sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Paperinvalmistus ja sen leviäminen 1501-1795         

Lumput tekevät paperia,
Paperi tekee rahaa,
Raha tekee pankkeja,
Pankit tekevät lainoja,
Lainat tekevät kerjäläisiä,
Kerjäläiset tekevät lumppuja.

Tuntematon 1700-luvulla

Paperimyllyissä on epäterveellinen ilmasto johtuen pölystä, kylmyydestä ja kosteudesta.  Monet taudit vaivaavat: isorokko, pernarutto, lavantauti, pilkkukuume ja tuberkuloosi.  Lumppujen lajittelu on likaista ja sairauksia aiheuttavaa työtä.

1500-luku:  Vastavesileima tai toinen vesileima lisätään arkkimuotin toiseen puoliskoon.
1500-luku:  Saksi tuottaa kolmanneksen Saksan paperista.
1517:  Itävallan Graziin pystytetään paperimylly.
1520:  Itävallassa Braunau am Innissä alkaa paperimylly toimia.
1520-luku:  Tarun mukaan ensimmäisen paperiruukin Ruotsiin Linköpingiin perustaa piispa Hans Brask.
1524:  Liettuan ruhtinaskuntaan perustetaan paperimylly.
1527:  Reutlingenin paperintekijöiden veljeskunta antaa paperinvalmistuksen järjestyksen.
1532:  Ruotsissa perustetaan paperimylly Motalaan.
1534:  Riobambassa Perussa inflaatio on suuri: kahdesta paperiarkista saa maksaa kultaharkon.
1541:  Hans Freyn paperimyllyssä Altenbergissa Määrissä tasoitetaan ja kiilloitetaan paperia kiilloitusvasaralla.  Tähän asti paperi on kiiloitettu käsin agaattikivellä, jolla nainen kiilloittaa päivässä kuusi riisiä paperia, kun kiilloitusvasaralla 80 riisiä.  Kiilloitusvasaran käyttö leviää muualle Eurooppaan 1600-luvun alkuun mennessä.
1546:  Unkarissa pedagogi Johann Honter alkaa valmistaa paperia Brassón (nyt Brasov, Romania) läheisyydessä.
1546:  Puolan kuningas Sigismund I antaa paperinvalmistuksen järjestyksen.
1549:  Briegin paperimylly alkaa käyttää vesileimaa.
1550:  Eurooppaan tuodaan Kiinasta seinäpaperia.
1550:  Puolassa on 35 paperimyllyä.
1554:  Baijerissa kielletään lumpun maastavienti.
1564:  Venäläiset yrittävät ensi kertaa valmistaa paperia Moskovassa.
1565:  Paperia valmistetaan Ruotsissa Klippanissa Helsingborgin lähellä.
1568:  Jost Amman kuvaa kirjassaan Ständebuch (säkeet Hans Sachs, Sigismund Feyerabend, Frankfurt am Main) paperintekijää der Papyrer puupiirroksessa.  Hän nostaa vatista muotilla sulppua.  Taustalla on vasaratamppimylly deutsches Geschirr.  Ikkunasta näkyy siipiratasta, jota vesi pyörittää.
1570:  Ruskeaa paperia tulee markkinoille.
1574:  Englannissa Thomas Gresham pystyttää paperimyllyn Middlesexin Osterley Parkiin.
1575:  Meksikossa Culhuacanissa toimii espanjalaisten pystyttämä paperimylly.
1575:  Australiassa aletaan valmistaa paperia.
1575:  Saksankielisellä alueella on noin 250 paperimyllyä.
1576:  Paperinvalmistus alkaa Venäjällä Moskovassa.
1576:  Baselissa toimii seitsemän paperimyllyä, joiden paperia viedään Rheinin alueelle.
1580:  Kartonkia valmistetaan myyntiin Euroopassa.
1585:  Saksalainen Johann Spielmann perustaa paperimyllyn Dartfordiin Kentiin.
1585:  Preussissa kielletään lumpun maastavienti.
1586:  Hollannissa pystytetään kaksi paperimyllyä Dordrechtiin.
1589:  Englannissa saksalainen John Spilman (Spielmann) saa Dartfordin paperimyllylleen luvan Elisabetilta kymmeneksi vuodeksi valmistaa erilaisia valkoisia kirjoituspapereita ja kerätä kaikenlaista pellavalumppua, vanhoja kalaverkkoja ja muuta lumppua.  Toiminta kestää noin sata vuotta.
1589-90:  Tanskassa astronomi Tycho Brahe pystyttää paperimyllyn Hven-saareen Uranienborgiin.  Brahen teoksia painetaan myllyssä valmistetulle paperille.
1590:  Ensimmäinen japanilainen irtokirjakkeilla ladottu kirja painetaan gampi-paperille.  Näihin aikoihin ilmestynyt japani-portugali -sanakirja sisältää monia erilaisen japanilaisen paperin nimiä.  Hollannin itsenäistyttyä 1581 alkaa kauppa Japanin kanssa.  Maalari Rembrandt Harmensz van Rijn nähtyään lakkatöiden käärepaperia tilaa heti washia.  Sille hän painaa hienoja etsauksia.
1590:  Saksalainen John Groot Heres perustaa Edinburghiin paperimyllyn.
1592:  Hollannin Arnheimissa alkaa paperinvalmistus.
1597:  Kiinassa Shih-thangin kaupungissa on ainakin 30 paperitehdasta, ilmenee sen aikaisesta lehtisestä.  Kaupunkilaisista on paperityöläisiä lähes 50 000.
1500-luvun loppu:  Englannissa Buckinghamshireen perustetaan paperimylly.
1500-luvun loppu:  Intiassa mogulikeisarin Akbar aikana syntyy uusi käsityöläismuslimien luokka, johon kuuluu muun muassa paperintekijöitä.
1600-luku:  Aallotettua paperia valmistetaan.
1600-1868:  Japanissa Edo-kaudella feodaaliherrat perustavat omia paperimyllyjä.  Paperia on kaikkien saatavilla.  Ylijäämäpaperi markkinoidaan Edossa (Tokio), Osakassa ja Kyotossa.
1600:  Perun Potosíin tuodaan genovalaista paperia ja kirjoitustarvikkeita.
1600:  Saksassa on parisataa paperimyllyä.
1600-50:  Englannissa perustetaan paperimylly Edinburghin lähelle, Cannock Chaseen Staffordshiressä ja useita myllyjä Buckinghamshireen, Oxfordshireen ja Surreyhin.
1610:  Jäykkä paperi tai paperiarkeista liimattu kartonki tulee käyttöön.
1616:  Kiovassa toimii paperimylly luostarin kirjapainon yhteydessä.
1630:  Ruotsin kuninkaan Kustaa II Adolf aikana käytetään kartuusipaperia.
1633:  Imupaperi tulee Keski-Euroopassa käyttöön.
1633: Vasili Fjodorovitsh Burtsov-Protopopov rakennuttaa Pahra-joen varrelle paperiruukin Bronnitsan kylään lähelle Moskovaa.
1634-37:  Kiinalainen Sung Ying-Hsing (1600-60) kuvaa teoksessaan Thien Kung Khai Wu - Luonnontuotteiden hyödyntäminen bambu- ja mulperipaperin valmistamista.  Bambu korjataan versojen kasvuaikaan vuorilta, ja pätkiä liotetaan vedessä sata päivää.  Ne nuijitaan ja kuori poistetaan eli tapetaan vihreä - sha ching.  Kuituja keitetään kalkkiliuoksessa kahdeksan vuorokautta.  Kuidut pestään ja sekoitetaan puuntuhkaliuokseen, joka kuumennetaan kiehuvaksi.  Kuidut kaadetaan toiseen astiaan, jossa se siivilöityy.  Kuituja käsitellään näin kymmenen päivän ajan, jonka jälkeen ne hakataan vesikäyttöisissä mortteleissa eli stampissa taikinamaiseksi.  Massa kaadetaan vatteihin.  Viiran verkko on tehty ohuiksi leikatuista ja kiilloitetuista bambusuikaleista.  Kun viiralla nostetaan kuituseosta, kuidut jäävät verkon pinnalle.  Matala upotus tuottaa ohuita arkkeja ja syvä upotus paksuja arkkeja.  Kun arkkeja on ladottu riittävä määrä puiselle alustalle, toinen levy laitetaan arkkipinon päälle.  Pinon ympärikierrettyä köyttä kiristetään kapulalla ja arkeissa oleva vesi valuu pois.  Arkit kuivataan kaksoistiiliseinällä, kun tulta poltetaan seinien välisen raon alaosassa.  Arkit liimataan kastamalla ne kalaliima- ja alunaliuokseen.  Riisin ja vehnän oljesta valmistetaan paperia - tsao chih samaan tapaan, mutta yksinkertaisemmin.  Paperia valmistetaan myös santelipuun - ching than (Pteroceltis tartarinowii, Maxim.) ja hibiskuksen - ku jung phi (Hibiscus mutabilis) kaarnasta.
1635:  Tanskassa alkaa paperinvalmistus.
1638:  Pohjois-Amerikkaan Massachusettsiin tuodaan paperia Englannista ja Euroopasta kirjapainon tarpeisiin.
1640:  Ranskassa paperi on ollut marchandise libre et franche, mutta sille säädetään vero.  Koska suurin osa paperimyllyistä on Troyesin ympäristössä, kallistuvat kuljetuskustannukset nostavat paperin hintaa.  Vientipaperilla ei ole veroa, ja hollantilaiset painajat saavat ranskalaista paperia halvemmalla kuin pariisilaiset.
1650:  Englannissa alunaa lisätään eläinliimaan eli gelatiiniin.  Seoksella liimataan paperia.
1652:  Pietari Brahen Viipurissa asuva vouti Hans Bomgart kirjoittaa herralleen, että ei voi saada ainoatakaan arkkia paperia kaupungista, vaikka maksaisi tukaatin.
1656:  Keisari Ferdinand III antaa paperinvalmistuksen järjestyksen.
1662:  Kölnissä ilmestyy teos Georg Andreas Böckler, Theatrum machinarum novum.  Eräs Böcklerin kuparipiirros esittää paperinvalmistuksen käsin.
1664:  Viron ensimmäinen paperitehdas perustetaan.
1665:  Kuninkaallisella päätöksellä Turun akatemialle suodaan oikeus tuoda maahan tullitta vuosittain sata riisiä painopaperia.
1666:  Englannin villalaki edistää villan tuotantoa, ja pellavalumppua riittää enemmän paperinvalmistukseen.  Vainajan hautaamisessa saa käyttää vain villavaatteita eli pellavaisten käärinliinojen käyttö kielletään.  Näin puuvillaa ja pellavaa säästyy paperinvalmistukseen.
1667-1713:  Suomeen perustetaan ensimmäinen paperimylly.  Tomasbölen eli Tuomaankylän paperimylly toimii Pohjan pitäjässä.  Turun piispa Juhana Gezelius (1615-90) oli 1666 perustamassa saksalaisen paperimestarin Bertil Obenher kanssa paperimyllyä, joka siirtyy myöhemmin yksinomaan piispan omistukseen.  Papit lupaavat keruuttaa pitäjien lukkareilla ja suntioilla paperin raaka-aineeksi lumppuja.  Paperia on kuitenkin tuotava ulkomailta.
1670-72:  Hollantilaiset paperinvalmistajat alkavat tamppilaitoksen sijaan käyttää hollanteria lumppumassan jauhamiseen. Altaassa on teräsylinteri, jonka alla on altaan pohjassa myös teriä.  Hollanteri alkaa tehokkuudestaan huolimatta hitaasti levitä saksankieliselle alueelle.  Hollanteri otetaan Englannissa käyttöön 1700-luvulla.
1675:  Eustace Burnaby saa kuninkaallisen oikeuden valmistaa paperia luultavasti Windsorin alueella.
1677:  Revalissa eli Tallinnassa alkaa paperinvalmistus.
1679:  Böömistä kielletään lumppujen vienti Hollantiin.
1681:  Richard Compston ostaa tammen paperimyllynsä akselipuuksi Amblesideen.  Tämä on ensimmäinen viite paperinvalmistuksesta Englannin Westmorlandissa.
1682:  Saksalainen Johann Joachim Becher kertoo kirjasessaan, kuinka lumput hakataan stampeilla.  Mutta Hollannissa hän näki jauhintukkeja, joilla lumput nopeasti muutetaan massaksi.  Tuulivoimaisen sylinterijauhimen keksijä on tuntematon hollantilainen, josta tulee jauhimen nimi hollanteri.  Muualla käytetään vesivoimaa.  Ensimmäinen hollanteria esittävä painokuva on Leonhardt Christoph (Christer) Sturmin näkemys kirjassaan Vollständige Muhlen Baukunst, Augsburg 1718.
1683:  Joseph Moxonin (1627-1700) kirja Mechanick Exercises, or the Doctrine of Handy-Works käsittelee myös paperinvalmistusta.
1684:  Englantilainen Edward Lloyd ehdottaa pellavan ja puuvillan korvattavaksi asbestilla, jota on Pohjois-Walesissa.
1687:  Euroopassa aletaan värjätä paperia.
1690:  Saksalainen tohtori Engelbert Kämpfer kuvailee teoksessaan Amoennitalum Exoticarum japanilaista paperia.
1690:  Norjassa ja Venäjällä Moskovassa valmistetaan paperia.
1690:  Saksalainen William Rittenhouse (Wilhelm Rittenhausen tai Rittinghausen) (1644-) perustaa Pohjois-Amerikkaan ensimmäisen paperimyllyn Pennsylvanian Germantowniin Monoshone Creekin rannalle philadelphialaisen painajan William Bradfordin tarpeisiin.  Paperinvalmistaja poikineen Nicholas (Claus) ja Gerhard (Garrett) on saanut opin Amsterdamissa Hollannissa.   Paperin  raaka-aine on lumppu. Vesileimana on sana Company.  Vuotuinen tuotanto on 1200 riisiä paperia.  Bradford vuokraa 1697 osuutensa Rittenhouseille sillä ehdolla, että mylly toimittaa hänelle paperia kymmenen vuoden ajan.  Bradford myy 1704 osuutensa Rittenhouseille.  Vesileimaksi tulee paperin toiseen puoliskoon nimikirjaimet WR ja toiseen puoliskoon apilanlehti (Germantownin kaupunginmerkki) kruunullisen vaakunakilven sisällä.  Kilven alla on sana Pensilvania.  Tulva rikkoo 1701 myllyn, ja tulipalo hävittää 1702 uudisrakennuksen.  Kolmas mylly kestää 1800-luvun lopulle.  Seuraavat paperimyllyt perustetaan Pennsylvaniaan 1710 ja 1729.  Vielä 1787 puolet Yhdysvaltojen 90 paperimyllystä sijaitsee Pennsylvaniassa.  Paperin tuonti Euroopasta alkaa vähetä.
1693:  Ranskassa julkaistaan paperinvalmistusta käsittelevä teos.
1694:  Englantilainen Nicolas Dupin hakee patenttia metallilankaisen viiraverkon kudontapuille.
1694:  Englannin pankki laskee liikkeelle seteleitä.  Setelipaperissa on vesileima 1697 lähtien.
1696:  Englannissa on sata paperimyllyä.  Kaksi miestä työskennellessään yhdellä vatilla tuottaa 4000-6000 arkkia päivässä.
1698:  Norjassa Oslossa alkaa paperinvalmistus.
1700-luku:  Korealainen chisung kibop -tekniikka käyttää paperista tehtyjä erivärisiä naruja.  Niistä tehdään mattoja, tyynyjä, verkkokasseja, koreja, verhoja, nuoliviinejä ja säilytysastioita.
1700-luku:  Kolme paperinvalmistajaa tekee päivässä 3000 folioarkkia tai 5000 kvarttoarkkia.  Keskikokoisen 256-sivuisen oktaavokirjan, jonka painos on 500 kappaletta, valmistaminen paperinteosta painamiseen kestää 75-80 työpäivää.  Kirjojen sitomiseen tarvitaan vielä noin sata työpäivää.
1700-luku:  Kansainvälisten sopimusten hyväksymisen jälkeen vesileima ilmaisee paperin laadun ja arkkikoon.  Uudet vesileimat syrjäyttävät vanhat.
1703:  Saksassa kielletään lumppujen vienti kotimaisen paperinvalmistuksen edistämiseksi.
1710:  Lumppuleikkuri otetaan käyttöön.
1712:  Saksalaiseen paperimyllyyn Selbissä asennetaan hollanteri ja 1716 Schönebeckissä.
1712:  Pietari Suuri käy Dresdenissä ja näkee siellä paperimyllyn.  Hän värvää saksalaisia paperintekijöitä, palaa heidän kanssaan Moskovaan ja perustaa tehokkaan paperimyllyn.
1714:  Venäjällä aletaan rakentaa Krasnoje Seloon paperimyllyä, jonka perustamispäätöksen Pietari Suuri teki 1709.
1716:  Englannissa aletaan käyttää juuttia paperin raaka-aineena.  Sitä saadaan Aasiasta tuoduista säkeistä.
1718:  Saksassa otetaan hollanteri käyttöön Remsessä.
1719:  Ranskalainen fyysikko ja luonnontutkija René Antoine Ferchault de Réaumur (1683-1757)  esittää Ranskan kuninkaalliselle akatemialle tutkimuksensa, jossa selostetaan kuinka ampiaiset valmistavat paperin kaltaisen pesänsä pienistä puun osasista, puukuiduista.  Hän suosittelee puuselluloosaa paperin valmistukseen, mutta siitä ei tule mitään.  Selostus julkaistaan myöhemmin kirjana Mémoires pour servir à l’histoire des insectes.
1720:  Paperin puiset kiilloitustelat eli jonkinlainen kalanteri otetaan käyttöön.  Kalanteri korvaa kiilloitusvasaran.
1720:  Saksassa rakennetaan lumppuleikkuri.
1720:  Englannissa valmistetaan ensimmäiset paperitapetit.
1720:  Englannissa kulutetaan paperia noin 0,7 kiloa vuodessa henkeä kohti.  Kotimaassa valmistetaan 300 000 riisiä, ja 118 000 riisiä tuodaan ulkomailta.  Paperintuotanto 1800 on 1,2 miljoonaa riisiä.
1724:  Henri de Portal tekee sopimuksen Englannin pankin kanssa vesileimapaperin valmistamisesta Bere Millissä Hampshiressä.
1727-30:  Saksalaisella Bruckmannilla on teoksestaan Magnalia Dei in locis subterreaneis muutamia kappaleita, jotka on painettu puusta tehdylle paperille.
1728:  Pohjois-Amerikassa perustetaan paperimylly Elizabethtowniin, NJ ja Massachussetsin Miltoniin.
1730:  Englantiin tuodaan 192 tonnia lumppuja ja 1800 jo 3404 tonnia.
1731:  Englantilainen James Whatman rakentaa uudestaan Turkey Millin Maidstonessa Kentissä.  Mylly valmisti ennen ruskeaa ja hieman valkoista paperia.  Whatman erikoistuu valkoiseen paperiin.
1732:  Käyntikortin käyttö Ranskassa yleistyy.
1732:  Wienin kaupunki rakennuttaa suuren paperimyllyn kaupungista etelään Rammersdorfiin, jotta Itävalta ei olisi riippuvainen tuontipaperista.
1734:  Flaamilainen luonnontutkija Albert Seba ehdottaa käytettäväksi meriheinää paperinvalmistuksessa.
1741:  Ranskalainen kuninkaallisen tiedeakatemian jäsen Jean-Étienne Guettard (1715-86) julkaisee kirjoitussarjan, jossa hän pohdiskelee vaihtoehtoisten materiaalien puiden kaarnan, palmunlehtien, kasvien kuten espartoruoho, aloe, nokkonen, silkkiäispuu ja merilevä sekä puukuidun käyttöä paperinvalmistuksessa.  Kirjoitus julkaistaan Lontoossa englanniksi 1754.  Englannissa John Strange tekee samantapaisia kokeita.  Jopa asbestia kokeillaan paperinvalmistuksessa.
1744:  Pohjois-Amerikassa Virginian ensimmäinen sanomalehden kustantaja William Parks rakentaa paperimyllyn Williamsburgiin.
1745:  Brandenburgissa annetaan paperinvalmistuksen järjestys.
1746:  Englantilainen William Cookworthy löytää Cornwallissa Tregonning Hillistä läheltä Helstonia kaoliinia.
1748:  Turun akatemialle myönnetään tullivapaus tuhannelle painopapeririisille.
1750-luku:  Euroopassa puuvilla syrjäyttää muut lumput.  Syntyy charta cottonea tai bombycina eli puuvillapaperi.  Englannissa hollanteri on yleisessä käytössä.
1750:  Joachim Ibarra Madridissa ja John Baskerville Birminghamissa käyttävät ensimmäisinä painamiseen kiilloitettua paperia.
1750:  Lumppujen pesukoneita aletaan ottaa käyttöön.
1754:  Maria Theresia julkaisee paperintekijäin säännöt.
1755-57:  Englannissa James Whatman vanhempi kehittää metallilangasta kudotun viiran, jolla voi valmistaa sileämpää paperia eli veliinipaperia birminghamilaisen painajan John Baskerville tarpeisiin.  Ensimmäinen kirja painetaan 1757 tällaiselle paperille.
1762:  Ranskalaisen de la Landen paperinvalmistuskirja 1761 käännetään saksaksi Die Kunst Papier zu machen.
1764:  Fredrik Suuri säätää, että lumppuja ja jätepaperia, pergamentin ja muun nahan leikkuujätteitä, lampaanjalkoja tai muuta senkaltaista, joista voi valmistaa liimaa, ei saa säädetyn rangaistuksen uhalla viedä maasta
1764-1805:  Saksassa vuotuisten julkaistujen kirjanimekkeiden lukumäärä kolminkertaistuu.  Paperintarve kasvaa nopeasti.
1765-71:  Saksalainen luonnontieteilijä Jacob Christian Schäffer (1718-90) julkaisee Regensburgissa Baijerissa nimellä Versuche und Muster, ohne alle Lumpen oder doch mit einem geringen Zusatz derselben Papier zu machen - Kokeita ja näytteitä, valmistaa paperia lumputta tai niiden vähäisellä lisäyksellä - kuusi osaisen teoksen, joissa on havaintoesimerkkejä eri raaka-aineista ja valmistamistaan paperiarkeista.  Ne on valmistettu erilaisista aineista: puu, sahanpuru ja höylänlastut, kattopäreet, puunkuori, pajunkuori, aloe, kielo, viiniköynnös, hamppu, sammal ja jäkälä, olki, ruoko, ampiaispesät, poppelin haituvat, turve, kuusenkävyt, perunan- ja humalanvarret jne.  Yritys jää laboratorioasteelle, mutta hän saa hopeamitalin työstään.
1765:  Englantilainen George Cummings saa patentin päällystetylle paperille.  Hän käyttää lyijyvalkoista, kipsiä ja kalkkikiveä veteen sekoitettuna.  Päällystäminen tapahtuu käsin harjalla.  Menetelmää käytettiin ensin Kiinassa.  Päällystyskone keksitään noin 1850.
1765-1854:  Järvenojan paperipaja toimii Turun lähellä Prunkkalassa.  Sen perusti 1764 turkulainen kauppias Jacob Bremer vävynsä HH Wittfooth kanssa.  Se on Gezeliusten Isonvihan aikana tuhoutuneen paperimyllyn ensimmäinen seuraaja.
1766:  Ilmestyy teos Georg Christoph Keferstein, Unterricht eines Papiermachers an seine Söhne, diese Kunst betreffend.
1767:  Denis Diderotin tietosanakirjassa esitetään paperinvalmistus myös kuvissa.
1768:  New Yorkin Long Islandilla sijaitsevaan Hempsteadiin pystytetään paperimylly.  Vapaussodan aikana paperin tuonti loppuu ja paperin tarve kasvaa sanomalehtiä, julisteita, pamfletteja, asiakirjoja ja kirjeitä varten.  Niinpä paperimyllyjä on sodan jälkeen 80-90 kappaletta tyydyttämässä paperin nälkää.
1769:  Boston News Letter -lehti julkaisee artikkelin, jossa kerrotaan kärryjen ajavan ennen ensi kuun loppua Bostonin halki keräämässä lumppuja Miltonin paperimyllyyn.
1770:  Saksalainen CD Ebbringhaus valmistaa ruostuttamatonta neulapaperia, joka on käsitelty tervalla.
1773:  Englannin pankin vesileiman kopioiminen on kuolemanrangaistuksella kielletty.  Väärentäjä Charles “Old Patch” Price (hän käyttää silmälappua naamiointiin) valmistaa itse paperia pienellä paperimuotilla, kaivertaa ja painaa 1780 seteleitä.  Hän välttää tuomion toimeenpanon hirttäytymällä sellissään.
1773:  James Whatman II suunnittelee paperimuotin 52 3/4 x 31 3/4 neliötuuman arkille Antiquarian.  Muotti vaatii nostolaitteen ja vatin miehistön suurentamisen kolmesta tai neljästä yhteentoista.
1774:  Ruotsalainen kasvitieteilijä Carl Peter Thunberg käy Japanissa ja antaa seikkaperäisen selonteon japanilaisesta paperinvalmistuksesta ja sen raaka-aineista teoksessaan Japanin kasvillisuudesta.
1774:  Göttingeniläinen professori Justus Claproth keksii, että lumppujen puutteessa uutta paperia voi valmistaa painetusta paperista ja kirjoituspaperista pesemällä painoväri ja kirjoitusmuste pois.  Hän kirjoittaa julkaisun Eine Erfindung, aus gedrucktem Papier wiederum neues Papier zu machen und die Druckfarbe völlig herauszuwaschen.  Uusiopaperi on keksitty.
1774:  Ruotsalainen Saksassa syntynyt kemisti Karl Wilhelm Scheele (1742-86) keksii kloorin ja myöhemmin kloorivalkaisun.  Tätä hyödyntää 1789 ensiksi ranskalainen kemisti kreivi CL Berthollet lumpun valkaisuun.
1775:  Pohjois-Amerikan siirtomaissa on 20 paperimyllyä.  Niiden raaka-aine on lumppu.  Siksi paperimyllyt ovat asutuskeskusten lähellä ja vesistöjen ääressä käyttövoiman saamiseksi ja lumppukuitujen pesua varten.
1775:  Saksankielisissä maissa on noin tuhat paperimyllyä.
1776:  Yhdysvaltalainen paperimuottien tekijä Nathan Sellers valmistaa vesileimaksi myös Britannia-kuvion.  Eräs paperintekijä tilasi tällaisen varustettuna englantilaisen paperinvalmistajan nimellä ja kaksi vuotta varhemmalla vuosiluvulla.  Tilaaja voisi myydä valmistamaansa paperia Englannista tuotuna.  Myöhemmin toimittaja Hezekiah Niles (1777-1839) kertoo bostonilaisessa Weekly Register-lehdessä, että muuan mies hylkäsi riisin halpaa yhdysvaltalaista paperia.  Kirjakauppiaan esitellessä kallista paperia herra osti sitä, vaikka se oli samasta pakkauksesta.  Niles kiinnittää myös huomiota Yhdysvaltain kongressin paperiin, jossa on vesileimana Englannin kruunu.  Nilesin mielestä vesileima saa olla mikä hyvänsä paitsi Englannin kruunu.
1780:  Ranskassa olkipaperi ja -pahvi tulevat tunnetuksi.
1783:  Saksalainen Keferstein valmistaa Cröllwitzissä velinpaperia.  Latinan vellum tarkoittaa pergamenttia.  Paperi valmistetaan kudotulla viiralla ja on entistä sileämpää.
1784:  Ilmestyy ensimmäinen kirja, jonka paperi on valmistettu lumputta vain heinästä, limettipuun kuoresta ja muista kasvikuiduista.  Pientä runoteosta MJH Pelée de Varennes, Les loisirs des bords du Loing ou recueil des pièces figitives painetaan 50 kappaletta.
1785:  Englantilainen paperintekijä Whatmann nuorempi valmistaa ensimmäisenä vesileimalla varustettua velinpaperia.
1785-1856:  Tampereen paperipaja toimii Tammerkoskella.  Sen perustaa kupariseppä Abraham Häggman.
1786:  Venäjällä ruhtinas JA Kozlovski perustaa Troitskin paperitehtaan.
1786:  Léorier Delisle julkaisee markiisin de Villette paperinvalmistuskokeilut Oeuvres du Marquis de Villette.  Se on painettu limettipuun kuoresta valmistetulle paperille.  de Villette koettaa korvata pellavalumput ja valmistaa paperia suoruohoista, nokkosista, humalaköynnöksestä, rahkasammaleesta, ruo'osta, havupuista, juolavehnästä, pähkinäpuun kuoresta, malvasta, tammesta, poppelista ja pajusta.  Kirjan lopussa on näytteitä lumputtomista kasvipapereista.
1786:  Lontoossa James Woodmason myy ohutta paperia, joka sopii kirjeiden kopiointiin.
1789:  Ranskalainen kemisti CL Berthollet käyttää ensi kerran vaarallista kloorivalkaisua pieneen lumppumäärään.
1789:  Pierre-Francois Didot käyttää ensimmäisenä Ranskassa velinpaperia eli viirapaperia.  Hän hankki paperimyllyn Essonesista.
1790-luku:  Englannissa aletaan käyttää puuvillaa paperin raaka-aineena.  Puuvillajätettä saadaan tekstiilitehtaista.
1790:  Joseph Bramah (1748-1814) keksii ruuvipuristimen tilalle hydraulisen puristimen, jolla puristetaan juuri valmistetuista paperiarkeista liika vesi.  Se saa patentin 1795.
1790:  Yhdysvalloissa Shryock-veljekset perustavat Papyrus-kartonkitehtaan Downingtoniin Pennsylvaniaan.  He alkavat tehdä 1831 pahvia koneellisesti.  Fandango Mills, Milburn ja William B Davey, Bloomfield valmistavat sitojan pahvia hampusta, köysistä, langoista, puuvillasta ja pellavasta.
1791:  Paperin metrinen A-koko otetaan käyttöön.
1791:  Yhdysvalloissa North Carolinassa paperimyllyssä kirjoitetaan muistiinpano: 29. huhtikuuta, tällä viikolla valmistetaan imupaperia.
1792:  Englannissa klooria aletaan käyttää valkaisujauheen muodossa paperikuitujen valkaisuun.
1792:  Yhdysvalloissa valmistetaan kopiopaperia, jossa on vesileima J WATT & CO PATENT COPYING.
1794:  Bancroft keksii alumiiniasetaatin, joka on selluloosan peittausaine.  Pian keksitään rauta- ja lyijyasetaatti peittaukseen.
1793:  Yhdysvalloissa Elijah Craig yhdessä James ja Alexander Parkerin kanssa perustavat paperimyllyn Keski-Kentuckyn Georgetowniin.  Parker-veljekset mainostavat kirjoitus- ja käärepaperia.  Yhtiöllä on kaksi vesileimaa, joissa on nimikirjaimet C & P.  Craig ilmoittaa 1794 tarvitsevansa kuivattuja teurasjätteitä paperinvalmistukseen eli kirjoituspaperin liimaamiseen ja 1795 lumppujen keräämisestä vaihtamalla puhdasta pellavalumppua kirjoituspaperiin.
1794:  Kiinassa Soochowissa on 36 paperitehdasta.  Kolmesta kuuteen tehdasta muodostaa yksikön, jossa huolehditaan työturvallisuudesta ja tuotantovaatimuksista.  Työläisten on valmistettava vähintään 600 arkkia päivässä.  Oppipoikajakso kestää kolme vuotta.
1795:  Irlannissa paperintekijät lakkoilevat.  Paperi on kallista ja siitä on pula.
1795:  Yhdysvalloissa aletaan valmistaa paperia kudotulla viiralla.  Ensimmäinen tällaiselle paperille painettu kirja on Charlotte Smithin Elegiac Sonnets and Other Poems - Elegisiä sonetteja ja muita runoja.
1795:  Yhdysvalloissa Worchesterissa MA Thomas Millin paperimyllyssä on kaksi vattia.  Siellä työskentelevät koneenkäyttäjä, vattimies, 10 poikaa ja 11 tyttöä.  Ammattimiehet saavat palkkaa viisi kertaa niin paljon kuin lapset.  Arkin koko on 50x76 neliösenttimetriä.  Työaika on aamun sarastuksesta illan hämärtymiseen kuusi päivää viikossa.