maanantai 6. helmikuuta 2012

Jumaluudet, suojeluspyhimykset ja  ammattikuntalaitos -1500        

uKqili - Viisas on Etelä-Afrikan zulujen ylijumala.  Zulujen esi-isäin henget (Imilozi - viheltäjä) keskustelevat ihmisten kanssa viheltämällä.
Brekyirihunuade - Hän joka tietää ja näkee kaiken on Ghanan akanien ylijumala.
Mesopotamialainen kirjastojumala kalaihminen Oandes on kirjaston ovella.  Tämä viisauden jumala toi tiedon ihmisille.
Länsiseemiläisten ensimmäinen jumala El on kaikkitietävä kuten heprealaisten Jahve.  Kun heprealaisten taruston Baabelin tornin rakentaja Nimrod hyökkää taivasta vastaan, Jahve sekoittaa shinarilaisten puheen, jotta tornia ei enää koroteta.
Ghede on Haitin voodootarustossa viisas kuoleman jumala.  Hänen viisautensa on peräisin tiedoista, jotka hän on noukkinut vainajilta ja ohikulkevilta sieluilta.  Ogoun (nigerialainen Ogun) on haitilaisten voodoosankari, tulen jumala, opettaja, parantaja ja velho.
Etiopian gallojen myyttinen ja tarunhohtoinen sanasaattajalintu on Holawaka.
Gilbertinsaarten tarusankari varusti ihmiset viisaudella.
Eshu on Nigerian joruboiden mytologiassa kepposteleva välittäjä ihmisten ja jumalten välillä.  Hän puhuu kaikkia kieliä ja kykenee viemään jumalten viestejä koko ihmiskunnalle.
Perun inkojen auringon jumala Inti lähetti lapsensa Mama Ocollo eli Coya Mama ja Manco Capac eli Ayar Manco maailmaan opettamaan ihmisille sivistyneen elämisen taitoja.
Länsi-Australian alkuperäisväestön mytologiassa ilkeä henki Najara houkuttelee vihellyksellä nuoria poikia lähtemään pois kansansa parista ja unohtamaan kielensä ja perinteiset tapansa.

3200-luku eaa:  Myöhäissumerilainen opetusruno sanoo:  kaikkien työtätekevien joukossa ei ole ketään, jonka työ olisi verrattavissa kirjoituksen jaloon taitoon, jonka jumala Enki loi.  Veden- ja luojajumala Enki opettaa miehille kirjoitusta, lakeja, arkkitehtuuria, käsityöammatteja ja taikuutta.  Enki eriyttää kielet.  Toisen tarinan mukaan kirjoitustaidon keksii kuningas Uruk.  Hänen sanansaattajansa saapuu vieraan hallitsijan luo niin uupuneena, ettei ole saada sanaa suustaan.  Uruk kirjoittaa seuraavan viestinsä savitauluun.  “Tätä ennen saveen kirjoittamista ei ollut olemassa.  Mutta nyt, auringon noustessa, se oli” sanoo legenda.
3000-luku: Thoth (kreikassa, egyptiksi Dzhehuti tai Tehuti) on iibislinnun muotoinen tai iibispäinen viisauden ja kirjoitustaidon, kaiken inhimillisen ja jumalallisen tiedon ja oppimisen jumala, jumalten sanansaattaja, kirjuri, tulkki ja taivaallinen tuomari sekä kirjurien suojelusjumala ja keksintöjen mestari.  Thoth on kielten luoja, kirjoitustaidon keksijä ja opettaja, opin herra sekä kuun jumala ja aurinkojumaluuden Ra tai Re edustaja.  Thoth on kätkenyt loitsukirjansa hautaholviin.  Thoth kirjoittaa kädessään ruokokynä ja taulu Osirikselle vainajan kielteiset tunnustukset, joita on yhteensä 42 kappaletta esimerkiksi “en ole tappanut”, muistiin.  Iibis (Ibis religiosa) pystyi ennakoimaan alkuvedestä nousseen alkukummun synnyn.  Memfiin pappien mielestä alkukumpu on luojajumala Ptah, joka loi kaiken sydämellään tai tahdollaan, jossa piili tieto - sia kaikesta siitä mitä piti luoda, ja määräyksellään - medu-netjer - jumalan sana.  Kirjurit käyttävät onnen tuojana taivaanjumala Horuksen silmää eli Udzatia.
3000-luku:  Sumerilaisten oppi on egyptiläisten tapainen:  maailma luotiin jumalan sanalla - INIM-DINGIRA.  Nabu, Babylonian ylijumalan Mardukin poika, hepreaksi Nebo, on assyro-babylonialainen kirjoitustaidon ja kasvillisuuden jumala, joka hoitaa kohtalon taulut ja kirjoittaa muistiin ihmisten teot.  Nabu on myös Baabelin sisarkaupungin Borsippan pääjumala.  Nabun tunnukset ovat savitaulu ja kirjoitusruoko eli piirrinpuikko.  Babyloniassa veden, viisauden ja taikuuden jumala Ea opetti ensimmäiselle ihmiselle Adapalle kaiken, minkä hän tiesi.  Adapa keksi puheen.  Ea ohjasi kansansa järjen ja viisauden tielle.  Babylonialaisten ylijumala Marduk - Auringon härkävasikka liittyy myös viisauteen ja oikeuteen.  Mesopotamian viestinviejäjumalatar on Ninshubur.
3000-luku:  Kiinan tarumainen keisari ja tietäjä Huang Di - Keltainen keisari tuo sivilisaation.  Hän edistää oppineisuutta.  Krysanteemi on oppineisuuden tunnus.
2000-luku:  Saraswati on Brahman puoliso, puheen ja oppimisen jumalatar, sanskriitinkielen ja devanagarikirjaimiston keksijä, tieteiden, musiikin ja muiden taiteiden suojelijatar.  Vac tai Vachi on puheen ja kaunopuheisuuden jumalatar, johon Saraswati usein rinnastetaan.  Hindulainen jumala Ganesha jakaa viisautta ja on intialainen viisauden, tieteiden ja taiteiden, opintojen ja onnellisen aloituksen norsupäinen jumala.  Veda-uskonnon jumaluus Varuna omaa äärettömän tietämyksen.  Hindulaisten kuolleiden valtakunnassa kirjuri Chitragupta lukee ääneen selostuksen vainajan teoista, jotta kuoleman jumala Yama voi lausua tuomionsa.  Hindujumalatar Devin tuhoisa muoto Kali pitää yhdessä kädessään pyhää kirjaa.
2050:  Sumerilaisten tähkän jumalatar Nisaba on koululaisten ja kirjoitustaidon suojelusjumalatar ja Nabu kirjoitustaidon jumala.  Joko Zu-lintu tai leijonapäinen myrskylintu Imdugud anasti sumerilaisten jumalalta Enlil kirjoitustaulut kohtalonkirjat, joihin ihmisten kohtalot oli merkitty, Enlilin suuresta hallista ja piiloutui niiden kanssa vuorille. Enlilin soturipoika sodan jumala ja jumalten sanasaattaja Ninurta onnistui hankkimaan ne takaisin.  Belitseri - Kedon herratar on Mesopotamiassa babylonialaisten manalan kirjurineito.  Shullat ja Hanish ovat babylonialaisia jumalaisia sanansaattajia.  Muinaisiranilainen mytologian alkuihminen Gayomart - Kuoleva elämä on kulttuuriheeros, joka toi maailmaan sivistyksen.   Ahura Mazdah - Viisauden herra on Persian muinaisessa jumaltarustossa valon ja viisauden jumala Ormazd.  Se on alun perin Mithran vastine, jonka Zarathustra korottaa ylimmäksi olennoksi.  Mithra on persialaisten luvatun sanan vartija, valon ja oikeuden jumala.
1300-luku:  Juutalainen laki kirjoitetaan tulella kivitauluihin.  Toorarullassa on 613 määräystä.
1000-luku:  Kreikkalaisessa mytologiassa viisauden ja sodan neitsytjumalatar, taiteiden, oppineisuuden, henkisen ja aineellisen viljelyn suojelija sekä käsitöiden opettaja ja käsityöläisten suojelija on Athenaia eli Athene.  Athenelle on pyhitetty pöllö, jonka kreikkalaiset yhdistävät viisauden voimaan.  Apollon on myös sivistyksen ylläpitäjä, jonka sanansaattaja ja viestintuoja on haukka.  Kreikkalaisessa mytologiassa titaanien Gaia - Maa ja Uranos - Taivas tytär Mnemosyne - Muisti kykeni siirtämään kaiken tietonsa tyttärilleen muusille, joiden isä on Zeus. Kalliope - Kaunisääni on epiikan ja runouden muusa.  Kleio edustaa historiaa, Eutrepe musiikkia, Terpsikhore lyyristä runoutta ja tanssia, Melpomene tragediaa, Thaleia komediaa, Polyhymnia mimiikkaa ja Urania tähtitiedettä.
1000-luku:  Etruskien panteoniin kuuluu Menrva, joka on käsityön, taiteen ja tieteen jumalatar eli sivistyksen suojelija.  Menrva vastaa kreikkalaista Athenea. .  Menrvasta tulee roomalaisten Minerva, jonka he identifioivat Athenen kanssa.  Roomalaisessa mytologiassa etruskitietäjä Tages jakoi 12 etruskikaupungin hallitsijalle tietämyksensä.
1000-luku:  Hermes on Zeuksen ja Atlaan tyttären Maia poika, kreikkalainen jumala ja jumalten sanansaattaja.  Häntä vastaa Rooman Merkurius 495 eaa, joka on Juppiterin poika.  Viestinnän jumalan tunnus on siivekäs kenkä.  Iris on Zeuksen ja Heran sanansaattaja. Oppinut kentauri Kheiron on ihmisten opettaja ja kulttuurin edistäjä.  Hermes Trismegistos - Kolmasti suurin on egyptiläisen viisauden jumalan Thoth kreikankielinen nimi ja on astrologiaa, taikuutta ja alkemiaa käsittelevien kirjojen tekijä.
1000-luku:  Vähäaasialaisen prinsessan Europa veli Kadmos perustaa Delfoin oraakkelin neuvosta Theban kaupungin Boiotiaan Keski-Kreikkaan ja kehittää siellä aakkoset.  Hän tuo eurooppalaisille 16-kirjaimiset aakkoset.
900:  Teotihuacan-kulttuurin kirjoituksissa esiintyy Väli-Amerikan jumaltaruston linnunsulkainen käärmejumala Quetzalcoatl, Ometecuhtlin poika.  Quetzalcoatl on muun muassa oppimisen ja tiedon jumala.
539:  Babylonian viimeinen kuningas Belsassar järjestää Babyloniassa pidot, joiden aikana seinään ilmestyy salaperäinen kirjoitus.  Vain heprealainen Daniel kykenee lukemaan sanoman uhkaavasta valloituksesta.  Samana yönä iranilaiset joukot surmaavat Belsassarin.
400-luku:  Pohjois-intialaisesta prinssistä Siddhartha Gautama (563-479) tulee Buddha - Valaistunut, joka on saavuttanut korkeimman tietämyksen.  Gautaman mietiskelypaikka on Viisauden puuna tunnetun viikunapuun alla.  Hindulaisten ja buddhalaisten jättidemoni Hayagriva varasti hindujen luojajumalan Brahma nukkuessa neljä vedakirjaa Brahman suusta.  Kirjat ovat peräisin Brahman neljästä päästä.  Hindulaisen Vishnun ensimmäinen avatar - inkarnaatio Matsya-kala tappoi Hayagrivan ja pelasti pyhät kirjoitukset.  Nepalin ja Tiibetin mahayanabuddhalaisuudessa bodhisattvan Manjusri tunnuksia ovat totuuden kirja, viisauden miekka ja sininen lootuskukka.
300-luku:  Kreikan Kalliope on epiikan ja kielisoitinmusiikin jumalatar, jonka tunnuksina ovat vahataulu ja kirjoituspuikko.  Kleio on historiankirjoituksen jumalatar, jonka tunnuksena on kirjakäärö.
200-luku:  Ylijumala Itzamna antaa mayoille piirtämisen ja kirjoittamisen lahjan.
207:  Kirjoittajat eli kirjurit muodostavat oman ammattikunnan eli killan Roomassa.
100-luku eaa:  Intiassa Sañcin stupan yhdessä kiviportissa on kaiverrus, joka kertoo, että korkokuvat ovat norsunluunkavertajien työtä ja lahjoittamia.  Tämä osoittaa, että nämä ovat muodostaneet killan ja työstävät myös kiveä.  Joukkoon voidaan lisätä puunleikkaajat, sillä puun, kiven ja norsunluun työstämiseen käytettävät työkalut ja -menetelmät ovat samantapaisia.

25-176 jaa:  Kusana-valtakunnan aikana Pohjois-Intiassa ja Afganistanissa mahayana alkaa muotoutua.  Bodhisattva Mañusri - Suloinen eli Mañjughosa - Suloääninen on taiteiden, runouden ja viisauskirjallisuuden suojelija.
95:  Tarun mukaan pyhä Johannes kärsii marttiirarääkkäyksiä Roomassa Portina Latinan edustalla.  Toinen taru kertoo, että hänet karkoitetaan samana vuonna Efesosta Patmon saarelle, jossa hänelle ilmaantuvat ilmestyskirjan näöt.  Italian ja Ranskan kirjanpainajat pitävät tätä päivää 6.5 ja Juhannuspäivää kirjapainon juhlana kutsuen niitä Pyhä Johannes Portina Latina-juhliksi.  Ranskalaiset kirjanpainajat antavat kirjapainoaineksille Saint Jean-nimityksen.
100-luku:  Roomalais-englantilainen merenjumala Ludd perusti Londiniumin - Lontoon ja suojeli sitä koranialaisilta maahantunkeutujilta, jotka osasivat kaikkia puhuttuja kieliä.
100-luku:  Germaaninen aamunkoiton jumala Heimdal eli Heimdallr - Se joka lähettää valon opettaa maalliselle pojalleen Jarlille riimukirjoituksen.  Germaanisessa mytologiassa Bragi on runouden ja kaunopuheisuuden jumala sekä Hermodr jumalten sanansaattaja ja Odinin poika.  Jumala tai tietäjä Kvasir neuvoi ihmisiä, kunnes kaksi kääpiötä surmasi hänet saadakseen haltuunsa hänen salaisen tietämyksensä.  Kun hänen verensä sekoitettiin hunajaan, syntyi runouden sima, joka antoi sitä juoneille sekä viisautta että säkeiden sepittämisen lahjan.  Järjen, viisauden ja sodan jumala Odin vei siman jumalten kotiin Asgårdiin.  Viikinkien jumala Odin (merkinnee raivoisaa) on tiedonjanoinen.  Hänen kaksi korppiaan tiedottavat hänelle päivittäin ihmisten ja muiden tekemisistä.  Odin menettää silmänsä, kun hän antaa sen Mimir-jättiläiselle saadakseen juoda lähteestä, johon tihkuu tietoa Yggdrasil-maailmanpuun juurista.  Odin lävistää itsensä Gungnir-keihäällään ja riippuu sitten ruumiina Yggdrasil-puussa saadakseen selville riimukirjoituksen salat.  Yhdeksän vuorokauden kuluttua hän saa haluamansa tiedot ja ravistaa kuoleman harteiltaan.
100:  Intiassa kirja, tavallisesti Viisauden täydellisyyden suutra, on viisauden tunnusmerkki.  Brahmalla on neljännessä kädessään myös muinainen kirjoituskokoelma Rigveda.
300-luku:  Irlantilainen Ogma Cermait - Hunajasuu keksii kirjoitustaidon ja innoittaa runoilijoita.  Ogma on irlantilaisten jumalten isän Dagda poika sekä kaunopuheisuuden ja kirjallisuuden jumala.  Dagda on Ruad Ro-fhessa - täydellinen tiedon hallitsija.  Dagdan tytär Brigit on muun muassa runouden, luovuuden ja viisauden jumalatar.  Hän on kulttuurin ja sivistyksen suojelija.  Finn Mac Cool eli Fionn Mac Cumhail eli Fingal on irlantilainen tarusankari.  Finegas-druidi opetti hänelle velhojen taitoja ja pyydysti tiedonlohen Finta.  Finegas pyysi Finniä valmistamaan kalan ruoaksi.  Finn poltti peukalonsa kalan lihassa ja sormea imiessään hän sai viisauden Finegasin asemesta.  Tiedon perimmäinen lähde olivat taikapähkinät, joita tiedonlohen oletettiin syöneen.
610:  Arkkienkeli Gabriel eli Jibril välittää taivaallisen koraanin profeetta Muhammedille (570-632).  Muhammadin kuoleman jälkeen aletaan koota koraania palmunlehdiltä, eläinten lapaluista, valkoisilta kiviltä ja ihmisten rinnoista.  Ilmeisesti useimmin oli kirjoitettu papyrukselle - arabiaksi qirtas, joka mainitaan koraanissa.  Koraani - arabiaksi al-qur’an - johtuu verbistä qara’a - lukea, lukea julki.  Hyytyneen veren suurassa 96 ovat koraanin vanhimmat säkeet.  Ne ovat sanat, jotka Gabriel lausui Muhammadille Hiran-luolassa: 1) Lue herrasi nimeen, joka on luonut, 2) joka on luonut ihmisen hyytyneestä verikimpaleesta!  3) Lue, sillä herrasi on jalomielisin, 4) hän, joka on opettanut kynällä, 5) opettanut ihmiselle, mitä tämä ei tiennyt.  Suurin osa huffazeja, joiden tehtävänä on koraanin ulkoaopettelu ja opettaminen, kuolee 633 profeetan kuolemaa seuranneissa taisteluissa.
700-luku:  Irlantilainen tarina The voyage of Bran kertoo Branin retkistä.  Hän on irlantilaisen taruston prinssi ja Odysseuksen iiriläinen vastine.  Bran kirjoitti matkoistaan kuvauksen ja heitti sen purresta rantaan.
900-luku:  Islamilaisessa maailmassa kirjakauppiailla on ammattikilta.  Heidän puotinsa on vierekkäin tavallisesti kaupungin keskusmoskeijan lähellä.
987:  Quetzalcoatl - Sulkakäärme tai käärmekaulajumala on Keski-Amerikan tolteekkien sivilisaation tuoja.  Mayat kirjaavat 987 nimellä Kukulcan sulkakäärmeen tulon Yukatanin niemimaalle ja uuden valtion perustamisen.  Asteekit pitävät itseään Quetzalcoatlin seuraajina.  Tolteekkien ja asteekkien sateenjumala Tlaloc kuvataan mieheksi, jonka suusta usein tulee kirjakäärö.
1100-luku:  Pariisissa on pergamenttikiltoja.
1100-luku:  Yliopistokaupungeissa aletaan perustaa kirjoittajien eli jäljentäjien, paperi- ja kirjakauppiaiden kiltoja.  Ne saavat etuoikeuden eli privilegion, mutta vastapainoksi yliopistot valvovat niitä tarkasti.
1200-luku:  Wienissä on pergamenttikiltoja.
1200-luku:  Englannissa perustetaan kynttiläntekijöiden killat The Tallow Chandlers ja The Wax Chandlers.
1248:  Ranskan kuningas Ludvig IX Pyhä (1214-70) jää ensimmäisellä ristiretkellä saraseenien vangiksi ja joutuu maksamaan suuret lunnaat tekemällä paljon hyvää ja kaunista.  Hänestä tulee kirjansitojien suojeluspyhimys, sillä hänen mieliharrastuksensa on kirjojen sitominen.  Hänet nähdään Kölnin tuomiokirkon pohjoisportaalissa 58 eri ammatin suojeluspyhimyksen joukossa.  Muita kirjansitojien suojeluspyhimyksiä ovat Bartolomeus, Kristoforus ja Lukas.
1270:  Paduassa Lovato Lovatin ympärille kokoontuu ryhmä oppineita, jotka ovat kiinnostuneita herättämään henkiin latinankielisen kirjallisuuden.  He ovat humanistisen liikkeen airuita.  Humanismilla on Bysantissa pitkä historia 900-luvulta.
1357:  Lontoossa asiakirjojen kirjoittajilla eli kirjureilla, käsinkopioijilla ja käsikirjoitusten kuvittajilla on ammattikunta eli kilta.
1400-luku:  Guaranien mbyá-kansan perinne kertoo, että alkupimeydestä syntynyt Luoja, Ñande Ru loi aivan aluksi ihmisten ensimmäisen kielen, peruskielen.  Luojan luotua maan hän peitti sen ruohoon.  Siitä kohosi pyhä seetripuu, josta sanat virtaavat.  Bochica on Kolumbian chibcha- ja muyscayaintiaanien perustajasankari.  Bochica toi kulttuurin ja lait Bogotan seudun heimoille.
1400-luku:  Pariisin yliopiston kopioijat muodostavat killan.
1403:  Lontoossa kirjansitojat ja kirjakauppiaat liittyvät kirjurien, kopioijien ja kuvittajien kiltaan.  Se saa kuninkaallisen vahvistuksen 1557.  Killan nimi muutetaan 1933: the Worshipful Company of Stationers and Newspaper Makers.  Siihen kuuluu 1970-luvulla vielä 437 henkilöjäsentä, jotka edustavat painamista, kustantamista ja paperiteollisuutta.
1418:  Augsburgissa pelikortinpainajat ja -valmistajat sekä laatanleikkaajat perustavat killan.
1454:  Hollannissa Gentissä kopioijat ja kuvittajat muodostavat killan Librairies Gilden, johon kuuluvat käsikirjoituksen valmistajat.  Samanlainen kilta perustetaan 1463 Brüggeen.
1465:  Pariisissa on 6000 jäljentäjää, kirjuria ja kuvittajaa, jotka eivät iloitse Gutenbergin keksinnöstä.  He takavarikoivat Fustin kaupunkiin tuoman kirjakuorman.  Fust joutuu palaamaan myymättä yhtään kirjaa.
1470:  Pariisin kalligrafit eli kirjoittajat osoittavat mieltään uutta ladontatekniikkaa vastaan.
1470:  Bolognaan perustetaan ensimmäinen kirjapaino.  Ilmeisesti jäljentäjien ammattikunta on vastustanut tähän saakka painojen tuloa.
1471:  Painajien lakko Baselissa aiheuttaa pienen sensaation Sveitsissä ja muuallakin.  Kirjaltajalakko puhkeaa siitä syystä, että ollaan tyytymättömiä ruokaan.  Mestarit velvoitettaan tarjoamaan kelvollista ruokaa ja juomaa.  Lakko on kielletty, ja kisällit lähtevät kaupungista.  Baselin asiakirjoissa käytetään sanaa Buchdrucker - kirjanpainaja, kun tähän asti on kuvattu toimintaa der mechanische Bücherdruck - mekaaninen kirjanpainaminen.
1472:  Kirjanpainaja Tarato ja milanolaiset painajat Gabriel de Orsinibus de Cremona, Gabriel Paverso de Fontana, Colla Montanus ja Petrus Antonius de Burgo (kutsumanimi Castillone) tekevät sopimuksen, jossa kaikki velvoitetaan olemaan auttamatta kaupungin muita painajia.
1472-78:  Günther Zainer saa Augsburgissa painaa kuvitettuja kirjoja ehdolla, että hän käyttää puupiirtäjien killan jäseniä leikkaamaan painolaatat.  Augsburg on pelikorttituotannon keskus.
1474:  Augsburgin kaupunginkirjoissa mainitaan ammatti Buchdrucker.
1400- ja 1500-lukujen vaihde:  Moctezuma (Montezuma) I ja II hallitsevat viimeisinä asteekkeja.  Heidän mukaansa saa nimensä jumala Moctezuma, joka opetti ihmisille sivistyneen elämän taidot.  Cortés saapuu 1519 Meksikoon.