sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Sarjakuva -1500         

3000 eaa:  Egyptiläisten hieroglyfit ovat sarjakuvien edeltäjiä.  Kuolleidenkirjassa yhdistetään kuva ja teksti.
300:  Mayakirjoitus muistuttaa sarjakuvia.
200 eaa:  Bharhutin stupan korkokuvissa on 29 sarjakuvamaisesti esitettyä jataka- eli syntymäkertomusta.  Tästä lähtien temppeleiden seinillä nähdään kuvitettuja jatakoita.  Nykyisin niitä julkaistaan Intiassa sarjakuvalehtinä.  Hellenistisen ja arabialaisen kulttuurin välityksellä monet syntymäkertomukset leviävät länteen ja tulevat osaksi eurooppalaista satuperinnettä.

1-luku jaa:  Tabula Iliaca eli Ilioksen taulu on marmoritriptyykki, jonka molemmin puolin on miniatyyrikuvaesityksiä Iliaksesta, Odysseiasta ja eeppisestä kykloksesta sekä aihetta esittäviä piirtokirjoituksia.  Se lienee opetusväline.  Taulu löydetään 1683 läheltä Bovillaeta Roomasta etelään.  Kuvitettuja marmorilevyjä tunnetaan muitakin.
1070:  Bayeuxin seinävaate on 70 metriä pitkä ja 50 senttimetriä korkea kuvakertomus.  Se kertoo Vilhelm Valloittajasta ja Hastingsin taistelusta 79 kuvalla ja sanoin.  Latinankielinen teksti nimeää henkilöt ja tapahtumat.
1300:  Mayojen ja asteekkien käsikirjoitukset ovat sarjakuvien kaltaisia.  Asteekeilla on puhumista tarkoittava merkki.
1400-luku:  Inkojen seinämaalauksissa ja laattakirjoissa on sarjakuvan periaate.
1420-22:  Herman Scheerren Bedfordin rukouskirjassa puhekupla on Mariaa tervehtivän enkelin kädessä oleva nauha, jossa on teksti Ave Maria gratia plena.
1423:  Gentile da Fabrianon alttaritaulun Kuninkaiden kumarrus alla on sarjakuva Jeesus-lapsen vaiheista.
1400-luvun loppupuolisko:  Biblia pauperum - Köyhien raamattu on sarjakuvien edeltäjä.  Köyhien raamatuissa esiintyy puhekuplia eli fylaktereita.