomaisia elokuvia leikataan ja kielletään.  Iranin Abadanissa sytytetään elokuvateatteripalo, joka johtaa yli 400 ihmisen kuolemaan.  Perinnetietoiset joukot ryhtyvät elokuvan länsimaistuessa polttamaan teattereita.  Kaikkiaan 180 teatteria tuhotaan, ja 1993 on 268 toimivaa elokuvateatteria.
1979:  Neuvostoliittolainen Juri Norshtein (1941-) tekee animaation Skazka skazok - Satujen satu.  Se valitaan 1984 Los Angelesin animaatio-olympialaisissa kaikkien aikojen parhaaksi animaatioksi.  Sitä hallitsevat lapsuus ja sota.
1979:  Elokuvaaja ja elokuvaohjaaja Antti Peippo (1934-89) tekee pitkän elokuvan Ihmemies.  Hän kuvaa kaikki Risto Jarvan elokuvat paitsi filmin Yö vai päivä.
1979:  Suomen ensimmäinen täyspitkä animaatioelokuva Seitsemän veljestä valmistuu ja saa ensi-iltansa.  Riitta Nelimarkalta ja Jaakko Seeckiltä on kulunut elokuvan tekemiseen yli kolme vuotta.  Siinä on 115 000 yksittäistä kuvaa.
1979:  Paula Pimpula Talaskivi (1914-90) jää Helsingin Sanomista eläkkeelle.  Hän aloitti 1945 elokuvien arvostelemisen.  Tilalle tulee Helena Ylänen (1943-), joka jää eläkkeelle 2005.
1979-80:  Rainer Werner Fassbinderin (1945-82) televisiosarja Berliner Alexanderplatz on Alfred Döblinin romaanin sovitus.
1979:  Yksityinen yhdistys Suomen Elokuva-arkisto - Finlands Filmarkiv valtiollistetaan.
1980-luku:  Hollywood alkaa maksimoida voittojaan valitsemalla ihanneromaanin tai -näytelmän, jolloin pre-selling - esimyynti on oletettavasti kunnossa.  Kokonaissuunnitelmaan sidotaan tuotteen kokonaiselämä, rinnakkais- ja oheistuotteet (tie-ins), soundtrackit ja niihin liittyvät taiteilijanoikeudet, satelliitti- ja kaapelioikeudet, videoversiot ja muut.  Tuotantoja on esipaketoitu 1960-luvulta lähtien.
1980-luku:  Maailmalla huomataan intialaisen elokuvan suuri määrä, ja Intian filmimogulien kotikaupunki saa lempinimen Bollywood, vaikka Bombayssa (Mumbai) tuotetut hindinkieliset filmit ovat lähes 1/4 Intian elokuvatuotannosta, jota hallitsee määrällisesti eteläintialainen elokuva.  Filmiteollisuuden rinnalle tulevat television saippuaoopperat.
1980-luku:  Kotivideojärjestelmä alkaa yleistyä.  Laajakangaselokuvien jälkeen television ruutukoko otetaan huomioon.  1980-luvun lopussa elokuvista valmistetaan erikoisversioita videolevitykseen.  1990-luvun alussa videonauhuri on tavallinen kodinkone.
1980-luku:  Helsingistä tulee Hollywoodin Moskova.  Venäjää ja Neuvostoliittoa kuvaavissa elokuvissa Reds, Gorkyn puisto ja White Nights Helsinki toimii kulissina.
1980-luvun alku:  Italiassa suljetaan paljon elokuvateattereita.
1980-luvun alku:  Mustassa Afrikassa on noin 250 elokuvantekijää, jotka ovat tehneet muutaman sata elokuvaa.  Niistä pitkiä on noin 50.
1980-luvun alku:  Kuopion korkeakoulun ylioppilaskunta perustaa elokuvakerhon Hyvät Kuvat.
1980:  Ohjaajan Samuel Fuller filmi The Big Red One - Voittamaton ykkönen on omaelämäkerrallinen.
1980:  Islantilaisen elokuvan läpimurtofilmit ovat Agúst Gudmundssonin Land og synir - Maan lapset ja Lárus Ymir Oskarssonin Andra dansen - Toinen tanssi 1982.
1980:  Puolalainen Krzysztof Zanussi (1939-) ohjaa elokuvat Kontrakt - Sopimus ja Constans - Vakio.
1980:  Elokuva Heaven's Gate - Portti ikuisuuteen maksaa 40 miljoonaa dollaria, mutta tuottaa kaksi miljoonaa.  Michael Ciminon teos kaataa yhtiön United Artists perinteisessä muodossaan.
1980:  Ranskalaisen animaation mestarin Paul Grimault (1905-94) Le roi et l'oiseau tulee valkokankaille.
1980:  Tapio Suominen kuvaa filmissään Täältä tullaan elämä! "häirikkönuoria".
1980:  Love Kirjat julkaisee teoksen Federico Fellini, Fellini.
1980-85:  Suomessa elokuvakäynnit vähenevät noin kolmanneksella.
1981:  Unkarilaisen ohjaajan István Szabó elokuva Mephisto palkitaan Oscarilla.
1981:  Warren Beatty saa elokuvastaan Reds - Punaiset Oscarin.  Vallankumouskohtausta kuvataan Senaatintorilla.
1981:  Sydney Pollack tekee filmin Absence of Malice.
1981:  Tshekki Karel Reisz (1926-2002) ohjaa elokuvan French Lieutenant's Woman - Ranskalaisen luutnantin nainen John Fowlesin romaanista, jonka Harold Pinter (1930-) sovittaa.
1981:  Saksalainen Volker Schlöndorff ohjaa filmin Die Fälschung.
1981:  Saksalainen Rainer Werner Fassbinder tekee elokuvan Die Sehnsucht der Veronika Voss - Veronika Vossin kaipuu.
1981:  Saksalainen Hans-Jürgen Syberberg ohjaa Wagnerin Parsifalin.
1981:  Puolalainen Andrzej Wajda ohjaa filmin Czlowiek z zelaza - Rautamies.
1981:  Englantilaisen ohjaajan Hugh Hudson elokuva Chariots of Fire - Tulivaunut saa 1982 parhaan elokuvan Oscarin.
1981:  Intialainen Adoor Gopalakrishnan (1941-) kuvaa filmissään Elippathayam - Rotanloukku joutilaan keski-ikäisen miehen omaisuuksien rappioitumista.
1981:  Bernardo Bertolucci sanoo: televisio on voittanut.  Minä puolestani olen yhä enemmän käsityöläinen, joka kokee tarvetta koskettaa filmimateriaalia.  Televisio-ohjelma on kirjoitettu näkymättömällä musteella, jota pidetään sympaattisena - minä olen filminauhan kannalla.
1981:  Yhdysvaltalainen Robert Redford perustaa riippumattoman elokuvan Sundance Film Festivalin Utahin Sundance-vuoristoon Park Cityyn.
1981:  Mykkäfilmin festivaali Le Giorgnate del cinema muto perustetaan Italian Pordenonessa.
1981:  Jaakko Pakkasvirta (1934-) ohjaa elokuvan Pedon merkki Olavi Paavolaisen päiväkirjasta Synkkä yksinpuhelu.
1981:  Love Kirjat julkaisee elokuvateoksen Peter von Bagh, Taikayö.
1981:  Tammi julkaisee teoksen Tuula Saarikoski, Tauno Palo kolmen sukupolven sankari.
1982:  Puolalainen Andrzej Wajda ohjaa Ranskassa filmin Danton.
1982:  Italialainen Franco Zeffirelli ohjaa Verdin La Traviatan ja 1986 Othellon.
1982:  Englantilainen Ridley Scott (1937-) ohjaa elokuvan Blade Runner, joka vaikuttaa vuosikymmenen tieteiselokuvien tyyliin.
1982:  Japanilainen Nagisa Oshima (1932-) käsittelee elokuvassaan Merry Christmas Mr Lawrence vierautta, kun 1942 englantilaissotilaita antautuu japanilaiselle vankileirille.
1982:  Japanilainen Shohei Imamura (1926-2006) ohjaa teoksen Narayama bushi-ko - Narayaman balladi.
1982:  Yhdysvaltalaisen ohjaajan Steven Spielberg (1946-) tieteisseikkailu E.T. - The Extra-Terrestial - E.T. on elokuvahistorian tuottoisimpia filmejä.
1982:  Kanadalainen David Cronenberg (1943-) ohjaa filmin Videodrome - Videodrome - tuhon ase.  Se kertoo pienen televisioaseman omistajasta.
1982:  Turkkilainen elokuvaohjaaja kurdi Yilmaz Güney (1937-84) on polittisista syistä vankilassa, kun Serif Gören ja Zeki Ökten viimeistelivät hänen elokuviaan.  Güney pääsee pakenemaan Sveitsiin ja viimeistelee itse elokuvan Yol.  Se saa Cannesin pääpalkinnon.  Güney ohjasi 1970 läpimurtoelokuvansa Umut - Toivo.  Hänen viimeiseksi elokuvakseen jää Le mur - Muuri, joka käsittelee Turkin vankiloita, kidutuksia ja tyrannian olemusta.
1982:  Richard Attenborough saa elokuvastaan Gandhi Oscareita.
1982:  Rainer Werner Fassbinderin (1945-82) Querelle - ein Pakt mit dem Teufel - Querelle perustuu Jean Genetin romaaniin.
1982:  Ensimmäinen kokonaan tietokoneella tehty elokuvakohtaus on elämän synty planeetalle elokuvassa Star Trek, The Wrath of Khan.
1982:  Espanjassa tuotetaan 146 elokuvaa, 1985 vain 76 ja 1992 enää 35.  Yleisömäärät vähenevät 1980-luvun alussa ja elokuvateattereiden lukumäärä vähenee kymmenessä vuodessa 5000 teatterista 3500 teatteriin.
1982:  Israel hyökkää Beirutiin, ja Palestiinan PLOn elokuva-arkisto katoaa.  Palestiinalaisten on pakko jättää arkisto Beirutin varastoon, kun heidän on lähdettävä.  Palestiinalaiset alkoivat 1967 kuvata elokuvia sodan jälkeen, jossa Israel otti haltuunsa Gazan, Siinain niemimaan, Länsirannan ja Golanin kukkulat.
1982:  Suomalainen Mika Kaurismäki (1955-) ohjaa pitkän esikoiselokuvansa Arvottomat, joka saa Jussin.  Hänen myöhempiä filmejään ovat muun muassa Rosso 1985 sekä Zombie ja kummitusjuna 1991.
1982:  Liisa Helminen ja Päivi Hartzell ohjaavat elokuvan Kuningas jolla ei ollut sydäntä, joka perustuu Mika Waltarin satuun 1945.
1982:  Mikko Niskanen ohjaa Ajolähdön, jossa kolme nuorta miestä etsii paikkaansa elämässä.
1982:  Suomen elokuva-arkisto julkaisee valokuvateoksen Antti Alanen, Marilyn alaston naamio, Marilyn Monroen elokuvat.
1982:  Antti Kari saa Eino Leino -tietokoneanimaatiostaan Mennyt manner Zagrebin festivaalien pääpalkinnon.
1983:  Jean-Marie Straub (1933-) ja Danièle Huillet (1936-) ohjaavat elokuvan Klassenverhältnisse - Luokkasuhteet Franz Kafkan romaanista Amerika.
1983:  Saksalainen Herbert von Achternbusch kuvaa teoksessaan Das Gespenst maan päälle palannutta Kristusta.  Filmi on Helmut Kohlin kauden elokuvapoliitikkojen maalitaulu.
1983:  David Hugh Jones ohjaa elokuvan Betrayal - Petos, jonka käsikirjoittaa Harold Pinter,
1983:  Martin Scorsese ohjaa elokuvan King of Comedy - Koomikkojen kuningas, jossa näyttelee USAn juutalainen Jerry Lewis (Joseph Levitch) (1926-).  Hän alkoi uransa laulajan Dean Martin kanssa.  Robert De Niro esittää amatöörikoomikkoa.
1983:  Ranskalainen Gilles Deleuze (1925-95) julkaisee elokuvateoriansa Cinéma 1, L'image-mouvement - Liikekuva ja 1985 Cinéma 2, L'image-temps - Aikakuva.  Hänen mielestään elokuva voi ajatella ajattelematonta.  Deleuze pitää taiteen ja viihteen erillään: väitteet luovuuden ja kaupallisuuden rajan katoamisesta heijastelevat kapitalismin häikäilemätöntä voitontavoittelun logiikkaa.  Nykyelokuvassa yhdysvaltalaista fasismia edustaa mekaanisiin aivoihin suunnattu propagandistinen toimintaelokuva, josta on tullut unohduksen, manipulaation ja vallankäytön väline.  Se ei koske ainoastaan elokuvaa ja televisiota, vaan kaikkea Hollywoodin ja Washingtonin tuottamaa elämää kieltävää ajattelua ja propagandaa.
1983:  Kanadassa perustetaan Telefilm, joka auttaa tuottamaan elokuvia televisioon.
1983:  Suomalainen Aki Kaurismäki (1957-) debytoi vapaasti sovitetulla elokuvallaan Rikos ja rangaistus, joka saa Jussin.  Hän ohjaa jatkossa muun muassa filmit Varjoja paratiisissa 1986, Hamlet liikemaailmassa 1987, Ariel 1988, Leningrad Cowboys Go America 1989, Tulitikkutehtaan tyttö 1990 ja Kauas pilvet karkaavat 1996.
1984:  Neuvostoliittolainen Aleksei German kuvaa teoksessaan Moi drug Ivan Lapshin - Ystäväni Ivan Lapshin pikkukaupungin poliisia 1930-luvulla.
1984:  Gruusialainen (georgialainen) Tengiz Abuladze (1924-94) näyttää filmissään Monanieba - Katumus kaupunginjohtajan, joka on Stalinin jäljittelijä.
1984:  Love Kirjat julkaisee teoksen Jean-Luc Godard, Elokuva Godardin mukaan.
1984:  Love Kirjat julkaisee teoksen Peter von Bagh, 10 Kymmenen elokuvaa.
1984:  Yhdysvaltalaisen ohjaajan Jim Jarmusch (1953-) elokuva Stranger Than Paradise - Muukalaisten paratiisi kuvaa Yhdysvaltojen yhteiskuntaa seisahtuneena, autiona ja harmaana.
1984:  John Huston (1906-87) ohjaa elokuvan Under the Volcano - Tulivuoren juurella Malcolm Lowryn (1909-57) romaanista.
1984:  Saksalaisen ohjaajan Wim Wenders (1945-) elokuva Paris, Texas saa Cannesin pääpalkinnon.
1984:  Italialainen Francesco Rosi ohjaa Carmenin (Bizet).
1984:  Kiinalainen Chen Kaige (1952-) kuvaa teoksessaan Huang tudi - Keltainen maa vuotta 1939, jolloin kommunistinen sotilas voittaa ihmisten luottamuksen.
1984:  Filippiiniläinen Lino Brocka (1940-91) ohjaa elokuvan Bayan ko - kapit sa patalim - Oma maani, jossa kirjapainotyöläinen sopii työnantajan kanssa, ettei liity ammattiyhdistykseen.  Vaimon synnytys johtaa sairaalamaksuihin ja työläisen rikokseen, jonka vuoksi hänet ammutaan.  Brocka joutuu tekojensa ja mielipiteidensä vuoksi pitkiksi ajoiksi vankilaan.
1984:  Helsingin Sanomat: Linda Hunt sai naissivuosasta Oscarin elokuvasta Rakkaus veitsenterällä.  Hän esitti elokuvassa miesvalokuvaajaa.
1984:  Kamera ja kasettinauhuri yhdistetään kameranauhuriksi - camcorder.
1984:  Suomessa tuotetaan 20 pitkää elokuvaa samoin vuonna 1986.
1984:  Saarijärven Elokuvakerho perustetaan.
1985:  Venäläinen Elem Klimov (1933-2003) ohjaa elokuvan Idi i smotri - Tule ja katso Suuren isänmaallisen sodan partisaaneista ja 14-vuotiaasta Fljora-pojasta, jonka pikkusiskot saksalaiset teurastivat ladon seinustalle pistimin.
1985:  Fernando Solanas tekee tangedian (tango ja tragedia) Tangos - l'Exil de Gardel.
1985:  Ranskalainen Claude Lanzman (1925-) ohjaa lähes kymmentuntisen keskitysleirielokuvan Shoah.
1985:  Italialaisen ohjaajan Nanni Moretti (1953-) elokuvassa La messa è finita - Messu on päättynyt papin käytös on ristiriidassa todellisuuden kanssa.
1985:  Australialainen lehtikuningas Rupert Murdoch (1931-) ostaa puolet yhtiöistä 20th Century Fox ja Fox TV.
1985:  Rock Hudson kuolee ja AIDS saa kasvot.
1985:  Presidentti Ronald Reagan vastaa New York Timesin toimittajalle kysymykseen Lähi-Idän sekavasta tilanteesta: "Poika, katsoin Rambon viime yönä.  Nyt tiedän mitä tehdä seuraavaksi".
1985:  Ohjaajat Hayao Miyazaki ja Isao Takahata sekä tuottaja Toshio Suzuki perustavat studion Ghibli kustannusyhtiön Tokuma Shoten yhteyteen.  Ghibli tuottaa pitkiä animaatioelokuvia.
1985:  Yhdysvaltalainen tietokoneanimaatiostudio Pixar perustetaan.  Disney-yhtiöt ostavat 2006 Pixarin.
1985:  Ensimmäinen kokonaan tietokoneella tehty elokuvan realistinen ihmishahmo on keskiaikainen ritari elokuvassa Young Sherlock Holmes.  Puolen minuutin kohtauksen tekeminen kesti puoli vuotta.
1985:  Rauni Mollbergin (1929-2007) ohjaama elokuva Tuntematon sotilas saa ensi-iltansa.
1985:  Aki Kaurismäen elokuvassa Calamari Union nuoret miehet matkaavat Kalliosta Eiraan.
1985:  Englannissa asuva Marjut Rimminen tekee aikuisten animaatioelokuvan I'm not a feminist, but... ja 1991 elokuvan The Stain.
1985:  Kaj Björkqvist väittelee Åbo Akademissa elokuva-aiheesta ja Vappu Viemerö 1986.
1985:  Helsingissä Forum avataan uusittuna seitsensalisena.
1985:  Kauniaisiin perustetaan Bio Grani.
1985:  Helsingissä avataan Kino Engel.
1986:  Kuuban elokuvakoulu EICTV perustetaan.
1986:  Elokuvakoulu École Nationale Supérieure des Métiers de l'Image et du Son La FEMIS aloittaa Ranskassa.
1986:  Korean Filmistudion elokuva Hong Gil Dong - Samuraininja valmistuu.
1986:  Kiinalainen Xie Jin (1923-) kuvaa poliittisessa melodraamassaan Fu rong zhen - Hibiskuskaupunki aikaa vuodesta 1963 neljän koplan jälkeisiin vuosiin.
1986:  Andrei Tarkovskin (1932-86) Ruotsissa ohjaama elokuva Offret - Uhri jää hänen viimeisekseen.
1986:  Saksalaisen ohjaajan Margarethe von Trotta (1942-) elokuva Rosa Luxemburg saa ensi-iltansa.  Luxemburg (1871-1919) kuvataan elokuvassa kokonaisena persoonallisuutena.
1986:  Ruotsalaisen ohjaajan Suzanne Osten (1944-) Bröderna Mozart - Mozartin veljekset on elokuva, jonka Olof Palme näki juuri ennen kuolemaansa.
1986:  Yhdysvaltalaisen ohjaajan David Lynch (1946-) elokuva Blue Velvet - Blue Velvet - ja sinisempi oli yö kuvaa yhdysvaltalaista pikkukaupunkia.  Keskiverto-Amerikan Hieronymus Bosch aloitti maalarina.
1986:  Oliver Stone (1946-) tekee elokuvan Salvador, Platoon - nuoret sotilaat ja 1988 Talk Radio.
1986:  Kanadalainen Denys Arcand (1941-) ohjaa filmin Le déclin de l'empire Américain - Amerikkalaisen imperiumin tuho, jossa ei ole juuri toimintaa.  Silti teos menestyy.
1986:  Jaakko Pakkasvirta (1934-) ohjaa elokuvan Linna Franz Kafkan romaanista.
1986:  Mikko Niskanen ohjaa Kalle Päätalon teksteihin perustuvan filmin Elämän vonkamies ja 1988 Nuoruuteni savotat.
1986:  Sodankylän elokuvafestivaalit Midnight Sun Film Festival alkavat.  Teatterin Lapinsuu lisäksi elokuvia näytetään Kitisenrannan koulun juhlasalissa ja koulun pihaan pystytetyssä sirkusteltassa.
1986:  Adams-Filmi, Kinosto ja Savoy Filmi yhdistyvät Finnkinoksi.
1986:  Suomessa hyväksytään perustuslain säätämisjärjestyksessä videolaki ja vaalien jälkeen 1987.
1987:  John Hustonin (1906-87) The Dead - Muistot perustuut James Joycen (1882-1941) teokseen Kuolleet.
1987:  James L Brooks (1940-) tekee elokuvan Broadcast News - Broadcast News - suora lähetys.
1987:  Armenialais-egyptiläinen Atom Egoyan (1960-) ohjaa Kanadassa filmin Family Viewing - Perhe joka hajosi.
1987:  Puolalaisen ohjaajan Krzysztof Kieslowski elokuvat Krotki film o zabijaniu - Lyhyt elokuva tappamisesta ja Krotki film o milosci - Lyhyt elokuva rakkaudesta 1988 ovat festivaalisuosikkeja.  Viimeksi mainittu elokuva saa Felixin.
1987:  Englantilaisen ohjaajan Richard Attenborough (1923-) elokuvassa Cry Freedom - Huuto vapaudelle aktivistia Steve Biko näytellyt Denzel Washington asetetaan Oscar-ehdokkaaksi.
1987:  Iranilainen Abbas Kiarostami (1940-) ohjaa trilogian Kahneh-ye doost kojast? - Ystävä hädässä, Zendegi edame darad - Ja elämä jatkuu 1992, jonka taustana on Pohjois-Iranin maanjäristys 1990, ja Zir-e darakhtan-e zeyton - Oliivipuiden katveessa 1994.
1987:  Malilainen Souleymane Cissé (1940-) kuvaa teoksessaan Yeelen - Valo isän ja pojan välistä taistelua.  Filmi palkitaan Cannesissa.  Cissé joutui uransa alkuvaiheessa vaikeuksiin: hänen elokuviaan sensuroitiin, ja hän virui jonkin aikaa vankilassa.
1987:  Ranskalaisen ohjaajan Maurice Pialat (1925-) teos Sous le soleil de Satan - Paholaisen auringon alla on ateistin elokuva papista, jota esittää Gérard Depardieu.
1987:  Kiinalaisen ohjaajan Zhang Yimou (1950-) (Chen Kaigen kuvaaja) esikoiselokuva Hong gao liang - Punainen pelto menestyy elokuvafestivaaleilla.  Se kuvaa 1920-30-lukujen talonpoikaiselämää.
1987:  Saksalainen Percy Adlon (1935-) ohjaa elokuvan Bagdad Cafe.
1987:  Aki Kaurismäki kuvaa Shakespeare-tulkinnassaan Hamlet liikemaailmassa kasinotaloutta.  Hamlet (Pirkka-Pekka Petelius) on näennäisesti huomaamatta johtokunnan kokouksen kasinohuumaa.
1987:  Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK perustetaan osaksi tekijänoikeusjärjestöä Kopiosto jakamaan tekijänoikeuskorvauksia muun muassa dokumentti- ja lyhytelokuvatuotantoon.
1988:  Eteläafrikkalaisen ohjaajan Oliver Schmitz elokuva Mapantsula on esityskiellossa 13 vuotta.  Se on tarina pikkurikollisesta, jonka salainen poliisi yrittää värvätä ilmiantajaksi.
1988:  Euroopan elokuva-akatemian Felix-palkintoja jaetaan ensimmäisen kerran.
1988:  Espanjalaisen ohjaajan Pedro Almodóvar (1951-) elokuva Mujeres al borde de un ataque de nervios - Naisia hermoromahduksen partaalla menestyy ja saa Felixejä.
1988:  Andrzej Wajda (1926-) ohjaa elokuvan Les Possédés - Riivatut.  Dostojevskin romaanin loppuluvut sovittaa Jean-Claude Carrière, Buñuel-käsikirjoittaja.
1988:  Puolalainen Krzysztof Kieslowski (1941-96) ohjaa 10-osaisen televisiosarjan Dekalog, 1-10 - Kymmenen käskyä.  Episodeista kaksi tulee elokuvateattereihin pidennettyinä versioina: Krótki film o zabijaniu - Lyhyt elokuva tappamisesta 1987 ja Krótki film o milósci - Lyhyt elokuva rakkaudesta.
1988:  Japanilaisen sarjakuvantekijän ja ohjaajan Katushiro Otomo (1954 -) mangan Akira tieteisanimaatio menestyy Yhdysvalloissa.
1988:  Japanissa tehdään 40. osa sentimentaalista elokuvaa Tora-san.  Sen päähenkilö on keski-ikäinen chaplinmaisesti kiertävä kauppias.
1988:  Englantilainen ohjaaja Stephen Frears (1941-) tekee elokuvan kirjeromaanista Pierre Choderlos de Laclos (1741-1803), Les liaisons dangereuses 1782 - Vaarallisia suhteita nimellä Dangerous liaisons - Valheet ja viettelijät sekä Milos Forman (1932-) 1989 nimellä Valmont.
1988:  Kanadalais-intialainen Deepa Mehta (1950-) ohjaa elokuvan Tuli, joka kertoo oikeudesta valintoihin.  Valtalehdistö ristii sen lesboelokuvaksi, sillä naistähdet suutelevat toisiaan.  Tulen naiset on nimetty hindulaisen jumaltaruston avainhahmoiksi Sita ja Radha.  Sitaa näyttelee hindu ja Radhaa militantti marxilainen kansalaisaktivisti, parlamentin jäsen ja muslimi Shabana Azmi.  Hindunaisen kunniaa "puolustavat" puolifasistisen Shiv Sena -järjestön naisaktivistit hyökkäilevät Tulta esittäneisiin teattereihin ja karkoittavat katsojat.  Äärioikeistolaiset hindut kieltävät elokuvia.
1988:  Italialainen Giuseppe Tornatore (1956-) kuvaa elokuvassaan Cinema Paradiso pienen kylän elokuvateatteria ja sen hoitajaa, jota esittää Philippe Noiret.
1988:  Tshekkoslovakialainen Jan Shvankmajer (1934-) tekee animaation Neko z Alenky - Liisa ihmemaassa ja 1990 Konec stalinismu v Cechách - Stalinismin loppu Bohemiassa.
1988:  Timo Linnasalo (1945-) ohjaa elokuvan Eros ja Psykhe Eeva-Liisa Mannerin teoksesta.
1988:  Jukka Sihvonen julkaisee kirjan Liekehtivät nalleverhot. Esseitä televisio- ja elokuvakasvatuksesta.  Siinä hän tulkitsee Howard Hawksin elokuvien Rakas, minä nuorrun ja Hatari! olevan lastenelokuvaa puhtaimmillaan.
1989-98:  Jean-Luc Godard tekee Histoire(s) du cinéma - Elokuvan historia(t).  Hän sanoo, että tarvittiin yksi tai kaksi maailmansotaa ennen kuin elokuvan lapsuus pervertoitui... ja televisiosta tuli se pateettinen ja tyhjänpäiväinen aikuinen kuin mitä se on.
1989:  Yhdysvaltalaisen ohjaajan Spike Lee (1957-) elokuva Do the Right Thing - Do the Right Thing - kuuma päivä kuvaa mustien ja yhdysvaltainitalialaisten suhteita.
1989:  Oliver Stonen sodanvastainen filmi Born on the Fourth of July - Syntynyt 4. heinäkuuta on hänen Vietnam-trilogiansa toinen osa.
1989:  Sundance-festivaaleilla esitetään yhdysvaltalaisen ohjaajan Steven Soderbergh (1963-) elokuva sex, lies and videotape - seksiä, valheita ja videonauhaa.  Se saa Cannesin pääpalkinnon.
1989:  Englantilaisen ohjaajan Peter Greenaway (1942-) elokuva The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover - Kokki, varas, vaimo ja rakastaja kuvaa thatcherilaista ahneutta ja vulgaarisuutta.
1989:  Englantilainen Nick Park (1958-) valmistaa ensimmäisen Wallace ja Gromit -savianimaationsa A Grand Day Out - Juustoa puuttuu/Suurenmoinen huviretki.  Seuraavat humoristiset animaatiot ovat Wrong Trousers - Väärät housut 1993 ja Close Shave - Läheltä piti 1995.
1989-98:  Intiassa tuotetaan keskimäärin 787 elokuvaa vuodessa, kun USAssa valmistuu 591 elokuvaa.  Eräiden maiden tuotanto: Japani 255, Filippiinit 160, Ranska 148, Kiina 127, Venäjä 124, Etelä-Korea 73, Thaimaa 73 ja Englanti 67.
1989:  Moskovan Muzei Kino - Elokuvamuseo perustetaan.  Ensimmäinen museo perustettiin 1920-luvun lopussa, mutta se lakkautettiin 1932, ja kerätty aineisto hajosi eri puolille.  Museo aiotaan sulkea 2005, ja kokoelmat siirtyisivät Mosfilmin museolle.
1989:  Mabuse julkaisee teoksen Andrei Tarkovski, Martyrologia (Kotimaassa), Päiväkirjat 1970-1981.
1989:  Sony ostaa Columbian.
1989:  Mika Kaurismäki ohjaa filmin Paperitähti.
1989:  Mika Kaurismäki kertoo, että elokuva Cha Cha Cha tehdään, jotta Matti Pellonpään (1951-95) hampaat saadaan korjattua kuntoon.
1989:  Lauri Törhönen kuvaa kasinohuumaista juppihörhöilyä elokuvassaan Insiders, jossa kiteytyy monella tavalla rahastuksen henki.
1989-95:  AVEKin ja Suomen elokuvasäätiön yhteinen täydennyskoulutusprojekti toimii.
1990-luvun alku:  Nigeriassa joukko viihteestä kiinnostuneita ihmisiä tarttuu kameraan ja kuvaa ensimmäisen täysin nigerialaisin voimin tuotetun elokuvan Living in bondage.  Nigerialaiset kirjoittavat, ohjaavat ja näyttelevät tarinansa itse.  Elokuvan levitys tapahtuu pääasiassa katujen varsilla.
1990-luku:  Suomen elokuvateattereissa erilaiset dolby stereo -tekniikat yleistyvät.  Niiden jälkeen ulkomaisiin teattereihin tulee THX, joka on Lucasfilmin kehittämä kuvan- ja äänentoistolaitteiden laatuluokitus.
1990:  Tunisian yliopiston elokuvatieteen professori ja Afrikan elokuvan asiantuntija Férid Boughedir (1944-) ohjaa elokuvan Halfaouine - Veden poika.  Ranska tuki elokuvaa, joka on Tunisian lisäksi suosittu Marokossa ja Algeriassa.
1990:  Burkinafasolainen Idrissa Quèdraogo ohjaa elokuvan Tilai - Niin sanoo laki, joka palaa vanhaan suulliseen perinteeseen.
1990:  Uusiseelantilainen Jane Campion (1954-) tekee kirjailijan Janet Frame omaelämäkertaan perustuvan filmin An Angel at my Table - Enkelin kosketus.
1990:  Kevin Costner saa elokuvastaan Dances With the Wolves - Tanssii susien kanssa Oscareita.
1990:  Michael Caton-Jonesin sotaelokuva Memphis Belle perustuu William Wylerin dokumenttiin, joka kertoo erään lentävän linnoituksen miehistön viimeisestä pommituslennosta Euroopassa.  Filmi ei saa Pentagonin tukea.
1990:  Kameran ohjaukseen ja piirrettyjen kuvien käsittelyyn käytetään tietokonetta elokuvassa Bernard ja Bianca Australiassa.
1990:  Elokuva Home Alone - Yksin kotona maksaa 18 miljoonaa dollaria, tuottaa USAssa 280 miljoonaa, ulkomailla 200 miljoonaa ja videolla 250 miljoonaa.  Menestyselokuvat poikivat järjettömän määrän jatko-osia ja uudelleenfilmatisointeja.
1990:  MCA/Universal siirtyy Matsushitan haltuun.
1990:  Matti Ijäs (1950-) ohjaa Räpsyn ja Dollyn.
1990:  Espoo Ciné -festivaali aloittaa Tapiolan kulttuurikeskuksessa.
1990-2000:  Suomalainen kauhu- ja kulttielokuvalehti Gorehound ilmestyy.  Se vaihtaa nimekseen Hohto, joka ilmestyy 2001-04.
1991:  Clint Eastwoodin (1930-) Unforgiven - Armoton on pelkistetty western.
1991:  Oliver Stonen (1946-) JFK - JFK - avoin tapaus pohtii John F Kennedyn salamurhaa.
1991:  Yhdysvaltalaisessa elokuvassa Terminator 2: The Judgement Day - Terminator 2: Tuomion päivä on käytetty tietokoneanimaatiota, joka hämmästyttää katsojia.
1991:  Islantilaisen ohjaajan Fridhrik Thor Fridhriksson (1953-) Börn náttúrunnar - Luonnonlapset kuvaa kahta vanhaa ihmistä.
1991:  Virolainen Priit Pärni (1946-) tekee animaation Hotel E - Hotelli E, joka tiivistää kansallisia kokemuksia.
1991:  Ranskassa tehdään 156 pitkää elokuvaa, elokuvateattereita on 4531 ja elokuvalippuja myydään 117 miljoonaa.  Luvut ovat länsimaista suurimmat USAn jälkeen.
1991:  Kun tutkitaan 22 maan kymmenen eniten tuottanutta elokuvaa, niin huomataan, että niiden joukossa ei Hollannissa, Argentiinassa, Brasiliassa, Egyptissä, Itävallassa, Kreikassa, Puolassa, Sveitsissä, Unkarissa ja Englannissa ole yhtään kotimaista elokuvaa.  Yksi kotimainen elokuva on Chilessä, Espanjassa, Islannissa, Ruotsissa, Saksassa ja Tanskassa.  Kaksi tai useampia on Italiassa (5), Japanissa (6), Malesiassa (7), Meksikossa (4), Ranskassa (2) ja Suomessa (2).
1992:  Dolby Digital tulee käyttöön.
1992:  Intialainen dokumenttiohjaaja Anand Patwardhan (1950-) käsittelee elokuvassaan In the Name of God - Jumalan nimessä pohjoisintialaisen Ayodhyan moskeijan tuhoamista.  Elokuvassa paikallinen hindupappi puolustaa uskontojen rauhanomaista rinnakkaiseloa.  Elokuvan julkaisun jälkeen hänet erotetaan ja lopuksi murhataan.  Äärioikeistolaisten hindujen uhkailut saavat 2005 New Yorkin luonnonhistoriallisen museon peruuttamaan filmin esityksen.  Patwardhan arvostelee teoksessaan War and Peace - Sota ja rauha 2002 ydinasenationalismia.  Pakistanin televisio esittää sen useassa osassa.  Intiassa filmi pääsee kaupalliseen elokuvateatterilevitykseen oikeustaistelun jälkeen 2005.
1992:  Iranilainen Abbas Kiarostami kuvaa maalaiselämää elokuvissaan Zendegi va digar hich - Ja elämä jatkuu sekä Zir e darakhtan e zeyton - Oliivipuiden katveessa 1994.
1992:  Vietnamilainen Tran Anh Hung (1962-) ohjaa elokuvan Mui du du xanh - Vihreän papaijan tuoksu.
1992:  Yhdysvaltalaisen Quentin Tarantinon (1963-) elokuva Reservoir Dogs esitetään Sundance-festivaaleilla.
1992:  Kenny Ortega (1950-) ohjaa filmin Newsies.
1992:  Yhdysvaltalaisessa kauhuelokuvassa The Lawnmower Man - Ruohonleikkaaja käytetään ensimmäistä kertaa näyttävästi tietokoneella toteutettuja animaatiojaksoja.
1992:  Espanjan Ingmar Bergman Carlos Saura taltioi laulu- ja tanssiesityksiä elokuvissaan Sevillanas, 1995 Flamenco ja 1998 Tango.
1992:  Saksan kymmenestä eniten tuottavasta elokuvasta yhdeksän on yhdysvaltalaisia.
1992:  Veikko Aaltosen (1955-) Tuhlaajapoika ja Isä meidän 1993 kuvaavat sadomasokismia ja insestiä.
1992-96:  Prahassa oppinsa saanut nukkeanimaation tekijä Katariina Lillqvist (1963-) tekee Franz Kafka -trilogian tämän novelleista.
1993:  Palestiinalainen Gazan pakolaisleirillä syntynyt Rashid Masharawi (1962-) ohjaa filmin Hatta ishaar akhar.
1993:  Norsunluurannikkolainen elokuva Au nom Christ - Kristuksen nimeen voittaa afrikkalaisen elokuvan festivaaleilla Fespaco pääpalkinnon.
1993:  Yhdysvaltalainen Oliver Stone esittää elokuvassaan Heaven & Earth - Taivas ja maa vietnamilaisen siviiliväestön kärsimyksen sodan aikana.
1993:  Krzysztof Kieslowski (1941-96) ohjaa ranskalaisen trilogian Trois couleurs: Bleu - Kolme väriä: sininen, Trois couleurs: Blanc - Kolme väriä: valkoinen ja Trois couleurs: Rouge - Kolme väriä: punainen 1994.
1993:  Kiinalaisen ohjaajan Chen Kaige (1952-) elokuva Bawang bieji - Jäähyväiset jalkavaimolle saa Cannesin pääpalkinnon.
1993:  Taiwanilainen Ang Lee (1954-) käsittelee teoksessaan Hsi yen - Hääjuhla homoseksualismia.  Taiwanilainen aviopari saapuu New Yorkiin poikansa valehäihin.
1993:  Uusiseelantilaisen ohjaajan Jane Campion (1954-) elokuva The Piano - Piano saa Cannesin pääpalkinnon ja Oscareita.
1993:  Steven Spielbergin (1946-) Jurassic Park saa ensi-iltansa Helsingissä valmistumisvuonnaan.  Tehosteet ja trikit ovat taitavia.  Valikoima dinosauruksia on tehty tietokoneella.
1993:  Ruotsinsaamelainen Paul-Anders Simma (1959-) tekee dokumentin Vashi eatnamat - Vihan maat, joka kertoo kaupunkilaisten ja porosaamelaisten konfliktista.  Porot tulevat kesälaitumille vaeltaessaan ruokailemaan Hammerfestin kaduille ja kukkapenkkeihin.
1993:  Veikko Aaltosen Isä meidän saa Jusseja.
1993:  Markku Pölönen (1957-) ohjaa Onnen maan.
1993:  Suomen elokuvasäätiö rahoittaa animaatioprojektin, jolla kahdeksan tekijää 55 hakijasta valitaan tekemään elokuvansa.
1994:  Uusiseelantilaisen ohjaajan Lee Tamahor (1950-) elokuva Once Were Warriors - Kerran sotureita menestyy myös kotimaansa ulkopuolella.
1994:  Intialainen Shekhar Kapur (1945-) ohjaa filmin Bandit Queen, joka kertoo rosvopäälliköksi ryhtyneestä Phoolan Devistä, kostosta ja väkivallasta.
1994:  Egyptissä syntynyt kanadalainen Atom Egoyan (1960-) ohjaa elokuvan Exotica.
1994:  Marokkolainen Mohamed Abderrahman Tazi (1942-) käsittelee moniavioisuutta teoksessaan A la recherche du mari de ma femme.
1994:  Yhdysvaltalaisen ohjaajan Robert Zemeckis (1952-) elokuvassa Forrest Gump päähenkilö liitetään sähköisellä kuvankäsittelyllä vanhoihin uutisfilmeihin.  Forrest Gump saa Oscareita.
1994:  Ron Howard (1954-) ohjaa filmin The Paper.
1994:  Juutalainen ohjaaja Stephen Spielberg (1946-) ohjaa elokuvan Schindlerin lista.  Holokaustia ei voi dramatisoida vakuuttavalla tavalla.
1994:  Eteläafrikkalainen William Kentridge (1955-) tiivistää animaatioon Felix in Exile väistyvää apartheidia.
1994:  Etelä-Afrikan filmiteollisuus kansallistetaan.
1994:  Thaimaassa järjestetään ensimmäiset elokuvafestivaalit.
1994 alkaen:  Finnkino kuuluu Rautakirjaan.  Sanoma myy 2011 Finnkinon ruotsalaiselle Ratos-pääomasijoitusyhtiölle.
1995:  Kamerunilainen ohjaaja Bassek Ba Kobhio (1957-) perustaa oman levitysorganisaation Ecrans Noirs - Mustat valkokankaat Kameruniin.  Hän laajentaa sitä Gaboniin, Kongoon ja Keski-Afrikkaan.  Uusin kohde on Tsad.  Ecrans Noirs järjestää kerran kuussa televisioon afrikkalaisen elokuvaillan.
1995:  Afrikassa ei ole filmilaboratorioita eikä levitysyhtiöitä Etelä-Afrikkaa lukuunottamatta.  Kamerunissa on 13 miljoonaa asukasta, mutta vain 26 elokuvasalia.  15 miljoonan Mosambikissa saleja on 16.  Elokuvayleisö kokoontuu tavallisesti tähtitaivaan alle eväiden kanssa katsomaan elokuvaa.
1995:  Ranskalaisen ohjaajan Mathieu Kassovitz (1967-) elokuva La Haine - Viha on saanut kiitosta festivaaleilla ja Cannesin parhaan ohjauksen palkinnon sekä Felixin.
1995:  Disney tuottaa Pixar-yhtiön kanssa maailman ensimmäisen pitkän tietokoneanimaation Toy Story - Toy Story - leluelämää.
1995:  Euroopan Unionin Media-ohjelmaan kuuluva Cartoon järjestää alan teollisuuden eurooppalaisen yhteisrahoitustapahtuman Cartoon Forum Turussa.  Suomen ensimmäinen animaatiokoulu aloittaa Turussa.
1995:  Otavan Antti Alasen tekemä MMM-Elokuvaopas sisältää tuhat elokuvaklassikkoa, joiden joukossa on kymmenen suomalaista: 1923 Nummisuutarit, 1937 Juha, 1948 Ihmiset suviyössä, 1952 Valkoinen peura, 1955 Tuntematon sotilas, 1960 Komissario Palmun erehdys, 1972 Kahdeksan surmanluotia, 1982 Arvottomat, 1986 Varjoja paratiisissa ja 1993 Onnen maa.  Uusi laitos ilmestyy 2005.
1996:  Tanskalainen Lars von Trier (1956-) ohjaa teoksen Breaking the Waves - Aallonmurtaja.
1996:  Edward Zwickin (1952-) elokuva Courage Under Fire - Tulikokeessa kertaa Operaatio Aavikkomyrskyn aikaisia tapahtumia.  Filmi ei saa Pentagonin tukea.
1996:  Intialaisen ohjaajan Prakash Jha (1952-) filmissä Bilaspurin naiset kuvataan kylän miesvaltaisen yhteisön päätöksentekoa.
1996:  Lähes 90 prosenttia kaikista elokuvista valotetaan Kodak-filmille.
1996:  Aki Kaurismäen Kauas pilvet karkaavat saa Jusseja.  Elokuvan näkee yli 50 000 suomalaista, mutta se saa ulkomailla noin 450 000 katsojaa.  Se ja Mies vailla menneisyyttä 2002 kuvaavat proletariaattia.
1996:  Centre Culturel Francais & Love Kirjat julkaisevat teoksen Henri Langlois, Kolmesataa vuotta elokuvaa.
1997:  Kotikatselussa tapahtuu DVDn läpimurto.
1997:  Malilaisen elokuvaohjaajan Cheikh Omar Cissoko (1945-) elokuvan La Genèse kuvaukset saadaan tehtyä.  Leikkaukseen ja muuhun kuvausten jälkeiseen työhön varattu Euroopan unionin rahoitus viipyy puolitoista vuotta, ja elokuva valmistuu 1999.
1997:  Venäläinen Aleksandr Sokurov (1951-) kuvaa teoksessaan Mat i syn - Äiti ja poika heidän yhteyttään.
1997:  Ruotsalainen elokuvalehti Chaplin lakkaa ilmestymästä.
1997:  Ohjaaja ja näyttelijä Timo Vuorensola (1979-) ohjaa Samuli Torssosen Star Wreck-sarjan Star Wreck V: Lost Contact ja 2005 Star Wreck: In the Pirkinning.
1997:  Harto Hännisen Kinosaurus - elokuvafriikin vuosisata ilmestyy.
1998:  Gary Rossin (1956-) elokuvassa Pleasantville - Onnellisten kaupunki vanhat hyvät ajat esitetään mustavalkoisina.
1998:  Terrence Malickin (1943-) The Thin Red Line - Veteen piirretty viiva kuva Guadalcanalin taistelua.  Sodan vastaisuus häviää rintamajännitykseen.  Filmi ei saa Pentagonin tukea.
1998:  Pohjoismaiden johtava elokuvahistorioitsija Peter von Bagh julkaisee Elokuvan historiansa uudistettuna, laajennettuna ja muokattuna laitoksena.  Hän kiteyttää Keskipäivän aaveesta: "Tuntuu, että kaikki suuri on jo tehty, elämä eletty, vain jäljitelmät ja sitaatit enää mahdollisia".
1998:  Kreikassa Thessalonikissa aletaan järjestää dokumenttifestivaaleja.
1998:  Elokuvakriitikko ja -opettaja Robin Wood (1931-2009) pitää pääteoksenaan kirjaa Sexual Politics and Narrative Film: Hollywood and Beyond.
1998:  Helsingissä avataan kymmenen teatterisalin multiplex Kinopalatsi.  Siellä on jyrkästi nousevat katsomot ja THX-järjestelmä.
1998:  EU-maiden katsotuimmista 15 elokuvasta 10 ensimmäistä on yhdysvaltalaisia, kolme ranskalaisia, yksi italialainen ja yksi englantilainen elokuva.  Näistä ensimmäisellä oli lähes 85 miljoonaa katsojaa ja viimeisellä runsas 5 miljoonaa katsojaa.
1998-2002:  Japanissa USAn osuus kymmenestä parhaasta tuontielokuvasta on kahdeksan tai yhdeksän (Kinema Jumpo).
1998:  Suomalainen käy keskimäärin runsaan kerran vuodessa elokuvissa, mutta vain puolet suomalaisista käy elokuvissa.  Alle 25-vuotiaista 2/3 on käynyt alokuvissa viime puolen vuoden aikana.  Yli 60-vuotiaista noin kuudesosa käy elokuvissa.  Miehistä 60 prosenttia ei ollut käynyt elokuvissa viime puolen vuoden aikana.
1999:  Korean Demokraattisen Kansantasavallan KDKT Filmistudio tuottaa kaksiosaisen elokuvan Rakkauden maa.
1999:  Afrikkalaisen elokuvan festivaalien Fespaco voittaja on kongolaisen (entinen Zaire) Mwenze Ngangura elokuva Pièces d'identité - Henkilöllisyystodistukset.
1999:  Yhdysvaltalainen Michael Mann (1943-) ohjaa filmin Insider.
1999:  Suomalaisen elokuvaohjaajan Aki Kaurismäki mykkäelokuva Juhani Ahon Juha tulee elokuvateattereihin.  Ensi-iltansa saa 12 pitkää kotimaista elokuvaa ja liki yhtä monta puolipitkää tai dokumenttielokuvaa.
1999:  Turun animaatiokoulusta valmistunut Kaisa Penttilä (1975-) saa Risto Jarvan palkinnon elokuvastaan Liemessä.
1999:  Turussa Suomi-Venäjä-Seuran elokuvaosasto Mahorkka ja Siansorkka aloittaa.
1999:  Suomen elokuvakontaktilla on yli 2000 esitystä, joissa on noin 130 000 katsojaa.  Esityksistä 85 prosenttia on tarkoitettu lapsille.  Yhdistyksellä on 650 elokuvaa, joista suurin osa on kotimaisia.
1999:  Keskusjärjestöön Suomen Audiovisuaalisen Alan Tuottajat SATU kuuluu 120 yritystä, joita ovat myös mainoselokuva- ja multimediayritykset.  Suomen elokuvatuottajien keskusliittoon kuuluu noin 40 yhtiötä.
1999:  Suomessa on 364 elokuvateatteria ja -salia, kun 1955 oli 583 elokuvateatteria.  Maamme kunnista 60 prosentissa ei ole elokuvateatteria.  Avataan 14-salinen Tennispalatsi Helsingissä.
2000-luvun alku:  Yhdysvaltalaisten elokuvien osuus Euroopassa on noin 85 prosenttia tuloista.
2000:  Iranilainen Samira Makhmalbaf (1980-) ohjaa elokuvan Takhté siah - Liitutaulut.  Pakolaisopettajat vaeltavat liitutauluineen Iranin ja Irakin välisellä raja-alueella etsimässä oppilaita.
2000:  Israelilainen Amos Gitai (entinen Weintraub) (1950-) esittää elokuvassaan Kippur vuoden 1973 Yom Kippur-juhlaa, jolloin Egyptin ja Syyrian joukot hyökkäävät Israeliin.  Gitai teki yhteiskunnallisia ja sotadokumentteja, joita sensuroitiin Israelin televisiossa, ja muutti välillä Pariisiin.  Kippur on saanut vaikutteita Samuel Fullerilta.
2000:  Curtis Hanson (1945-) ohjaa Michael Chabonin (1963-) romaanin Wonder Boys.
2000:  Kanadalainen Mary Harron (1953-) ohjaa Bret Easton Ellisin (1964-) romaanin American Psycho - Amerikan psyko.
2000:  Jonathan Mostow (1961-) kirjoittaa historiaa uusiksi II maailmansodan filmissä U-571.  Yhdysvaltalainen sukellusveneen miehistö kohtaa Atlantilla hylätyn saksalaisen sukellusveneen.  Aluksessa on Enigma-koodauslaite, jonka salakielen he murtavat, mutta todellisuudessa Enigman koodauksen ratkaisivat englantilaiset.
2000:  Markku Pölönen (1957-) ohjaa elokuvan Badding Rauli Badding Somerjoen elämästä.
2000:  Helsingissä avataan Taideteollisen korkeakoulun TaiK Lume-keskus, jossa medialaboratorio sekä elokuva- ja lavastustaiteiden laitokset saavat tilat.  Lume on audiovisuaalisen alan koulutus-, tutkimus- ja tuotantokeskus, joka yhdistää elokuvan, television, uuden median ja lavastustaiteen alueet.  Digitaalisen televisiostudion lisäksi Lumeessa on elokuvastudio vesialtaineen, äänimaa eli miksaamo ja jälkiäänittämö sekä studioteatteri lavastusta varten.  Käytössä on 400-paikkainen auditorio, 89-paikkainen Kino Marilyn ja 28-paikkainen Kino Bunuel.
2000:  Suomessa elokuvatyöntekijät ryhtyvät lakkoon.  Työehtokiista koskee palkkoja ja tekijänoikeusmääräyksiä.  Lakko ei koske yhtiöitä YLE, MTV3 eikä Nelonen, vaan muiden yhtiöiden tuottamia televisio-ohjelmia, elokuvia ja mainoksia.
2000:  Federal Trade Comission - Yhdysvaltain kauppatoimikunta sanoo selvityksessään, että Hollywood markkinoi hyökkäävästi ja läpitunkevasti lapsille elokuvia, musiikkia ja tietokonepelejä, jotka sisältävät väkivaltaa.  Myös kiellettyjä tuotteita tarjotaan lapsille.  Väkivaltaviihteen mainoksia sijoitetaan lasten julkaisuihin ja televisio-ohjelmiin.
2000:  Digital Film Finland aloittaa toimintansa Helsingissä.  Se tarjoaa digitaalisia jälkituotantopalveluita.
2001:  John Mooren (1970-) elokuva Behind Enemy Lines - Vihollisen keskellä tapahtuu Bosniassa.  Filmi turvautuu perusteluun, että demokratian vastaiset (?, HaKa) komennot olivat mukana kansanmurhassa, mikä oikeuttaa USAn sotilaallisen väliintulon.
2001:  Syyskuun tapahtumien jälkeen Hollywoodin tajunnantuotantoteollisuus on suunnattu vallanhaltijoiden puolelle.
2001:  Ensimmäinen kokonaan tietokoneella tehty realistisia ihmishahmoja käyttävä elokuva on Final Fantasy.
2001:  Englannin elokuvasensuuri leikkaa enemmän seksikohtauksia elokuvista ja videonauhoista kuin 2000.
2001:  Lontoossa suljetaan LUX Cinema, mutta se avataan myöhemmin linjaltaan kaupallisempana.
2001:  Ranskassa Michel de Montaigne -yliopiston elokuvakerho Cinétic perustetaan.
2001:  Konnevedellä Pyhälahden kylässä Navettakino näyttää ensimmäisen elokuvansa tilanomistajan Eino Tuhkanen navetassa.  Eemeli Mölsä (1988-) löysi 2000 Konneveden kotiseutumuseon varastosta ruosteisen elokuvaprojektorin Zeiss Ikon Ernon IV, jonka kunnosti Matti Kakon (1990-) ja Tuhkasen kanssa.  Aluksi hiekkalattialla ovat Pyhälahden lakkautetun kansakoulun puutuolit, sitten betonilattialla Finnkinon vanhan Porin teatterin penkit.  Dolby-Surround hankitaan 2007.
2001:  Suomessa elokuvanäyttelijöiden 14 kuukautta kestänyt lakko päättyy.
2001:  Suomessa laki kuvaohjelmien tarkastuksesta tulee voimaan.  Kuvaohjelmaa ei saa hyväksyä 18 vuotta nuoremmille, jos se vaikuttaa haitallisesti lasten kehitykseen.
2001-04:  Suomalainen kulttielokuvalehti Hohto ilmestyy.  Se alkaa keskittyä valtavirtaelokuviin.
2001:  Mervi Pantin pääkirjoitus Lähikuva-lehdessä: "Käsissänne oleva teematon numero sopii hyvin audiovisuaalisen kulttuurin tutkimuksen moninaisuuden mannekiiniksi".  Turun yliopistossa ilmeisesti tutkitaan kaikkea, mutta saadaan tuskin mitään tutkimustuloksia.  Kaupunkilegendan mukaan Mervi Pantti on todennut, että elokuvien katsominen häiritsee niiden tutkimista.
2001:  Suomessa elokuvien sensuuri päättyy, kun kuvaohjelmien tarkastuslaki tulee voimaan 1.1.
2002:  Intialaisen dokumenttiohjaajan Anand Patwardhan (1950-) pitkä dokumentti War and Peace - Sota ja rauha joutuu sensuuriin sodanvastaisuutensa vuoksi.  Intian naisten yhteiskunnallista asemaa käsittelevät poliittiset dokumentit ovat kotimaassaan sensuroituja.
2002:  Kanadalaisen kansallisuudeltaan armenialaisen elokuvaohjaajan Atom Egojan (1960-) elokuva Ararat esitetään Moskovan kansainvälisillä elokuvajuhlilla.  Elokuva lähtee kaupalliseen levitykseen ympäri Venäjää.  Elokuvaan suuttuneet turkkilaiset kiistävät historialliset tosiasiat 1915 ja pitävät elokuvaa valheisiin perustuvana ja turkkilaisten omanarvontuntoa loukkaavana.
2002:  New Yorkissa järjestetään ensimmäinen Tribeca International Film Festival.
2002:  Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki palkitaan Cannesin Grand Prix -palkinnolla elokuvastaan Mies vailla menneisyyttä.  Kansainvälinen elokuvakriitikkojen liitto valitsee sen vuoden parhaaksi, ja se saa FIPRESCI-palkinnon San Sebastianissa.  Suomen elokuvatuottajain keskusliitto myöntää hänelle Vuoden Elokuvatuottaja 2002 -palkinnon.  Tasavallan presidentti Tarja Halonen pitää elokuvaa maailman parhaana.
2002:  Suomessa elokuvissa kävi 7,7 miljoonaa ihmistä.  Edellisen kerran käytiin 1983 yhtä paljon elokuvissa.
2002:  Helsingin Kinopalatsi aloittaa digitaaliset elokuvaesitykset ensimmäisenä Suomessa.  Elokuva on digitaalisesti kuvattu George Lucasin Star Wars Episode II - Tähtien sota II osa.  Parin tunnin elokuva vie tilaa noin 60 gigatavua nauhalla tai DVD-levyllä, jotka syötetään palvelintietokoneeseen.  Lampun edessä on mikroskooppisen pienistä peileistä muodostuva hila, jonka tila muuttuu palvelimen kuvasignaalin mukaan.  Yhdysvaltalainen digiprojektori ei kykene näyttämään suomenkielisiä tekstityksiä.  Muu yhdysvaltalainen tuotanto ei tue eurooppalaista palvelinta, joten digiesitykset loppuvat parin kuukauden kuluttua vuokralaitteiden palauttamiseen.
2003:  Albaniassa pidetään Tiranan kansainväliset elokuvajuhlat TIFF ensimmäisen kerran.
2003:  Afganistanilainen Siddiq Barmak (1962-) ohjaa elokuvan Osama, jota sanotaan uuden Afganistanin ensimmäiseksi elokuvaksi.
2003:  Intialaisen Rakesh Sharman elokuva Final Solution tarkastelee Gujaratin muslimien joukkomurhaa.  Pitkän ajan kuluttua sille myönnetään julkisen esittämisen sensuuritodistus.  Elokuva kestää 3,5 tuntia.  Se kiertää USAn yliopistokampuksilla.
2003:  Egyptin sensuuriviranomaiset kieltävät elokuvan Matrix Reloaded uskonnollisista ja sosiaalisista syistä.  Aikaisemmin on kielletty Muumio ja Egyptin prinssi.  Paholaisen asianajaja ehti muutamaksi päiväksi valkokankaille, mutta vedettiin ohjelmistosta.
2003:  Iranilaisen ohjaajan Babak Payami (1966-) viimeistelyä vailla oleva filmikopio Sokoote beine do fekr - Hiljaisuus kahden ajatuksen välillä takavarikoidaan ja ohjaaja pidätetään perusteitta.  Uskonnolliset hallitsijat pitävät aihetta iranilaisten ja muslimien arvoa loukkaavana.
2003:  Dokumentti The Yes Men esittelee ryhmän jäsenten tempauksia.  Heitä oli 2001 Tampereella esittelemässä työnantajien seminaarille Maailman kauppajärjestön World Trade Organization WTO nimissä työnantajille tarkoitettua teknopukua.  Helsingin Sanomat ja Aamulehti menivät lankaan.  Kullanvärisessä puvussa oli jättiläispeniskotelo, jonka monitori kertoi pomolle, mitä alaiset puuhailevat.
2003:  Maailman noin 130 000 elokuvasalista vain alle 150 on digitaalisia.  Yhteistä standardia ei ole.  Elokuva voidaan vastaanottaa satelliitista lautasantennilla, laajakaistaverkosta tai lataamalla DVD-levyltä palvelimeen.  Eniten käytetään Texas Instrumentsin digitaalista projektoria, joka käyttää Digital Light Processing DLP -teknologiaa.
2003:  Jarmo Lampelan (1964-) Eilassa lopputilin saava siivooja käy taisteluun työpaikkansa puolesta.  Tosielämästä kertovan filmin taustalta löytyy kiista Engelin siivoojien irtisanomisista 1997.
2003:  Johanna Vuoksenmaan (1965-) Nousukaudessa raha on pelimerkki, joka heittää kaiken nähneet menestyjät elämysmatkalle Helsingin Jakomäkeen.  Peter von Bagh huomauttaa: "Kun arvoja ei ole, tyhjää pystytään myymään täytenä tavarana".
2003:  Arvo Tuomisen (1950-) ohjaama dokumentti Mannerheim ja Pietari voittaa ensimmäisen palkinnon elokuvafestivaalin Valkoiset yöt dokumenttisarjassa.
2003:  Suomessa on enää noin 30 elokuvakerhoa.
2003:  Suomessa alkaa ilmestyä verkkolehti Elitisti.
2004:  Argentiinalainen Fernando E Solanas (1936-) tekee elokuvan Memoria del saqueo - Social Genocide - Argentiinan ryöstö.  Se esittä uusliberalistisen talouspolitiikan tulokset.
2004:  Irlantilainen Bernie Dwyer (1941-2002) ja kuubalainen Roberto Ruiz Rebo ohjaavat elokuvan Mission against Terror.  Se kertoo viidestä kuubalaisesta, jotka tuomittiin 2001 Floridassa liioiteltuihin vankeusrangaistuksiin.  Viisikko muodosti vakoilurenkaan ytimen, joka soluttautui äärioikeistolaisiin anticastrolaisiin järjestöihin Floridassa varoittaakseen Kuubaa Miamin mafian terrorihyökkäyksiltä.
2004:  Senegalilainen Sembene Ousmane (1923-2007) puhuu elokuvassaan Moolaadé - Suojelus naisten ympärileikkauksesta.  Elokuvassa muun muassa poltetaan radiot roviolla, kun radio paljastaa, ettei ympärileikkaus ole islamin seuraus.
2004:  Thaimaalaisen ohjaajan Apichatpong Weerasethakul (1970-) elokuva Tropical Malady palkitaan Cannesissa.
2004:  Mel Gibsonin (1956-) The Passion of the Christ - Kristuksen kärsimyshistoria saa ensi-iltansa USAssa.  Elokuvaa tehtäessä tapahtui ihmeitä.  Agnostikot ja muslimit kääntyivät kristityiksi.  Ihmisiä parantui sairauksista kuvausten aikana.  Pari sai näkönsä ja kuulonsa takaisin.  Erään epileptikko pikkutyttö ei saanut enää 50 kohtausta päivittäin.  Jeesusta näytellyt James Jim Caviezel uskoo näyttelijäntyönsä olevan jumalan inspiroimaa, ja pyhä henki ohjasi häntä oikeaan suuntaan esiintymisessään.  Mel Gibson tuntee elokuvaa katsoessaan, että Jeesuksen haavat parantavat hänenkin haavojaan.  Ristiinnaulitsemisen, jossa Gibsonin käsi on mukana naulaa lyömässä Gibsonin syyllisyyttä symbolisoimassa, loppuvaiheessa hitaasti taivaasta putoava pisara jumalan kyynel koskettaa varmasti paatuneintakin elokuvafriikkiä.  Loppukohtauksessa Jeesus todellakin nousee haudasta jättäen käärinliinat jälkeensä.
2004:  Disney sulkee Floridan Orlandossa animaatioelokuvastudionsa, jolloin yli 260 animaattoria on jäämässä työttömäksi.  Osa taiteilijoista siirretään Kaliforniaan.  Käsityö lakkaa tietokoneanimaation vuoksi.
2004:  Disney hyllyttää Miramaxin Michael Mooren (1954-) ohjaaman dokumentin Fahrenheit 9/11, joka suhtautuu USAn presidenttiin George W Bush kriittisesti.  Mooren mukaan tämä johtuu Bushin lähipiirin ja republikaanisen puolueen korkean tahon painostuksesta.  Ensi-ilta halutaan siirtää marraskuisten presidentinvaalien yli, sillä elokuva saattaa vaikuttaa vaalitulokseen.  Elokuva voittaa Cannesissa Kultaisen palmun.  Kuwait kieltää elokuvan esittämisen, koska se pitää sitä loukkaavana Saudi Arabian kuninkaallisia kohtaan.
2004:  Kaksi ruotsalaista elokuvaohjaajaa haastaa ruotsalaisen TV 4 -yhtiön oikeuteen, koska yhtiö on esittänyt ohjaajien elokuvia mainoskatkoilla pätkittyinä.
2004:  Hollantilaisohjaaja Theo van Gogh (1957-2004) surmataan Amsterdamin keskustassa.  Hän kirjoitti lehtiin ja kirjan Allah tietää paremmin.  Rituaalimurhaaja on hollantilais-marokkolainen nuori muslimi Mohammed B.
2004:  DocPoint-festivaalin myöntämän Aho & Soldan -elämäntyöpalkinnon saa Peter von Bagh tammikuussa 2005.
2004:  Intiassa tehdään vuodessa yli 900 elokuvaa ja 3100 miljoonaa elokuvateatterikäyntiä.  Intialaisella elokuvalla on miljoonia katsojia arabimaissa, Kaakkois-Aasiassa, Euroopassa ja Afrikassa.
2004:  Suomalaiset käyvät elokuvissa 6,9 miljoonaa kertaa.
2005:  Steven Spielbergin War of the Worlds - Maailmojen sota perustuu HG Wellsin romaaniin 1898, jossa kuvitellaan marsilaisten hyökkäävän maahan.  Kuten aiemmin kommunistit nämä demonit edustavat kaikkialla läsnä olevaa uhkaa, jonka otaksutaan tuovan mieleen hajautetun saavuttamattoman al-Qaidan operaatioiden aiheuttaman vaaran.  Tämä on elokuvaspektaakkeli, joka tuo laajakankaalle 11.9. 2001 draaman "uuden Pearl Harborin".
2005:  Länsi-Bengalin hallituksen pääministeri julistaa esityskieltoon ohjaajan Joshy Joseph dokumentin One Day from a Hangman's Life - Päivä hirttäjän elämästä.
2005:  Frank Millerin sarjakuviin perustuva elokuva Sin City valmistuu.
2005:  Charles Chaplinin museo avataan Sveitsissä.  Chaplin muutti 1953 perheineen Sveitsiin.
2005:  Tekijä saa tietää, että tupakkayhtiöt maksavat filmintuottajille rahaa tupakointikohtausten sijoittamisesta elokuviin.
2005:  Vaha-animaation Wallace & Gromit vahahahmot tuhoutuvat varaston tulipalossa Englannin Bristolissa.  Tuotantoyhtiön Aardman koko historia tuhoutuu palossa.
2005:  Paramount Pictures ostaa animaatiostudion Dreamworks, jonka perustajia 1994 olivat Steven Spielberg, David Geffen ja Jeffrey Katzenberg.
2005:  Vastapaino julkaisee Juri Nummelinin teoksen Valkoinen hehku. Johdatus elokuvan historiaan.
2005:  Suomessa tehdyistä noin tuhannesta näytelmäelokuvasta (pitkä teatterilevitykseen tehty fiktioelokuva) noin puolet on komedioita farssit mukaan luettuna.
2005:  Jarkko Saastamonen, Martti Ylöstalo ja yhtiö Tuovinen Tuominen ostavat elokuvalaboratorion Finn-Lab.
2005:  Virolainen Imbi Paju (1959-) tekee pitkäveteisen "dokumentin" Törujutud mälestysed - Torjutut muistot ja saman nimisen kirjan 2006.  Paju ei salaa teosten perustuvan sellaisen henkilön muistelmiin, joka ei muista mitään.  Ylen TV2 esittää filmin 2006.  Paju levittää Suomessa Venäjän pelkoa.
2006:  Kotikatseluun Philips ja Sony esittelevät Blu-Rayn.  Toshiban HD-DVD -formaatti häviää Blu-Raylle.
2006:  Venäjä hyllyttää kazakstanilaisesta toimittajasta kertovan Borat-komedian.  Borat Sagdiyeviä esittää englanninjuutalainen koomikko Sacha Baron Cohen.
2006:  Intialainen Rakesh Omprakash Mehra (1963-) ohjaa ja tuottaa filmin Rang De Basanti.  Siinä Delhin etuoikeutettua snobinuorisoa edustava henkilö huudahtaa: "Sopeutuminen!  Siinä meitä määrittelevä sana!"
2006:  Ranskassa vuotuinen elokuvissa käyntien määrä asukasta kohti on keskimäärin 3,3, Bordeauxissa 5,85 ja Suomessa 1,3.
2006 mennessä:  Aki Kaurismäen elokuvan Mies vailla menneisyyttä 2002 näkee noin 176 000 suomalaista.  Se on myyty yli 50 maahan, ja sillä on arviolta 2,5 miljoonaa katsojaa.
2006:  Suomessa on noin 30 elokuvakerhoa korkeakoulujen ylioppilaskunnissa sekä kansalais- ja työväenopistojen yhteydessä.
2006:  Mäkimies ja viihdetaiteilija Matti Nykänen (1963-) kommentoi perjantaina 13.1 ensi-iltansa saavaa Matti-elokuvaa: "Elokuva elokuvana.  Elokuvaa kun tehdään, niin se on elokuvaa."
2006:  Finnkinolla on 16 teatteria kymmenellä paikkakunnalla.  Finnkinon osuus kaikista katsojista on 63 prosenttia, ja 115 pientä maaseututeatteria saa 23 prosentin osuuden.  Suomalaiset käyvät elokuvissa noin seitsemän miljoonaa kertaa.
2006:  Helsingissä Tennispalatsin kakkossali investoi digitaaliseen projektoriin ja elokuvapalvelimeen.  Palvelimen kilon painoinen kiintolevy lentää Hollywoodista Pohjolaan kätevämmin kuin muutama kilometri filmiä.  Elokuva pakataan jpeg2000-digikuviksi.  Kuvassa on 4096x2160 tai 2048x1080 kuvapistettä.  Kiintolevyn kuljettaminen loppuu, kun jakelu siirtyy satelliiteille ja internetiin.
2006:  Suomalainen käy keskimäärin 1,3 kertaa vuodessa elokuvissa ja ranskalainen 3,0 kertaa.
2007:  Stefan Ruzowitsky (1961-) ohjaa elokuvan Die Fälscher - Väärentäjä.  Juutalainen maalari ja jäljentäjä Salomon Sorowitsch saa Sachsenhausenissa auttaa natseja väärentämään puntia ja dollareita.  Operaatio Bernhardiin kootaan juutalaisia ammattipainajia, erityisgraafikoita ja entisiä pankin virkamiehiä valmistamaan valuuttaa sotkemaan liittoutuneiden markkinoita.
2007:  Yhdysvaltalaisista 44 prosenttia on nähnyt Mel Gibsonin elokuvan Passion of the Christ.
2007:  USAssa kuvataan 6000 pornoelokuvaa.
2007:  Suomalaisen elokuvan juhlakirjat ilmestyvät: Kai Vase (toim.), Filmitähtien aika - Näyttelijöitä suomalaisen elokuvan kultakaudelta ja Sakari Toiviainen, Sata vuotta - sata elokuvaa.
2007:  Peter von Baghin teos Vuosisadan tarina. Dokumenttielokuvan historia ilmestyy.
2007:  Elokuvaharrastaja Jyri Hovila ryhtyy Espoossa Kino Tapiolan yrittäjäksi.  Hovila aikoo esittää valtavirrasta poikkeavia elokuvia.  Teatterissa on 1930-luvulla valmistunut projektori Bauer B5 ja äänijärjestelmä Dolby Digital EX.  Salin katosta lohkeilee 2008 maalia, ja alta paljastuu asbestia.  Kino Tapiola joudutaan asettamaan konkurssiin.
2007:  Turun Kino Thalia suljetaan, sillä tilojen omistaja Åbo Akademin säätiö muuttaa elokuvateatterin liikehuoneistoksi.  Kino Thaliassa on kolme salia ja vuosittain katsojia noin 300 000.  Päiväkotilapsia ja koululaisia on käynyt päivänäytöksissä vuosittain noin 10 000.
2008:  Saksalainen elokuvaohjaaja Alexander Kluge (1932-) ohjaa Karl Marxin Pääomasta lähes kymmentuntisen elokuvan Nachrichten aus der ideologischen Antike - Uutisia ideologisesta antiikista.  Filmi on saatavana kolmella DVD-lvyllä.
2008:  Havannassa Festival Internacional del Nuevo Cine Latinoamericano - Latinalaisen Amerikan Uuden Elokuvan Festivaali esittää ohjaajan Steven Soderbergh (1963-) filmit Che - El Argentino - Che - Sankari ja toinen osa Che - Guerilla - Che - Kapinallinen.
2008:  Korean Demokraattisen Kansantasavallan KDKT Pjongjangissa pidetään 11. kansainväliset elokuvafestivaalit.
2008:  Pohjoiskorealainen elokuvatapahtuma järjestetään Havannassa.  Esitetään muun muassa korealaiset elokuvat Kukkaistyttö, Wolmin saari ja Käsky numero 027.
2008:  Latvialainen elokuva The Soviet Story valmistetaan Euroopan parlamentin oikeistoryhmän Unioni kansakuntien Euroopan puolesta UEN tuella.  Filmi kirjoittaa historiaa uudestaan.  Ohjaaja Edvins Shnore käyttää propagandan menetelmiä ja tyyliä.  Filmi tarjoaa vihaa, kostoa ja syrjintää.
2008:  Katariina Lillqvistin (1963-) elokuva Uralin perhonen valmistuu.  Toisena nukkeanimaation päähenkilönä on Carl Gustav Emil Mannerheim, joka esiintyy itsenään.  Mannerheimin Perinnesäätiö vaatii sen julkista sensuuria ja esityskieltoa televisiossa, vaikka TV1 on hyväksynyt alkuperäiskäsikirjoituksen Suomen Elokuvasäätiön kanssa.
2008:  Intiassa otetaan pakistanilainen elokuva laajaan levitykseen ensimmäistä kertaa yli 40 vuoteen.  Intia kielsi pakistanilaisten ja Pakistan intialaisten elokuvien esittämisen maiden 1965 käymän sodan jälkeen.  Kuitenkin Pakistan salli 2006 kolmen intialaisen elokuvan julkaisun, ja yksi pakistanilainen elokuva oli 2003 suppeassa levityksessä Intiassa.  Nyt Intiassa levityksessä oleva elokuva on pakistanilaisen ohjaajan Shoaib Mansoor Khuda Kay Liye - Jumalan nimeen, joka kertoo muslimien vaikeuksista terrori-iskujen 2001-09-11 jälkeen.
2008:  Norjalainen projektorivalmistaja Projectiondesign julkistaa maailman ensimmäisen pienen kannettavan aktiivisen stereo3D-projektorin, joka painaa 3,5 kiloa.
2008:  Suomen elokuva-arkisto SEA laajentuu elokuva-, radio- ja televisioarkistoksi, jonka nimeksi tulee Kansallinen audiovisuaalinen arkisto KAVA.
2008:  Suomen ensimmäinen digitaalinen 3D-elokuvateatteri on Bio Rex Hämeenlinnan Verkatehtaalla.
2008:  Kari Pirilän ja Erkki Kiven teos Leikkaus. Elävä kuva - elävä ääni, toinen osa ilmestyy.
2008:  WSOY julkaisee Steven Jay Schneiderin toimittaman teoksen 1001 elokuvaa jotka jokaisen on nähtävä edes kerran eläessään.  Alkuteos 1001 Movies You Must See Before You Die ilmestyi 2003.
2008:  Suomeen tulee digitaalinen elokuva, kun Vantaan Flamingossa esitetään 5.9 Matka Maan keskipisteeseen 3D 2007.
2009:  Hollannissa poliitikko Geert Wilders joutuu oikeuteen lyhytelokuvastaan Fitna - Taistelu, joka esitettiin 2008 verkossa.  Islamia ei voi arvostella joutumatta oikeuden eteen tai hengenvaaraan.
2009:  Dokumentti The Yes Men Fix the World esittelee jeesmiesten harhautuksia.  Dow Chemical osti 2001 Union Carbiden, jonka tehtaalla 1984 Bhopalissa kuoli myrkkyvuodossa tuhansia ihmisiä.  Intiassa tapahtuneen onnettomuuden 20-vuotispäivänä BBC World kutsui jeesmiehet lähetykseensä Dow Chemicalin edustajina.  He lupasivat yhtiönsä kantavan täyden vastuun.  Yhtiö sanoutui näkyvästi irti korvauksista.
2009:  Viron suurlähetystö järjestää 23.3 Helsingissä venäläisvastaisten elokuvien esitystilaisuuden ja seminaarin, jossa esiintyy natsimielisiä tutkijoita.  Esimerkiksi elokuva The Soviet Story täyttää julkisesti esitettynä rikoslain 11 luvun 8 § tunnusmerkistön: kiihotus kansanryhmää vastaan.
2009:  Kuuban elokuvaviikko avataan Pjongjangissa Korean Demokraattisessa Kansantasavallassa KDKT Kuuban vallankumouksen voiton 50-vuotisjuhlan merkeissä.
2009:  Turun Sanomat päättää lopettaa Tapani Maskulan (1941-) elokuva-arviot lähes 30-vuotisen palvelun jälkeen.  Päätoimittaja Aimo Massinen selittää: "TV-sivujen elokuvat koostuvat lähinnä vanhoista, aikaisemmin useimmat jo moneen kertaan tässäkin lehdessä analysoiduista filmeistä, joista riittää muukin tiivistetty esittely kuin Maskulan arviot".
2009:  Kanadalaissyntyinen animaattori ja sarjakuvan tekijä Guy Delisle (1966-) tekee sarjakuvan työmatkastaan Pjongjangiin.  Kirjan havainto on, kuinka kiinalaisilta animaatiopiirtäjiltä alkavat kadota työpaikat halvemman tuotannon Pohjois-Koreaan.
2009:  Finnkino avaa kymmenen 3D-salia.  Suomessa ennestään kymmenkunta teatteria esittää kolmiulotteisia elokuvia.  Suomalainen Stereoscope haluaa tehdä 3D-mainoksia.
2009:  Helsinki-Filmi on hankkinut Peräsmiehen elokuvaoikeudet.  Hanke saa Elokuvasäätiöltä kehittelytukea.  Peräsmies on Pahkasian pieremällä lentävä sarjakuvasankari.
2009:  Venäläinen ohjaaja Aleksander Sakurov tuo Venetsian elokuvafestivaaleille dokumenttielokuvan Leningradin piirityksestä.
2009:  Latinalaisen Amerikan 31. elokuvafestivaali käynnistyy Havannan Karl Marx -teatterissa Kuubassa.  Yli 400 elokuvaa esitetään 17 maasta.
2009:  Sveitsin elokuvaviikko alkaa Korean Demokraattisessa Kansantasavallassa KDKT Pjongjangissa Taedongmunin elokuvateatterissa.  Viikko järjestetään KDKTn ja Sveitsin välisten diplomaattisuhteiden solmimisen  35-vuotispäivän merkeissä.
2009:  Ilkka Vehkalahti tuottaa dokumenttielokuvan Nero's Guests intialaisten maanviljelijöiden itsemurhista ja toimittajasta P Sainath, joka on omistautunut maanviljelijöiden asialle.  Sainath työskentelee lehdessä The Hindu.  Ohjaaja on Deepa Bhatia.
2009:  Julia Bacha ohjaa dokumentin Budrus.  Sen oliivipuuviljelmät ovat jäämässä Israelin turva-aidan alle.  Kaivinkoneen kuoppaan kävelee nuori nainen ja muita.  Kaivinkone peruuttaa pois.  Fatah ja Hamas ryhtyvät yhteistyöhön kylän puolesta.  Rauhanomainen taistelu saa kansainvälistä huomiota.  Palestiinalaiset voittavat.
2009:  James Cameronin 3D-elokuva Avatar esitetään 18.12 Suomessa maailman ensi-iltaviikolla.