maanantai 6. helmikuuta 2012

Lainsäädäntö -1500         

Auringonjumala Shamash antaa lain kuninkaalle Hammurabi.  Reliefi

2000 eaa:  Babyloniassa laki määrää, että kaikki liiketoiminta on kirjallisesti vahvistettava.  Asiakirja on myös allekirjoitettava.  Koska harvat osaavat kirjoittaa, niin monet hankkivat sinetin, johon nimi on kaiverrettu.  Sylinterisinetillä nimi voidaan painaa savitauluun.  Sinettiin kaiverrettu kuva on usein Gilgamesh-eepoksen aihepiiristä.

301 jaa:  Roomassa keisari Diocletianuksen edikti koskee kirjoituksen taksoja sadalta riviltä.  Paras kirjoitus on scriptura optima ja vähemmän huoliteltu scriptura sequens.  Halvinta kirjoitusta on asiakirjojen kirjoittaminen kurrentilla.
1215:  Magna Carta eli Englannin ensimmäisenä perustuslakina pidetty valtuuskirja allekirjoitetaan.  Sillä paronit kaventavat kuninkaan Juhana Maaton ehdotonta valtaa.
1220:  Keisari Fredrik II kieltää dekreetissään beneventolaisen kirjoituksen sen vaikeaselkoisuuden vuoksi.  Kirjoitus syntyi Monte Cassinon luostarissa.  Munkit luopuvat 1231 kirjoituksestaan toisen dekreetin jälkeen.
1275:  Pariisin yliopisto vaatii kirjakauppiailta valan, että he ostavat ja myyvät kirjoja uskollisesti ja rehellisesti.
1323:  Pariisin yliopisto vaatii kirjakauppiailta takuusumman varmistaakseen kirjojen, jotka lainataan kopioitavaksi, takaisinsaannin.  Säännöksen allekirjoittavat 26 kirjakauppiasta ja kaksi naista, jotka saavat nimityksen clericus liberarius.
1474:  Maailman vanhimmat patenttilait ovat Venetsiasta.  Uusia tuotteita kehittäneille käsityöläisille ja kauppiaille myönnetään patenttilaeilla etuoikeus.
1488:  Ranskan Kaarle VIII myöntää painajille samat edut kuin Pariisin yliopiston jäsenille.
1495:  Venetsian senaatti antaa Aldukselle privilegion hänen Aristoteles-painokselleen.  Hän saa 1498 privilegion Poliziano-painokselle, josta Jodocus Badius kuitenkin julkaisee 1499 jälkipainoksen.  Paavi Aleksanteri VI antaa Aldukselle yleisprivilegion, jonka 1513 paavit Julius II ja Leo X uudistavat.  Nämä paperit ovat merkityksettömiä.